Özgürlük Anıtının Hikayesi

özgürlük anıtının hikayesi, özgürlük anıtı, sultan abdülaziz, osmanlı
İngilizcesi Statue of Liberty olan anıtın resmi adı Dünyayı Aydınlatan Özgürlük’tür. Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaletindeki Özgürlük yani Liberty adasında kurulmuş olan Özgürlük Anıtının hikayesi oldukça ilginçtir. 1886 yılında inşa edilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nin simgesi haline gelmiştir. Dünyanın en meşhur anıtlarından biri olan Özgürlük Heykeli aynı zamanda gözlem kulesidir. Özgürlük heykelinin ayak numarası 879'dur.

Özgürlük Anıtının Tarihçesi

1884 ile 1886 yılları arasında inşa edilen Özgürlük Anıtı, Amerika Birleşik Devletleri’nin 100. kuruluş yılı nedeniyle Fransa tarafından hediye edilmiştir. Heykel bir kadındır. Heykele modellik yapan bayan; Singer dikiş makinelerinin kurucusu Isaac Singer’in eski eşidir. Dul eş Isabelle Eugenie Boyer’in modellik yaptığı heykelin yapımı 1884 yılında tamamlanmıştır. Fransa’da yapılmış olan heykel 1 yıl sonra 350 parçaya bölünüp 214 sandığa yerleştirilmiştir. Özgürlük Anıtının hikayesi 214 sandığın New York limanına ulaşması ile devam etmiştir.

350 parça 4 aylık bir zaman içinde kaide üzerine yerleştirilmiştir. Birleştirilmesi tamamlanan Özgürlük Anıtı’nın açılışı 28 Ekim 1886 tarihinde binlerce kişiden oluşan kalabalık izleyici kitlesinin huzurunda gerçekleşmiştir. 1984 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır. Özgürlük Anıt’nın küçük bir kopyası Paris’tedir. Atlas Okyanus’una doğru bakmaktadır. Dünyanın farklı noktalarında anıtın küçük kopyalarını görmek mümkündür. Kopyanın olduğu yerler arasında Priştine, Osaka, Güney Dakota, Pekin, Poitiers ve Bordeaux vardır.

Özgürlük Anıtının Özellikleri

Bakırdan yapılmış olan heykelin sol elinde bir hitabe, sağ elinde ise bir meşale vardır. Tabletin üzerinde Bağımsızlık Bildirgesi’nin tarihi yani 4 Temmuz 1776 tarihi yazılıdır. Anıttaki heykelin yüksekliği 46 metredir. Kaidesi ile birlikte anıtın boyutu 93 metreyi bulur. Özgürlük Anıtının hikayesi kadar her bir detayı ilgi çekicidir. Özgürlük Anıtındaki heykelin başında bir taç vardır. Tacın üzerindeki 7 sivri uç 7 kıtayı veya 7 büyük denizi temsil etmektedir.

Özgürlük anıtı ziyarete açıktır. Anıt adada olduğundan feribotla ulaşım sağlanır. Anıtı ziyaret edenler heykelin elindeki meşaleye çıkabilirler. Meşaleye ancak 168 basamaklı merdiveni çıkanlar ulaşabilir. Meşale tutan elin yüksekliğinin 13 metre olduğu düşünülürse 168 merdiven basamağı normaldir. Meşaleye çıkanlar New York limanı manzarasını seyredebilir. Meşalenin etrafında dehliz vardır. Bu dehlizde 15 kişi bir arada dolabilir. Heykelin başının yüksekliği tacı ile birlikte 5 metredir. Başının genişliği ise 2 metredir.

Sultan Abdülaziz Tarafından mı Yaptırıldı?

1854 yılında dördüncü kez sadrazamlığa getirilen Mustafa Reşid Paşa’yı Mısır Valisi Said Paşa pek sevmezmiş. Bundan dolayı Süveyş Kanalı Projesini hayata geçirmeyeceğini düşündüğünden kanal projesini hemen imzalamıştı. Proje sözleşmesinde Özgürlük anıtının hikayesi adına önemli bir madde vardır O da Süveyş Kanalı’nın Akdeniz’e açılan noktasında dev bir heykelin yapılmasıdır. Heykel, firavun dönemi kıyafetlerini giyen bir kadın olacaktır. Elinde ise Asya’nın ışığının Mısır’dan geldiğini ifade eden bir meşale olacaktır.

Heykelin yapımı yüksek bir avans verilerek ünlü heykeltıraş Frederic Auguste Bartholdi’ye emanet edildi. Birkaç yıl içinde bitirilen heykel Marsilya’ya yola çıkacakken Said Paşa vefat eder. Özgürlük anıtının hikayesi Said Paşa’nın yerine gelen İsmail Paşa’nın İslam coğrafyasında heykel istememesi ile devam eder. Süveyş Kanalı 1869 yılında heykelsiz bir törenle açıldı. Frederic Auguste Bartholdi'nin yaptığı heykel Paris’te depoya kaldırıldı.

O yıllarda Fransa ile Amerika Birleşik Devletleri’nin arasındaki ilişkiler yakınlaşmaya başlayınca Fransız-Amerikan dostluk grubunun lideri olan Edouard Rene Lefebvre de Laboulaye işbirliğinin ve dostluğun göstergesi bir hediye vermek istemişti. Depoya kaldırılan heykelin kollarında, ellerinde ve yüzünde değişiklik yapılarak Amerika Birleşik Devletleri’nin 100 kuruluş yılı nedeniyle hediye edilmiştir.

Özgürlük Anıtı Hakkındaki Hiç Bilinmeyen İlginç Bilgiler

  1. Amerika Birleşik Devletleri’nin bir nevi sembolü haline gelen Özgürlük Anıtının hikayesi oldukça ilginçtir. Özgürlük Heykeli hakkında hiç bilinmeyen bazı ilginç bilgiler vardır. Bu bilgilerden bazıları şunlardır:
  2. Anıt, ünlü heykeltıraş Frederic Auguste Bartholdi tarafından yapılıp Fransızlar tarafından Amerika’ya hediye edildiğinde kızıl ile kahverengi tonlarında bir renge sahipti. Yıllar içerisinde hava şartları, zararlı güneş ışınları ve daha birçok nedenden dolayı yeşil renge dönmüştür. Şimdilerde Özgürlük Anıtının rengi yeşildir.
  3. Heykel ilk olarak Mısır’a hediye edilmek üzere yaptırılmıştır. Fakat dini inançlar nedeniyle heykel hediye edilememiştir.
  4. Amerika Birleşik Devletleri’ne gelen turistlerin neredeyse hepsi Özgürlük Anıtını ziyaret etmektedir. Her yıl yaklaşık olarak 3 milyon 200 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
  5. Özgürlük Heykelinin evrensel özgürlüğü temsil ettiği bilinmektedir. Anıttaki heykelin başında taç vardır. Tacın üzerindeki 7 diken dünya üzerindeki yedi büyük denizi veya yedi kıtayı sembolize etmektedir.
  6. Amerika’nın sembolü Özgürlük anıtının hikayesi dikkatleri çektiği kadar heykelin elindeki meşaleye yılda ortalama 600 defa yıldırım isabet etmesi de dikkatleri çekmektedir. 
  7. Özgürlük Anıtı yapılırken Roma tanrıçası Libertas’ın örnek alındığı bilgiler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Simger dikiş makinelerinin kurucusunun dul eşinin heykel için modellik yaptığı bilinmektedir.
  8.  Özgürlük Heykeli’nin başı 1978 yılındaki Dünya Fuarı’nda sergilenmiş ve çok fazla rağbet görmüştür.
  9. Neoklasik özelliklere sahip olarak inşa edilen Özgürlük Heykeli’nin elinde tuttuğu meşale 1984 yılında yeniden yapılmıştır. Yenilenen meşale bakırdan yapılıp altın varaklarla kaplanmıştır.
  10. Heykelin tepe noktasında 25 adet pencere vardır. Ziyaretçiler buralardan etrafı izleyebilir.
  11. Özgürlük Anıtı, Lady Liberty olarak da anılmaktadır. Heykelin ayak boyu ve numara ölçüsü 879’dur.
  12. Meşale bölümündeki balkon güvenlik nedeniyle 1916 yılında yasaklanmıştır. Bu yasak 2011 yılında kaldırılmıştır.
  13. Özgürlük Heykeli Liberty Adası’ndadır. Liberty Adası’nda ise sadece bir aile yaşamaktadır.

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın