Haziran Ayında Hazır Beton Fiyatları Kaç TL Oldu?

Bildiğiniz gibi betonun ana bileşenleri çimento ve agrega. Dolayısıyla çimentodaki fiyat artışı doğrudan beton fiyatlarını da etkileyecektir. An...

Haziran Ayında Hazır Beton Fiyatları Kaç TL Oldu?
 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılan ikinci tur seçimlerinin ardından nihayet seçim süreci sona erdi. Ekonomik gidişattaki olumsuz tablo seçimden sonra nasıl olur bilemiyoruz, ancak seçimin hemen akabinde dolar kurundaki yükseliş bana hiç de iyi şeyler düşündürmedi.

Seçim Sonuçları Çimento Fiyatlarını Etkiler mi?

Yükselen döviz kuruyla beraber çimento fiyatlarında da bir zam yapılması kulislerde dolaşan dedikodular arasında. Çimentonun ne kadar zamlanacağını henüz bilmiyoruz. Ancak seçim sürecine dek fiyatlarda bir stabilite sağlanmıştı, biliyorsunuz. Seçimin sonuçlanmasının ardından çimento fiyatlarının da yukarı yönlü bir hareket göstereceğini düşünüyorum.

Çimento Fiyatları Artarsa Beton Fiyatları Ne Kadar Artar?

Bildiğiniz gibi betonun ana bileşenleri çimento ve agrega. Dolayısıyla çimentodaki fiyat artışı doğrudan beton fiyatlarını da etkileyecektir. Ancak çimento fiyatlarının yüzde 25 artması, beton fiyatlarını %25 artırmaz. Neden? Çünkü beton içerisindeki çimento miktarı sınırlı. Tabii agrega fiyatları, işçilik fiyatları gibi diğer kalemlerde de artış olursa hazır beton fiyatları da hızlı bir şekilde yükselecektir.

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu da doğal olarak işçilik ve SGK maliyetlerine doğrudan etki edecektir. Beton fiyatlarının artışıyla da kaba inşaat maliyetleri ve toplam inşaat maliyetleri de art arda yükselecektir.

Çimentodaki Fiyat Artışıyla Betondaki Fiyat Artışı Neden Farklı?

Örneğin çimento fiyatları ton bazında; 2.000 TL'den 2.500 TL'ye yükselirse, yani yüzde 25'lik bir zam söz konusu olursa hazır beton fiyatlarındaki artış şöyle olacaktır.

Bir metreküp hazır beton fiyatını belirlerken C30 beton için dizayna bağlı olarak yaklaşık 300 kg çimento harcanacağı farz edilir. Bu nedenle C30 hazır beton fiyatı 1.500 iken doğrudan 1.875 TL'ye yükselmez. Bunun yerine çimento fiyatında 300 kg'a göre meydana gelen artış olan 150 TL baz alınır. Bu da bizi 1.650 TL'ye götürür.

Ancak dediğim gibi, eş zamanlı olarak agrega, işçilik, sarf giderler zamlanırsa zam oranlarına göre hazır beton fiyatlarındaki yükseliş yüzde 25'i dahi geçebilir.

Haziran 2023 İçin Güncel Hazır Beton Fiyatları

Seçim ayını geride bıraktıktan sonra haziran ayı için güncel hazır beton fiyatlarını listelerken dikkate aldığım kriterler şunlar;
  • Beton santraline en fazla 10 km uzaklıktaki şehir merkezi şantiyesi için fiyat çalışması yapılmıştır.
  • KDV, nakliye ve pompa dahil fiyatlardır.
  • 20 m³ altındaki siparişler için ilave pompa ücreti yansıtılır.
  • Fiyatlar Marmara, İç Anadolu Bölgesi, Akdeniz ve Ege bölgesindeki illerde yapılan fiyat çalışmalarının ortalamasıdır.
  • Rekabet şartları fiyatları çok fazla etkilediği için fiyat teklifi vermeden önce mutlaka bölgenizdeki beton santrallerinden fiyat alınız.

Güncel hazır beton fiyatları

  • Grobeton fiyatı: 1360TL / m³
  • C25 beton fiyatı: 1500 TL / m³
  • C30 beton fiyatı: 1580 TL / m³
  • C35 beton fiyatı: 1690 TL / m³
  • C40 beton fiyatı: 1850 TL / m³
  • Brüt beton için fiyat farkı: 160 TL / m³
Siz de şehrinizde son aldığınız beton fiyatını aşağıdaki yorum bölümünden yazarak içeriğe katkıda bulunabilirsiniz.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın