Foseptik Çukuru Nedir?

Kanalizasyon sistemi olmayan yerlerde foseptik çukurları kullanılır. Evlerdeki pis sular/atıklar da bu foseptik çukurlarına gönderilir. Foseptik il...

Foseptik Çukuru Nedir?Fatih Sultan Mehmet'e Göre Bir Şehirdeki En Önemli Üç Şeyden Biri: Kanalizasyon

Foseptik çukuru nedir başlıklı yazıma Fatih Sultan Mehmet'in bu konu hakkındaki yorumlarıyla başlamazsam olmaz. İstanbul'u fetheden Fatih, bir şehirdeki en önemli üç şeyi; kanalizasyon, hamam ve kütüphane olarak yorumlamış. Kanalizasyon hakkında bir miktar tarihi bilgi vereceğim ancak öncelikle foseptik konusunu aradan çıkaralım.

Foseptik Çukuru Nedir? Septik Tank Nedir? Foseptik Sistemleri Nelerdir?

Kanalizasyon sistemi olmayan yerlerde foseptik çukurları kullanılır. Evlerdeki pis sular/atıklar da bu foseptik çukurlarına gönderilir. Foseptik ile septik tank aynı anlamı ifade ederler.

Şunu iyice anladığımızdan emin olalım. Eğer şartlar elverişli ise kanalizasyon sistemi foseptik sistemine göre çok daha iyi bir çözüm. Ancak eğer şartlar mümkün değilse foseptik sisteminin de bir çok şehirde kullanıldığını söylemeliyim

Foseptik sistemleri sayesinde hanelerdeki pis sular toplanır, bakterilerin yayılmasının ve sağlık sorunlarının önüne geçilir. Çevrenin ve su kaynaklarının kirlenmesi de önlenir.

Foseptik sistemleri ikiye ayrılır

foseptik çukuru nedir, Çürütme tipi çok gözlü septik tanklar
Görsel için kullanılan kaynak: https://www.epa.gov/septic/types-septic-systems

Foseptik çukurunun çalışma prensibiyle ilgili olarak şu videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum:
Septik tanklardan çıkan atık sular, yeterli biyolojik arıtıma ulaşamazlar. Bu nedenle hala sağlığı tehdit etme potansiyelleri vardır. Bu noktada da iki seçenek önümüze çıkar. Ya uygun yolla deşarj edilecekler ya da vidanjör aracılığıyla düzenli olarak alınıp arıtma tesislerine taşınacaklar. Uygun yolla deşarj edilme sistemleriyle ilgili Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Kurumu'nun web sitesinde yazılan sistemler şu şekilde;

Konvansiyonel Sistemler: 

  • Septik Tank 
  • Konvansiyonel Sistem 
  • Hazne Sistemi 
Alternatif Sistemler: 
  • Damla Dağıtım Sistemi 
  • Aerobik Arıtma Ünitesi 
  • Höyük Sistemleri 
  • Devridaim Kum Filtre Sistemi 
  • Evapotranspirasyon Sistemi 
  • Sulak Alan İnşası Sistemi 
  • Küme / Topluluk Sistemi
Megep tarafından yayımlanan eğitim içeriğinde de benzer yöntemlerden bahsedilmiş. O içeriğe de bu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Lağım%20Inşası%20Ve%20Kanalizasyon%20Olmayan%20Yerlerde%20Yapılacak%20Tesisler.pdf
foseptik çukurları vidanjörlerle nasıl temizlenir?

Bahçeye Foseptik Çukuru Yapımı - Foseptik Çukuru Nasıl Yapılır?

Bahçeye foseptik çukuru yapımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bunlar:
  • Sızdırmazlık! Evet en önemli husus sızdırmazlık. Foseptik çukurunda biriken atıkların yeraltı sularına karışmasını istemeyiz. Bu nedenle sistemin sızdırmaz olması önemli. Aynı şekilde kokuyu da dışarı sızdırmaması oldukça önemli.
  • Uygun ebatlarda inşa edilmesi de yine oldukça önemli. Ebatların hesabı konusunda inşaat mühendisinizden destek alabilirsiniz.

Gelelim Kanalizasyon Sistemlerinin Tarihine

  • Mezapotamyalılar milattan önce 4.000'li yıllarda dünyayı ilk kil kanalizasyon sistemiyle tanıştırdılar. Kil borular daha sonra Hitit şehri Hattuşaş'da kullanılmaya başlandı.
  • Antik Yunan medeniyetlerinden Girit uygarlığı, daha gelişmiş sistemler kurdular. Asya'daki İndus medeniyeti gibi onlar da sifonlu tuvalet sistemini kullandılar.
  • Roma İmparatorluğu'ndaysa içi boş karaağaç kütüklerinden karmaşık kanalizasyon hatları inşa edildi.
  • Abbasi Halifeliği'nde 8. ve 13. yüzyıllar arasında 65.000 adet hamam ve bir kanalizasyon sistemi vardı. Hamam kültürü çok fazla olduğundan İslam Dünyası'nın diğer yerleşim alanlarında da (İspanya'nın Cordoba şehri, Fas, Mısır gibi) kanalizasyon sistemleri vardı.
  • Paris'te inşa edilen ilk kapalı kanalizasyon, 1370 yılında Montmartre Caddesi için tasarlandı ve 300 metre uzunluğundaydı. Paris'te kapalı bir kanalizasyon tasarlamanın ve inşa etmenin asıl amacı, atık yönetimi için değil, kokulu atık sudan gelen kokuyu bastırmak içindi. 14. ve 15. yüzyıllarda inşa edilen kanalizasyon sistemleri ufak revizyonlarla günümüzde hala çalışır durumdadır.
Ufak birkaç tarihi bilgiden sonra bu yazımı sonlandırırken şu bilgiyi vermek istiyorum. Orta Çağ'da Romalılar tarafından inşa edilen kanalizasyon sistemlerinde atıklar, genellikle şehir dışındaki çiftçilere gübre olarak satan "tırmıkçı" olarak bilinen işçiler tarafından periyodik olarak boşaltılan lağım çukurlarında toplanıyordu. Sanırım tarihin ilk vidanjör sistemini o işçiler oluşturuyordu. Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_water_supply_and_sanitation
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın