Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım?


uyku getiren şarkılar, uyku getiren yiyecekler
Uyuyamıyorum, Ne Yapmalıyım?

Uyku; hayatımız için önem arz eden ve en gerekli eylemlerden birisidir ama bazen her ne kadar uyumak istesek de bir türlü bu eylemi başaramayıp saatlerce yatakta bir sağa bir sola döndüğümüz, geceleri gündüz ettiğimiz vakitler olmuştur. Her bireyin belirli dönemler uykusuzluk sorunları yaşadığı aşikardır. Eğer uyku düzeniniz bozulduysa, bu durum sizin için kâbusa da dönüşebilir.
Uyuyamıyor olmanın belli birtakım sebepleri vardır. Genelde bu ufak sorunlar aşıldığında, uyku problemi de ortadan kalkar.
Bu yazıyı okuduktan sonra artık "Uyuyamıyorum, ne yapmalıyım?" demeyeceksiniz ve güzel güzel uykunuzu çekeceksiniz.

Uykusuzluğun Nedenleri Nelerdir?

Uykusuzluk yani uyuyamama durumu yaşıyorsanız, bunun birçok sebebi olabilir. Uykusuzluk durumuna neden olan ve sıklıkla görülen temel etkenler şunlardır;
  • Düzensiz ve kısa uykular,
  • Aşırı stres,
  • Biyolojik saatin bozulması,
  • Psikolojik rahatsızlıklar, 
  • Kafeinli içecekler, 
  • Yattığınız ortamdaki koşulların kötü olması

Sigara İçmek Uykusuzluk Yapar mı?

Sigara içen insanlar çoğunlukla tavşan uykusu uyurlar. Peki neden? Sigaranın uykusuzluk yapmasının nedenlerinden en büyüğü şudur: Kişi uyuduktan 3-4 saat sonra, kişinin kanındaki nikotin oranı düşer. Bu da kişinin uyanmasına sebep olur.

İdeal Uyku Süresi Nedir?

Genç erişkinlerde günlük uyku ihtiyacı ortalama dokuz saat civarındayken bu oran erişkinlerin birçoğunda sekiz saate hatta yedi saate kadar inmektedir. Yeni doğanların uyku ihtiyaçları daha fazladır ve onlar günde ortalama 16 saat uyurlar. İnsanlar yaşlandıkça uyuma süreleri azalır ve uykuları hafifler. 65 yaş üstü bireylerde uykusuzluk şikayetleri oldukça fazladır.

Uyku Problemini Çözmek ve İyi Bir Uyku Almak İçin Yapılması Gerekenler?

uyuyamıyorum ne yapacağım
Ballı muzlu süt uykuyu getiren iyi bir alternatiftir.

Uyku probleminiz varsa bu yazıyı okuduktan sonra uyku probleminizi tamamıyla ortadan kaldırabilirsiniz. Şimdiden tatlı rüyalar :)
  • Yatmadan önce kafein, nikotin gibi vücudu uyarıcı maddelerden ve içeceklerden uzan durmalısınız. Uyumadan 2 saat önce proteini yüksek atıştırmalık ya da bir adet meyve yiyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken etken, uyku ritminizi bozduğundan dolayı tahıl ve şekerden uzak durmanız gerektiğidir. Bunun yanı sıra sirkeli, yağlı, kızarmış, baharatlı ve karbonatlı yiyecek ve içecekleri de tüketmemelisiniz.
  • Gündüz vaktinde şekerleme yapmamalısınız. Eğer şekerleme yapacaksanız bu yarım saat - bir saat aralığında olmalıdır. Daha fazla uyumak sizi gece uykusundan alıkoyar.
  • Gece, yatak odanızın olabildiğince karanlık olmasına özen göstermelisiniz ve gün boyunca da doğal ışığa maruz kalmaya çalışmalısınız.
  • Egzersiz, egzersiz, egzersiz! Günde yapacağınız 10 dakikalık kısa bir yürüyüş ya da bisiklet sürme aktivitesi, size daha iyi bir uyku için yardımcı olacaktır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken ufak bir ayrıntı var: Yatağa gideceğiniz zaman dilimi içerisinde çok yoğun ve ağır egzersiz yapmamalısınız.
  • Sabah kalkmanız gereken saatte kalkmalısınız ve yatağa gidiş saatinizi elinizden geldiği kadar değiştirmemeye çalışmalısınız.
  • Size dokunan, alerjik reaksiyon yaratan veya gaz yapan herhangi gıda ve benzeri türevlerini kullanmaktan kaçınmalısınız.
  • Yatağı bir ders çalışma alanı ya da başka bir şey için kullanmamalısınız. Sadece uyumak için kullanmalısınız ve yatağa mümkün olduğunca erken gitmelisiniz. İdeal yatış saati 23:00’dır. Çünkü vücudumuz kendisini en iyi 23:00 ve 01:00 saatleri arasında yenilemektedir ve safra kesesi bu zaman dilimi için zehirleri vücudumuzdan atmaktadır. Eğer safra kesesi zehirleri vücudumuzdan atamazsa, zehirler yine karaciğere dönecektir.
  • Elektronik aletlerden uzak durmalısınız. Yatak odanızda mümkün olduğunca az elektronik alet bulundurmalısınız ve sizden en az 1 metre uzaklıkta yer almasına özen göstermelisiniz.
  • Yüksek sesli, gürültülü, rahatsız edici alarmlar kullanmamalısınız. Bunlar sizde beklenti anksiyetesi meydana getirebilir ve bu da güzel bir uyku çekmenize engel olacaktır.
  • Yastıkların kullanım ömürleri iki yıldır. Buna dikkat etmelisiniz ve kullandığınız yastık, çarşaf, nevresim ve yatağınızın rahat olmasına özen göstermelisiniz.
  • Oda sıcaklığının yüksek olmamasına gayret gösterip mümkünse serin tutmaya çalışmalısınız. Uyku, serin bir odayı tercih eder!
  • Mümkünse yatmadan önce ılık bir duş alabilirsiniz. Sizi rahatlatacaktır.
  • Yastığa kafanızı koyduğunuzda günlük meşakkatlerden, işinizden, maillerinizden kurtulmalısınız. Onları düşünmeyi bırakmalısınız. Kendinizi rahatlatmalısınız. Bu saatler sizin için dinlenme saatleridir ve sonraki güne daha dinç bir şekilde kalkmanız ve bu düşüncelerinize kafa yorabilmeniz için güzel bir uykuya ihtiyacınız vardır. Yatak partnerinizle sohbet ediyorsanız burada da, iş ve benzeri konular dışında güzel, rahatlatıcı konular seçmeye özen göstermelisiniz.

İyi Bir Uyku İçin Ne Yemeliyiz? 

Kronik uykusuzluk (insomnia) günümüzde gittikçe artan bir rahatsızlıktır. Birçok kişi uyku uyuyabilmek için uyku hapları kullanmaktadır. Vücudumuz için yeterince ve kaliteli uyumak son derece önem arz etmektedir. Geceleyin uyuduğumuzda organlarımız dinlenir, dokularımız onarılır, kaslarımız gelişir ve protein sentezi sağlanır.

Uykusuz kalmak tedavi gerektiren bir hastalıktır ve yeterince uyumamanız beyninizi olumsuz yönde etkileyecektir. Uyku iştah ve ruh sağlığı gibi vücudumuzun işlevlerini düzenlerken, melatonin ve serotonin hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur.

Melatonin hormonu karanlıkta salgılanmaktadır ve vücut ritminin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca kişinin biyolojik saatini de ayarlamaktadır. Serotonin hormonu ise kişinin mutluluk hormonu olarak bilinen hormondur. Bu hormon zihnin odaklanmasında ve uyku döngüsünde önemli bir rol oynar.

Başınızı yatağa koyduğunuzda uyumak istersiniz ama günün yorgunluğunu atmak için girdiğiniz yatakta gün hala sizin zihninizde devam etmektedir. Stres, trafik, iş hayatı, sorunlar ve benzeri her şey, aklınızda dolanır durur. Bu durum da bedeninizin ve zihninizin sürekli çalışmasına neden olur ve uykusuz geceleri beraberinde getirir.

Araştırmalara göre yetişkin bireylerin %25’i kalitesiz uyku uyumaktadır. Uyku kalitenizi artırmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Bunlardan birisi de iyi bir uyku için ne yenilmesi gerektiğini bilmenizdir. Beslenme alışkanlıklarınız uyku düzeninizi etkiler. İyi bir uyku için ne yemeliyiz, hep beraber öğrenelim.

İyi Bir Uyku İçin Tüketilmesi Gereken Yiyecekler 

Ilık Süt
Küçükken anne - babalarımız bize gece yatmadan önce şöyle güzel bir bardak ılık süt içirirdi. Onu içip yatardık. Ilık süt küçükken sizin uyumanıza yardımcı olurdu, şimdi de aynı göreve devam etmekte ve bu bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Kasların rahatlaması ve buna bağlı olarak da bedenin rahatlamasını sağlayan süt, vücudunuzu güzel bir uyku için hazırlıyor.

Ceviz 
Ceviz, yatağa girdiğinizde uyuyamayıp sağa sola dönmenize engel olacak ana besindir. Selenyum açısında zengin olan ceviz, zengin bir besin kaynağıdır. Selenyum’un vücudumuz için birçok faydası bulunmaktadır. Tırnak ve saçları güçlendirme, bağışıklık sistemini güçlendirme, hem kadın hem de erkek için üreme sağlığını destekleme ve bilişsel fonksiyonları artırma gibi sıralayabileceğimiz bu faydalar, selenyumun başlıca yararlarındandır.

Tatlı Patates 
Tam bir potasyum kaynağı olan tatlı patates size iyi bir uyku çekmeniz için yardımcı olacak karbonhidratlardandır. Bol miktarda potasyum tüketimi yoğun kas gevşetici özelliğe sahiptir ve bu özellik uyku sırasında kaslarınızın rahatlamasına sebep olacaktır.

Mercimek 
Mercimek magnezyum kaynağıdır ve magnezyum uyku kalitenizi artırmaya yardım olur. Potasyum da içeren mercimek kaslarınızın gevşemesine yardımcı olacaktır. Mercimeğin saymakla bitmeyen özelliklerinden birisi de yoğun bir lif kaynağı olmasıdır ve bu da sindirim sisteminizin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Yulaf 
Magnezyum, kalsiyum, potasyum ve diğer tüm mineralleri içeren bir kâse yulaf ezmesi, içine bir miktar meyve ilave edilerek yenildiğinde size güzel bir uyku çekmeniz için yardımcı olacaktır.

Muz 
Yoğun bir şekilde magnezyum ve potasyum içeren muz, uykunuzun gelmesine ve vücudunuzun rahatlamasına sebep olacaktır. B6 vitamini bakımından da zengin olan muz, uyku kalitesini artırıcı melatonin ve triptofanin’in salgılanmasını teşvik etmektedir.

Kivi 
Orta boy bir kivide, bir muza oranla yaklaşık bir buçuk kat daha fazla potasyum vardır. Araştırmalara göre, kivi yemek, uykusuzluk çeken bireylere büyük ölçüde yardımcı oluyor.

Uyku Getiren Bitki Çayları

Bazı bitki çayları uykunuzu getirme konusunda size yardımcı olabilir. Melisa çayı, ıhlamur, nane, papatya uyku getiren bitki çaylarındandır. Ayrıca melisa ve nane çayları sinir sistemini düzenlerken; stres, uykusuzluk ve sindirim sistemi problemlerine de iyi gelir. Ihlamur, uyku problemine derman olmanın yanı sıra kas ağrıları, mide krampları ve cilt problemlerinde de etkilidir.

Uyku Getiren Dua

"Allah'ım nefsimi sana teslim ettim. Benliğimle sana yöneldim Ya Rabbi! İşlerimi sana emanet ettim. Sırtımı senin kudretine dayadım. Senin rahmetinden ümitvârım (ümitliyim). Senin dergahından başka ne iltica edebilecek bir yer var, ne de güvenilir bir mekan. Tek güvenilir mekan, senin önümü açtığın yerdir. Allah'ım senin adınla ölürüm, senin adınla dirilirim. Senin merhametine sığınıyorum ve senden aman diliyorum. Ve indirdiğin Kitap'a gönderdiğin peygambere imanımı ikrar ediyorum."

Şayet kişi bu duayı okuyup uyuduğunda ölürse mümince ölmüş olur. Sabaha uyanırsa hayır bulacaktır. (Müslim, Tirmizi, Buhari)

Uyku Getiren Müzikler

Son güncelleme: 27 Eylül 2019

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın