Kentsel Dönüşümde Net Sonuç: Toplantı Yapmak Gerekmiyor

6 Ocak Cuma 2023 tarihinde yayımlanan resmi gazeteye göre 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun uygulama yönetmeliğinde birçok değişiklik yapıldı...
Kentsel Dönüşümde Net Sonuç: Toplantı Yapmak Gerekmiyor
6 Ocak Cuma 2023 tarihinde yayımlanan resmi gazeteye göre 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun uygulama yönetmeliğinde birçok değişiklik yapıldı. Gelin, hep birlikte neler değişmiş, bir göz atalım.

Taşınmazın değerini belirlemede emlak ofisleri söz sahibi olacak

Yayımlanan değişikliğe göre taşınmazın değeri tespit edilirken emlak ofislerinin belirlediği değerler de kayda alınacak. Sahadaki uygulamada bu zaten böyleydi ancak şimdi tamamen resmileşmiş oldu. İlgili madde şu şekilde;
"MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Taşınmazın değeri; taşınmaz değerleme konusunda uzman kişi, kurum veya kuruluşlardan bilgi alınarak ve mahallin emlak alım satım bürolarından alınacak bilgilerden de faydalanılarak, 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 11 inci maddesindeki esaslara göre veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kabul edilen değerleme standartlarına uygun olarak tespit edilir.”"

Kentsel Dönüşümde toplantı yapmaya gerek yok

Nihayet! Gerçi ben bunu daha önceki yazılarımda tane tane anlatmıştım: Kentsel dönüşümde toplantı yapmak zorunlu mu?

Yayımlanan yönetmelikle birlikte, pek çok davaya konu olan bu konu tane tane açıklanmış. "Toplantı yapılması gerekmeksizin ve herhangi bir şekil şartına tabi olmaksızın sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir" ibaresi sanırım artık yeterince açık. Ben de bu konuda dava edilmiş biri olarak bu maddenin olabildiğince açık bir şekilde yazılmasına sevindiğimi belirtmeliyim.

Özetlemem gerekirse; artık bir şekil şartı yok. Kanun ilk çıktığı zaman ne yazık ki şekil şartları ön plandaydı ve bu nedenle işler hep aksadı. Hatalı işlemlerden dolayı da süreçler hep en başa sardı.

Eski durumda noter vasıtasıyla herkesin davet edildiği toplantı şartları vb. pek çok prosedür bulunuyordu. Ancak kentsel dönüşüm işleri zaten oldukça uzun sürüyor. Bir de prosedürlerle ekstradan süreci uzatmak deprem ülkesi olan yurdum insanı için fazlasıyla anlamsız oluyordu. Bu nedenle "iyi oldu" diyebilirim.

Bunların dışında birkaç yenilik daha mevcut. Detaylar için resmi gazeteye buradan ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/01/20230106-3.htm
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın