Otopark Yönetmeliği ve İmar Yönetmeliği Değişti

Resmi gazetede yayımlanan yönetmelik değişiklikleriyle otopark yönetmeliğinde ve planlı alanlar imar yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı.

Otopark Yönetmeliği ve İmar Yönetmeliği Değişti

 Resmi gazetede yayımlanan yönetmelik değişiklikleriyle otopark yönetmeliğinde ve planlı alanlar imar yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. 

Otopark Yönetmeliğinde Yumuşama

Yayımlanan yönetmelikle birlikte riskli yapıların yeniden yapılaşması konusunda sektöre can suyu verecek bir adım atıldı. Buna göre riskli yapıların yeniden yapılaşmasında ilgili idare yönetmelikte belirlenen usuller arasında herhangi bir öncelik sırası gözetmeden uygulama yapabilecek.

Farklı Usuller Uygulanabilecek

Yönetmelikte belirtildiği üzere, ilgili idare otopark sayısı ve bedeline riayet etmek üzere farklı usuller de uygulayabilecek. Ancak bununla ilgili meclis kararı alması şart olacak.

Zannediyorum ki bu durum kentsel dönüşüm ile yeniden yapılaşan binalarda, otopark uygulaması yapılmadan sadece ücret ödenerek otopark yönetmeliğinden sıyrılmanın önünü açacak. Tıpkı eskiden olduğu gibi yani. 

İyi Mi Oldu Kötü Mü?

Tabii bunu sadece müteahhit firmaların yararına olan bir uygulama olarak yorumlamamak gerek. Özellikle şehir merkezindeki eski yapıların yeniden yapılaşması için birtakım kolaylaştırmaların yapılması gerekiyordu. 

Çünkü eski binaların kentsel dönüşüm vasıtasıyla yeniden yapılaşması pek çok açıdan neredeyse imkansız hale gelmişti. 

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde de Değişiklik Yapıldı

Bu gece yayımlanan tek yönetmelik otopark yönetmeliği olmadı. Planlı alanlar imar yönetmeliğinde de değişiklik yapıldı. 

Kapalı Çıkmalar Serbest Bırakıldı

Yayımlanan yönetmelikle, zemin katında işyeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması konusu serbest bırakıldı. Hatırlayacağınız üzere 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle zemin katında konut dışı fonksiyonu olan yapılarda kapalı çıkma yapılması yasaklanmıştı.

Zemin + 4 Katlı Binalarda Kapalı Çıkma Yapılabilecek

Yayımlanan yönetmeliğe göre 1 Temmuz itibariyle yasaklanan bir konu daha yumuşatıldı. 1 Temmuz itibariyle zemin + 4 katlı yapılarda çıkma yapılması yasaklanmışken, bu durum zemin + 7 kata yükseltildi.

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın