Kutu Profil Ağırlıkları - Dikdörtgen ve Kare Kutu Profil Ağırlıkları

Pek çok demir profil çeşidi olsa da, butik projelerde daha çok kullanılan kutu profiller kesitlerine göre dikdörtgen kutu profil ya da kare kutu pr...

Kutu Profil Ağırlıkları - Dikdörtgen ve Kare Kutu Profil AğırlıklarıKutu Profil Ağırlıkları

Pek çok demir profil çeşidi olsa da, butik projelerde daha çok kullanılan kutu profiller kesitlerine göre dikdörtgen kutu profil ya da kare kutu profil olarak adlandırılmaktadırlar. Kesit tipine göre isim alan bu profillerin içi boşlukludur.

Dikdörtgen Kutu Profil Ağırlıkları

Kesiti dikdörtgen biçiminde olan profillere dikdörtgen kutu profil ismi verilir. Aşağıdaki tablodan, aradığınız ölçülerde ve kalınlıktaki profil için ağırlık değerlerini kg/metre cinsinden tespit edebilirsiniz. Tabloyu daha net görmek için lütfen üzerine tıklayın.


Kutu Profil Ağırlıkları - Dikdörtgen ve Kare Kutu Profil Ağırlıkları

Kare Kutu Profil Ağırlıkları

Kesiti kare biçiminde olan profillere kare kutu profil ismi verilir. Aşağıdaki tablodan, aradığınız ölçülerde ve kalınlıktaki profil için ağırlık değerlerini kg/metre cinsinden tespit edebilirsiniz. Tabloyu daha net görmek için lütfen üzerine tıklayın.
Kutu Profil Ağırlıkları - Dikdörtgen ve Kare Kutu Profil Ağırlıkları

Kutu profil ağırlıklarını nasıl hesaplarım?

Dikdörtgen kesitli veya kare kesitli kutu profillerin ağırlığını hesaplamak oldukça kolaydır. Eğer aradığınız profil ölçüleri yukarıdaki tablolarda yoksa çok küçük yanılma paylarıyla kendiniz de istediğiniz ölçüde ve kalınlıktaki kutu profillerin ağırlıklarını hesaplayabilirsiniz.

Bunun için profili tamamen açtığınızı ve onu bir sac haline getirdiğinizi düşünebilirsiniz. Örneğin 30x40x1.5 mm'lik dikdörtgen kutu profilin ağırlığını hesaplayalım.

30x40x2 mm'lik dikdörtgen kutu profilin ağırlığı kaç kg?
30x40x2 mm'lik dikdörtgen kutu profilin ağırlığı kaç kg?

30 mm x 40 mm x 2 mm ölçülerinde bir dikdörtgen kutu profili, tabloya bakmadan hesaplamaya çalışalım. Şimdiden söyleyeyim; işlem adımlarını doğru yaparsanız çok ufak bir hata payıyla doğru sonuca ulaşacaksınız. Hadi başlayalım;

Öncelikle profilin iki kenarındaki 30 mm ölçülerini toplayalım. Etti 60. Şimdi profilin kalınlığını düşerek diğer iki yanağın ölçüsünü toplayalım. Neden? Çünkü zaten 30 mm'lik kenarı alırken tamamını almıştık. Aynı yeri ikinci kez almamız doğru olmaz.

Toplam sac uzunluğumuz 132 mm oldu. Güzel...

Şimdi bunu 2 mm kalınlıkla ve 1000 m uzunlukla çarpalım. Neden? Çünkü bir bir metrelik profilin ağırlığını arıyoruz.

136 mm x 2 mm x 1000 mm = 264.000 mm³ = 264 cm³

Demirin özgül ağırlığı da 7.85 gr/cm³ olduğundan;
264 cm³ x 7.85 gr/cm³ = 2072 gram sonucunu elde ederiz. Yani yaklaşık 2.07 kg. Tablodaki değer de zaten 2.07 kg/metre. Tabloda yazmayan değerleri pratik bir şekilde bu yolla hesaplayabilirsiniz.

30x40x1.5 mm'lik dikdörtgen kutu profilin ağırlığı kaç kg?

30x40x1.5 mm ölçülerindeki profilin ağırlığı 1.57 kg/metredir.

40x40x1.5 mm'lik dikdörtgen kutu profilin ağırlığı kaç kg?

40x40x1.5 mm ölçülerindeki profilin ağırlığı 1.81 kg/metredir.

40x40x2 mm'lik dikdörtgen kutu profilin ağırlığı kaç kg?

40x40x2 mm ölçülerindeki profilin ağırlığı 2.38 kg/metredir.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın