İMO Bursa Şubesi'nde Yeni Dönem: Ülkü Küçükkayalar

20 Şubat 2022 tarihli seçimin kazananı Çağdaş İnşaat Mühendisleri adayı Ülkü Mercan Küçükkayalar oldu. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin...

İMO Bursa Şubesi'nde Yeni Dönem: Ülkü Küçükkayalar, kazananı Kütahya belirledi
 20 Şubat 2022 tarihli seçimin kazananı Çağdaş İnşaat Mühendisleri adayı Ülkü Mercan Küçükkayalar oldu. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin ilk kadın başkanı olan Ülkü Mercan Küçükkayalar ODTÜ mezunu bir inşaat mühendisi.

2022-2024 döneminde başkanlık görevini sürdürecek olan Ülkü Mercan Küçükkayalar'a başarılar dileyerek yazıma başlamak istiyorum. Seçim vlog'umu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Kazananı Kütahya Belirledi

2020 seçimlerinde yaklaşık olarak 300 oy farkla yarışı önde bitiren Çalışma Grubu, bu defa kıl payı seçimi kaybeden taraf oldu. Bunda ise en büyük faktör Kütahya Temsilciliği'ndeki yön değiştiren oylardı. (Bkz: İmo Bursa Seçimi 2022)

Bilindiği gibi; daha önceki seçimlerde Kütahya'dan Çalışma Grubu'na blok oy gidiyordu. Yani 80-100 oy gidiyorsa 80-100'ü de Çalışma Grubu'nu destekliyordu. Hatta Kütahya'dan giden otobüsler Bursa'ya vardığında Çağdaş İnşaat Mühendisleri Grubu seçimin çoktan bittiğini biliyordu.

Ancak bu seçimde işler değişti. Kütahya Temsilciliği'nin sürekli olarak göz ardı ediliyor olması, yaşanan sorunlara çözüm olunamaması, komşu şehir Eskişehir'de onlarca aktivite/seminer/kurs yapılırken Kütahya'da sadece bayram mesajı atılıyor olması Kütahyalıları canından bezdirmişti. Haklı olarak tepkiler yükselmeye başladı.

İlk taşı günahsız olanınız atsın

İlk tepki, Çalışma Grubu'nun adayı Cevat Şahin'in ve eski başkan Mehmet Albayrak'ın Kütahya'da davet ettiği yemekte, Kütahyalı inşaat mühendislerine söz hakkı vermemesiyle başladı. Hiçbir Kütahyalı inşaat mühendisine söz hakkı vermeyen Çalışma Grubu liderleri, tepkileri duymamayı tercih ettiler. Ancak tepkilerimizi duyurmaya kararlıydık. Gerekirse bu işin ucu ulusal basına kadar gidecekti.

Eskişehir İMO'ya kayıtlı yakın arkadaşım Semih Şener'den Eskişehir İMO'nun faaliyet raporunu istedim. Dakikasında gönderdi. 199 sayfalık uzun bir rapor...

Sonrasında çok değerli arkadaşım, bu seçim sürecinde çok daha yakından tanıma fırsatı bulduğum ve süreç boyunca çok büyük bir karakter ortaya koyan Alpaslan Benzer'den de Bursa'nın faaliyet raporunu istedim. Bursa'nın faaliyet raporunun henüz hazırlanmadığını öğrendim. Hoş, hazırlansa da piyasaya yeni çıkan tost dükkanının broşüründen daha uzun olmayacağını biliyordum ama yine de görmek istedim.

Sonrasında Alpaslan Bey'e, eleştirilerimi eski başkan Mehmet Albayrak'ın da bulunduğu whatsapp grubundan iletmemin mahsuru olup olmayacağını danıştım. O da neden eleştirilerimizi dile getiremeyeceğimizi düşündüğümü sordu. Ve birlikte ilk taşı attık.
İMO Bursa Şubesi'nde Yeni Dönem: Ülkü Küçükkayalar

Tepkileri duymamaya kararlıydılar

Eski başkan, tepkilerimizi görmezden gelmeye ısrarla devam ediyordu. Üstte fotoğrafını koyduğum uzuuuun mesaja rağmen tepkilerimize herhangi bir cevap vermemişti. Sonrasında İnşaat Mühendisi Enes Karakoç duruma tepki gösterdi ve "Sayın başkanın grupta olmasını rağmen neden bu konular hakkında biz üyelere bilgi vermediğini merak ediyorum" yazdı.

Eski başkan bu mesajın ardından uzun bir yanıt yazdı. Ancak mesajları ifşa etmenin cezası 1-3 yıl arası hapis cezası olduğu için ve gençliğimin baharında olduğum için mesajının sadece ana fikrini şu şekilde özetlemek istiyorum:
  • Bursa ile Eskişehir Şube'yi kıyaslamayın.
  • Sizi Çağdaş İMO merkezli Ankara; şube yapmıyor.
İyi de sayın eski başkanım, ben bunları sormadım ki size. Siz eleştirilerime cevap vermek yerine konuyu saptırdınız ve bambaşka bir noktaya çektiniz eleştirilerimi. Verilen cevap arka planda çok açıktı: yine tepkimizi görmezden geliyordu. Sesimizi bastırmaya çalışıyordu. Öyleyse bir adım daha ileri taşımalıydık. Sesimizi ne kadar duymak istemezlerse, sesimizi o kadar duyulur yapacaktık.

Bir kamera, bir tripod...

Gece boyunca uyuyamadım. Benim meselem hiçbir zaman Çağdaş İnşaat Mühendisleri ile veya Çalışma Grubu Mühendisleri ile aynı olmadı. Benim meselem Kütahyalı inşaat mühendislerinin göz ardı edilmesiydi. Onlarca işsiz inşaat mühendisi varken, pandemi denen illet dengeleri altüst etmişken bu şehrin mühendislerine, bu şehrin çocuklarına yapılan ihaneti kabullenemezdim.

Evet, ihanet... Şehrin ekonomisinin en büyük lokomotiflerinden biri inşaat sektörü. Peki kaç inşaat firmasında inşaat mühendisi var? Kaç şantiyede bilfiil inşaat mühendisi var? Kaç yapı inşaat mühendisinin kontrolünde inşa ediliyor? Bu şehre ihanet ediyoruz. Bu çocuklara (yeni mezunlara) ihanet ediyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası eğer firmalara dokunabilseydi, kurumlara dokunabilseydi, mühendislere dokunabilseydi, çok daha farklı bir tablo olurdu.

Bakın size bir isim vermek istiyorum: İnşaat Mühendisi Emre Gölmez. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde birlikte okuduk. Kendisi Esogü İnşaat Kulübü'nün başkanıydı. Kimleri getirmedi ki okula... Rönesans Holdingler, Ağaoğlu İnşaatlar, kimler kimler...

O dönem 6 inşaat mühendisini bünyesine alacağına söz vermişti Rönesans. Dördü hala orada çalışıyor. Bunu hiçbir kaynak kullanmadan yaptı Emre Gölmez. Kapı kapı dolaştı, kaynak aradı, sponsor aradı. Ve yaptı. Çünkü birilerine dokundu, firmalara dokundu, mühendislere dokundu, iletişim kurdu. Pek çok mühendisin hayatı değişti.

İMO'nun kapı kapı sponsor aramasına da gerek yok. Zaten aidatlardan vs. geliri var. Yani parası var. Eskilerin deyimiyle un var, şeker var. E helva yapsana artık!

Dedim ya, gece boyunca uyuyamadım. Pek çok kez kavga ettim Bursa'dakilerle ama onların haberi olmadı. Sabah ilk iş ofise gittim. Ve bir video çektim.
Videoyu ilk olarak Alpaslan'a gönderdim. Ardından da Kadir Fırat'a. Sonra da yüklemeyi yaptım. Videonun doğru yerlere ulaştığının haberi çok kısa sürede tarafıma ulaştı. Tiktok'ta 30.000 kişi izledi. Instagram'da da iki hesabımda toplam yaklaşık 10.000 izleme aldım. 

Delegelik meselesi

Videonun ardından değerli arkadaşım İnşaat Mühendisi Kadir Fırat Zeybek, Çağdaş İnşaat Mühendisleri Grubu için delege adayı olmamı teklif etti. Ankara'da söz hakkı alıp "Kütahya şube olmak istiyor!" cümlesini yüksek sesle haykırma fikri oldukça cazipti. Teklifi kabul ettim. Malum; ağlamayana meme yok. Sesimizi ne kadar bastırmak isterlerse o kadar yüksek sesle tekrarlayacaktık.

Onlarca telefon görüşmesi

Whatsapp grubundan tepkimi dile getirmiştim ancak mesajımın herkese ulaşmasını istiyordum. Bu nedenle henüz whatsapp grubunda olmayan onlarca kişiyi de gruba ekledim. Telefon görüşmelerinde de tek tek durumu ve süreci izah ettim. Sonra farkettim ki insanlar zaten benimle aynı şeyleri düşünüyorlar. Sadece birbirleriyle bağı olmadıklarından, yalnız olmadıklarının farkında değiller.

Yalnız değillerdi...

Yalnız değildik...

Seçim sonucu

Sabah otobüsleri kaçıran olur mu acaba diye otobüsler yola çıktıktan bir süre sonra birkaç arama yaptım. Ardından da yola çıktım. Hep birlikte Bursa'ya vardık. Oylarımızı kullandık.

Yazının başında da söylediğim gibi, Kütahya'dan Çalışma Grubu'na blok oy gidiyordu hep. Bu seçimde ise hem katılım oranı daha yüksekti hem de Çalışma Grubu'ndan en az 70 oy Çağdaş'a geçmişti. Yani 300 oyluk farkın en az 140-150'sini zaten Kütahya kapattı. Diğer temsilciliklerin de ufak dokunuşlarıyla az bir farkla seçimin galibi Ülkü Hanım oldu. 
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın