Yaşamı Rahatlatacak Teknolojik Ürünler

teknolojik ürünler, çabuk dolan piller, doğada çözünebilir plastik

Yaşamı rahatlatacak teknolojik ürünler

İnsan yaşamı, ortalama 80 yıl sürdüğü halde yüzlerce ya da binlerce değişik teknolojik ürün görmektedir. Dün, bugün ve yarın, teknolojik gelişmelerde hareketlilik, devamlılık ve üretkenlik durmaksızın ilerliyor.

2018 yılında birçok uluslararası ticaret yapan şirket, yeni gelişmeleri insanlara duyurarak özellikle teknoloji sevenleri heyecanlandırmayı başardı. Bunlardan en önemli iki tanesi şu şekildedir;
1. Dünya alışveriş devi Amazon’un teslimatları drone ile yapacağını duyurdu. Kargo şirketlerinin de bu değişime ayak uydurması beklenmekte.
2. Amerika’da büyük işler başaran SpaceX, 2019 yılından sonra yörüngeye yaklaşık 5 bin uydu yerleştirerek tüm dünyayı internetle buluşturacağını açıkladı.

İnsan yaşamının bu kadar değerli olduğu zamanda teknolojik icatlar da önemli durumda. Hayatımızın devamını kolaylaştıran bazı teknolojik ürünler bulunmakta. ‘Peki, yeni teknolojik ürünlerin faydaları neler?’ diye düşünüyorsanız cevaplarımız konularımızın içinde. Şimdi, detaylı olarak fayda sağlayacak teknolojik ürünlere göz atalım

Doğada çözünebilir plastik

Doğal olarak aklımıza plastik gelince bin ya da iki bin yıl sonra doğadan kaybolacağı imajı gelmektedir. Lakin yeni bir Biyoçözünür plastik teknolojisi ile bu algı insan yaşamının sonuna kadar ortadan kalkacak. Uzun süreli doğada kalan plastiklerin doğadan temizlenmesi hem çöp oranını azaltacak hem de sağlıklı bir yaşam alanları insanlara kalacak.
Harvard’da bir araştırma yapıldı. Bu araştırma sonunda, karides kabuklarından biyoplastik ürün geliştirdiler. Parçalanabilir olan kitosan maddesi sayesinde çözünebilme süresi 3 ya 4 haftaya kadar indirilebiliyor. Normal plastik ile aynı görünüme sahip bu geliştirilen madde, doğada kısa sürede yok olması ve bitkisel gelişimi destekleyecek ürünlere dönüşmesi nedeniyle geleceğin en çok kullanılacak ürünü olarak görülüyor.

Çok çabuk dolan piller

İnsan yaşamı teknolojik aygıtların değişmesini takip etmekte zorlanıyor. Dün çıkan özellik bugünün değişmesine ve yarının da yeni gelişmeleri doğurmasına sebep oluyor. Kore Bilim Enstitüsü tarafından geliştirilen bir özellik pil ve pil ile çalışan teknolojileri doğrudan etkileyecek. Pil ömrünü arttırmak için silikonla pilin anodunu birlikte tutarak şarjı yüksek seviyede tutuyor. 2015 yılında Samsung, sentezlenmiş organik molekülleri kullanarak pil doldurma seviyesini hızlandırmıştı.

3B baskılı binalar

Adeta kendin tasarla kendin çıkart teknolojisine sahip 3B, teknolojinin ve üretimin son noktası olarak görünüyor. Genellikle basit ve oyuncak işlerde kullanılan 3B, binalarda da kullanılmaya başlanacak. MIT’den bir ekip bunu yapmayı başardı. Ekip, 15 metre genişlikte yaklaşık 4 metre yükseklikteki bir kubbeyi 15 saate yakın bir zaman bitirerek rekor kırdı. Binaların yapısına ve şartlarına göre optimal bir şekilde bina dikmesi teknoloji ile planlanıyor. 3B teknolojisi yeni olmasından dolayı adı tam olarak duyulmadı lakin ileriki yıllarda, prefabrik evlerde değil 3B yazıcının çıkarttığı evlerde oturmak mümkün olacak.

Güneşten yararlanmak

Helyum ve hidrojenden oluşan güneş, insanlar için hem yarar hem de zarar vermektedir. Kullanış bakımına göre yararları ve zararları bulunan güneş için MIT’den bir ekip, güneş enerjisinin yararını artırmayı başardı. MIT ekibinin temel fikri ise; güneş enerji sistemlerinin hem ışığı hem de ısıyı emmesini sağlamak. Bunu da termofotovoltaik denilen bileşenleri arttırarak buldu. Güneşteki enerjisi özümseyerek yararını otomatik olarak arttıracak bu çalışma, güneş enerjisini ışığa dönüştürecek yararlı hücreler üzerinde çalıştıracak. Çalışmaların bitmesine uzun bir süre var ama gelişen durum son derece heyecanlı gözüküyor.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın