Bir İnşaat Mühendisliği İcadı: Tasarruflu Evler

tasarruflu ev, yalıtım, enerji, sepev, tasarruflu evler

TASARRUFLU EVLER

 İnşaat mühendisleri tarafından en ince ayrıntısına kadar düşünülerek inşa edilen ve geleceğin yatırımı olarak görülen tasarruflu evler, gelecek yıllarda hem değerini katlayacak hem de insan yaşamını kolaylaştıracak. Tasarruflu evler, fikirden uygulama aşamasına kadar bütün süreçlerinin etkin olarak korunması ve “en iyi yaşam” düşüncesi ile hareket edilerek ortaya güzel bir yapı inşa etmek hedefleniyor.

Tasarruflu ev modelinin en büyük özelliği; yüksek yalıtım değeri ile oldukça düşük enerji ihtiyacı sayesinde, yüksek oranda tasarruf imkanı sunması. Aslında tasarruflu evler yıllardır farklı ülkelerde kullanılmakta. Örneğin Almanya’da, 1991 yılından bugüne kadar 50 bin tasarruflu ev yapıldı. Almanya’daki bu yapılar, yüksek yalıtım değeri ve düşük enerji sarfiyatı ile hedefe çoktan ulaşmış durumda. Özellikle pencere kenarlarında yalıtım had safhaya çıkarılıyor ve ısı kaybının engellenmesi amaçlanıyor. Ayrıca bu evlerde, temiz enerji kaynakları da kullanılıyor. Duvarlar ise, kabuk yapıdan oluştuğu için içerideki ısıyı absorbe ediyor ve ideal sıcaklığı koruyor.

Tasarruflu ev ölçüleri

Avrupa’da devrim niteliğinde olan tasarruflu evler ile, 2020 yılından sonra AB üye ülkelerinde, yeni yapılacak evlerin sıfır enerjili binalar ya da tasarruflu evler yapılması ve enerji maliyetinin bu yapıyla en aza indirilmesi öngörülüyor.

Bu yapıların en büyük özelliği enerji kaybını minimuma indirmesi. Enerji kaybının azaltılması için coğrafi şartlar ve bina cephesinin yönü de önemlilik arz ediyor. Ev içerisindeki tasarım ve konumlandırma da tasarruflu evler mühendisliğinin ilgi alanına giriyor. Doğal ışıklandırma imkanı veren camlar da tasarruflu ev projesinin bir parçası. Bu yapıların daha da “tasarruflu” olması için şunlar hayata geçirilebilir;
  1. Evlerin dışarısında hareketli gölgeleme araçları kullanılacak 
  2. Döşemeden ısıtma/soğutma sistemleri kullanılacak
  3. Sıcak iklimlerin olduğu yerlerde çift cam kullanılacak

Tasarruflu evlerde tasarım

Tasarruflu evlerde tasarımın rolü büyüktür. Coğrafi şartlar ile güneş enerjisi; tasarruflu evin “tasarruflu” sayılabilmesi konusunda önemli rol oynar. Bu yapılarda ısıtma/soğutma için harcanan enerji yıllık 15-20 kilowat saattir. (%90 tasarruf demek oluyor) Bu kadar düşük enerji ortamı yaratabilmek için kabuk dediğimiz duvar, çatı ve zemin tasarımının özel olarak hazırlanmış olması gerekmektedir.

Kabuk içinin yani evin içinin tasarımı, iyi yalıtımı da beraberinde getirmektedir. Genellikle kabuk tasarımında duvarların kalın olması; sıcağı dışarıya bırakmama, soğuğu da içeriye almama fikrinden ileri gelir. Pencere sisteminin ise özel yalıtımlı, düşük emisyonlu ve art arda 3 camlı olması yalıtımı kuvvetlendirir. Evlerin içerisinde termal iletkenliği düşük ekipmanlar kullanılarak ısı geçişleri engellenmelidir. Yapı içerisine termal köprüler kurularak evin içinin dengeli ısıya sahip olması hedeflenir. Aksi halde duvarlarda oluşabilecek soğuk yüzeyler, sıcak ortamlarla beraber yoğuşma olmasına neden olacak ve duvarlarda rutubet eksik olmayacaktır.

Bu yapıların kontrolü ise termal kameralar yardımıyla yapılabilmektedir. Tüm işlemler bittikten sonra evin her tarafına kamera yerleştirilir ve ısı kaçağının olup olmadığı kontrol edilir. Evin içerisindeki hava sızdırmazlığı ise, içeriye özel fan sistemleriyle hava verilerek kontrol edilir. Türkiye’de Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) olarak sivil toplum kuruluşu bulunmaktadır. Binalarda enerji verimliliği ve sıfır enerjili binalar üzerinde çalışan kuruluş, Türkiye’de duyarlı evlerin çoğalması için çalışmalarını sürdürmektedir.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. 19 Ağustos, 2019 18:07
    Ülkemizde bu tarz girişimlerin olmasını destekliyorum. SEPEV'in web sitesini de inceledim. Ancak bir evin tasarruflu ev statüsüne girebilmesi için tam olarak hangi kriterlere sahip olması gerektiğinin detayını bulamadım. Ülkemiz ne yazık ki enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke. Bu tarz tasarruflu evler başlangıçta yatırım maliyeti çok yüksek gibi görünebilir. Ancak uzun vadede ülke ekonomisine yapacağı katkı oldukça fazla olacaktır.