2022 Yılı Benim İçin Nasıl Geçti?

2022 yılını neredeyse geride bıraktık. Benim açımdan sürprizlerle dolu bir yıl oldu. Her şeyden önce İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'ndeki...

Filiz apartmanı projesi, za yapı, 2022

 2022 yılını neredeyse geride bıraktık. Benim açımdan sürprizlerle dolu bir yıl oldu. Her şeyden önce İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'ndeki seçimleri kazanmamız (28 yıl sonra) benim 2022 planlarımı tamamen değiştirdi ve navigasyondaki hanımefendinin sesiyle; "Rota yeniden oluşturuldu". 

Bakalım listede ne kadar ilerleme kat'edebilmişim?

Fiziksel Gelişim Hedefleri

90 kg ağırlığa düşmeyi hedeflemiştim. Açıkçası bu konuda hiçbir girişimde bulunmadım ve aksine şu an 108 kiloyum. Bu bölümü hızlıca geçelim, müsadenizle.

Kültürel Gelişim Hedefleri

  • Rusçamı geliştiremedim, hedeflediğim sayfa sayısı kadar kitap okuyamadım, hatta bu sene ilk defa blogumu dahi aksattığım bir sene oldu ve hedeflediğim makale sayısına dahi ulaşamadım. 

  • Ayrıca çalışmalarımızda üçüncü yılımızı doldurduğumuz sosyal medya uygulamamızı, bu sene de yayımlayamadık.

  • Ancak bütün haberler kötü değil tabi ki. 200.000 tekil ziyaretçi hedeflediğim blogumda 500.000'e yaklaştım. Bu da yazdığım yazıların kullanıcılar tarafından karşılık bulduğu anlamına geliyor. Çünkü ziyaretçilerimin hemen hemen hepsi google'da arama yaparak geliyorlar ve google'ın algoritmasını az çok tahmin edebilirsiniz. Eğer kullanıcı bir sitede yeterince vakit geçiriyorsa ve o sitede aradığı içeriği bulabiliyorsa; google o siteye daha çok önem veriyor ve sıralamalarda da hep en üst sıralarda yer veriyor.

    Tabi ki google'ın tek koşulu bu değil ancak yine de bu kadar az sayıda içeriğime rağmen inşaat sektöründeki dev sitelerle ziyaretçi sayısı bakımından yarışıyor olmam, gerçekten çok büyük bir anlam taşıyor benim için.

  • Youtube kanalımda bu sene 40 video yayımlamayı ve 10.000 aboneye ulaşmayı hedeflemiştim. 25 video yayımlayabildim. Abone sayım da 5.000'e ancak ulaştı. Ne yazık ki blogumda gösterdiğim performansı videolarımda gösteremiyorum. Yani içerik anlamında rakiplerimden çok daha nitelikli bilgi verdiğimi biliyorum ancak ne yazık ki izlenme sayılarım ve abone kazanma hızım yeterli değil. Bu sene bu konuya bir el atmam gerekiyor, farkındayım.

Kariyer Hedefleri

  • Bu sene hedeflediğim iki inşaatımı da tamamladım. İkisi de harika projeler oldu. Bu projelerde; birlikte çalıştığım herkese minnettarım.
    Filiz apartmanı projesi, za yapı, 2022

    wintergarden plaza projesi, za yapı, 2022
  • Bu sene hiç beklenmedik bir olay oldu ve bir gece Sputnik'ten mail aldım. Ve ertesi gün de Atilla Güner'le Akşam Postası adlı radyo programına konuk oldum. Atilla Bey'in Toki'nin yeni projesiyle alakalı sorularını yanıtlamaya çalıştım.
    Bu sene hiç beklenmedik bir olay oldu ve bir gece Sputnik'ten mail aldım. Ve ertesi gün de Atilla Güner'le Akşam Postası adlı radyo programına konuk oldum. Atilla Bey'in Toki'nin yeni projesiyle alakalı sorularını yanıtlamaya çalıştım.
  • Ayrıca Germiyan Bilge Koleji'nden de Kariyer Günleri kapsamında bir davet aldım ve burada da 8. sınıf öğrencilerine inşaat mühendisliğini tanıttım.
  • Konya'da düzenlenen Uluslararası Sanat ve Mimarlık Sempozyumu'na Yüksek Mimar Rabia Safa Özen ve Prof. Dr. Zerrin Korkmaz ile katıldık. Buradaki konumuz "Deprem Yönetmeliği'nde Düzensizlik Olarak Tanımlanan Durumların ve Mimari Tasarım Hatalarının Bir Konut Yapısı Üzerinden İncelenmesi" idi.
    Konya'da düzenlenen Uluslararası Sanat ve Mimarlık Sempozyumu'na Yüksek Mimar Rabia Safa Özen ve Prof. Dr. Zerrin Korkmaz ile katıldık. Buradaki konumuz "Deprem Yönetmeliği'nde Düzensizlik Olarak Tanımlanan Durumların ve Mimari Tasarım Hatalarının Bir Konut Yapısı Üzerinden İncelenmesi" idi.
  • E-ticaret konusunda başarısız olduğumuz bir private label oluşturmuş olsak da amazon üzerinden arbitraj modeliyle yürüttüğümüz bir şirketimiz var ve buradaki hedefimi "başarıya ulaştık" olarak yorumluyorum. İlk yıl için kâr hedefini tutturamasak da oldukça yaklaştığımızı ve ivme kazandığımızı söylemeliyim.

Kamu Hizmeti Hedefleri

  • "Birtakım hayır işleri yapılacak." olarak not aldığım bu hedefimi fazlasıyla tamamladığıma inanıyorum.

2022 Yılı Benim İçin Nasıl Geçti?

Kategorilere uymasa da buraya yazmak istedim. Ocak ayında sokakta zor durumda olan bir kediyi sahiplendim. Adı Bellatrix. Kasım ayında da bir başka zor durumda olan kediyi sahiplendim. Onun adı da Minerva. İkisi de sahiplendiğimde çok hastaydı. Bellatrix şimdi tam bir canavar. Minerva ise FIP hastası ne yazık ki. Tedavisine başladık. Adını aldığı karakter gibi, güçlü kendisi. İyileşecek.

Bir de en yakın arkadaşım Özkan Bey ve Merve Hanım evlendi. Harika bir düğünleri oldu. Sanırım bugüne kadar gördüğüm en güzel düğündü. Ve Özkan Bey'le Merve Hanım şimdiden birçok yurtdışı tatiline çıktılar. İnşallah arada beni de götürürler :)

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği süreci

Genel anlamda İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği için yoğun mesai harcadığımı söyleyebilirim. 2022 yılı Mayıs ayının sonunda görevi teslim almamıza rağmen sadece 7 ayda;
  • 6 Seminer
  • 3 Webinar
  • 3 Eğitim / Kurs
  • 3 Sosyal Etkinlik (Üyelerle tanışma kahvaltısı, halı saha turnuvası ve bowling turnuvası)
  • Onlarca protokol ziyareti ve kabulü
  • Onlarca toplantı
  • Genç-İMO için yapılan etkinlikler
  • Üyelerimizin kendilerini ayrıcalıklı hissetmesi için onlarca indirim protokolü
  • Statik proje bedeli hesaplama programı
yaptık. Zannediyorum ki sadece 6 seminer, 3 webinar ve 3 eğitimin toplam sayısı olan 12; Kütahya Temsilciliği'nin son on yılda yaptığı eğitim/seminer vb. sayısından fazladır. Bu nedenle gururluyum.

Ayrıca Kütahya'da taş kolon zemin iyileştirme uygulamasına son verdik. Artık korkunç derecede suistimal edilen bu iyileştirme yöntemi şehrimizde uygulanmayacak. 60 cm çapında kolon projesi hazırlayıp yerinde 30 cm - 45 cm taş kolon yapıyorlardı. Ahlaksızlar...
hatalı uygulanan taş kolon zemin iyileştirme yöntemi ülkeye ihanettir
Ayrıca Kütahya Belediyesi'nin hatalı bir uygulaması olan; zemin iyileştirmeli özel konut projelerinde inşaat mühendisi dışındaki meslek dallarına da şantiye şefliği hakkı vermesinin de önüne geçtik. Artık zemin iyileştirme olan projelerde sadece inşaat mühendisi şantiye şefi olabiliyor. Biz bu uygulamayı hayata geçirene kadar; 2022 yılında 269 ruhsat alınmıştı. Sadece %43'ünde şantiye şefi inşaat mühendisiydi. Birkaç gün içinde 269'dan sonrasını sayacağım. Bakalım oranımız kaça yükseldi.

Bir de dijitalleşme konusunu gündeme almıştık. Kütahya Belediyesi'nde ve İl Özel İdaresi'nde kağıt israfının önüne geçmek için projelerin dijital olarak e-imza ile kontrol edilmesini ve sürecin tamamen dijital ortamda ilerlemesini sağlamaya çalışmıştık. Bu konuda da basına epey malzeme verildi ancak bu proje Belediye tarafından henüz hayata geçirilmedi.

Daha çok yapılacak iş var. Mart ayında Kütahya Barosu ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz Hukuk Semineri, şimdiden beni heyecanlandırıyor. Bakalım 2023 yılında da adımızdan sıkça söz ettirebilecek miyiz...

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) süreci

Duayen inşaat mühendisi Ahmet Bağırgan'ın tavsiyesiyle bu sene Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası'nda meclis üyesi olarak görev yapmaya başladım. Ahmet Abi'ye bu konuda müteşekkirim. Çünkü bu görevi bana altın tepside sundu.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası'nda etkin bir şekilde rol almak istiyorum. Esin Güral Argat hanımefendinin de görevinde çok heyecanlı olduğunu biliyorum. Öyle ki seçim sürecinde dahi defalarca telefonla aradı ve hem hal hatır sordu hem de süreç hakkında bilgi aldı.

Niyetim kıyaslamak değil kesinlikle ama İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'ni kazanan Ülkü Küçükkayalar hanımefendi beni bir kez bile telefonla aramamıştır mesela hala. Oysa ki seçimi ona kazandıran Kütahya ekibidir.

Neyse konumuza dönelim. Ben KUTSO'da aynı zamanda 3. Meslek Grubu'ndayım. Yani inşaat sektörüyle alakalı gruptayım. Bu nedenle esas olarak İMO'da yaptığım herhangi bir etkinliği KUTSO'ya kaydırabilirim. Veya bunları ortak etkinlik olarak da yapabilirim. Ve esas olarak İMO için İZODER ile planladığım etkinliği (Isı ve Su Yalıtımı Semineri) KUTSO'yla ortak etkinlik olarak revize ettim. Böylece 3. Meslek Grubu ile KUTSO'da da açılışı yapmış oldum.

Tabi ki KUTSO ile de en kötü ihtimalle yılda 6 seminer yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü eski yılların faaliyet raporuna baktığımda 3. Meslek Grubu'nun hiçbir faaliyetinin olmadığını gördüm, ne yazık ki.

Neyse ki artık 3. Meslek Grubu'nda ben varım. Görev sürem olan 4 yılın sonundaki veda metnimi de şimdiden buraya yazmak istiyorum:

"Rica ederim."
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın