Kırdığımız Oyuncaklar - Sunay Akın - İnceleme

kuduğum en enteresan kitaplardan biri desem sanırım yalan olmaz. Sunay Akın'ın kaleme aldığı ve ilk baskısı 2003 yılında yapılan Kırdığımız Oyuncaklar kitabı büyüklere; çocukluklarını, oyunlarını, oyuncaklarını, onlarca farklı öyküyle hatırlatıyor...
Kırdığımız Oyuncaklar - Sunay Akın - İnceleme

Kırdığımız Oyuncaklar

Okuduğum en enteresan kitaplardan biri desem sanırım yalan olmaz. Sunay Akın'ın kaleme aldığı ve ilk baskısı 2003 yılında yapılan Kırdığımız Oyuncaklar kitabı büyüklere; çocukluklarını, oyunlarını, oyuncaklarını, onlarca farklı öyküyle hatırlatıyor. Aynı zamanda derin bir araştırma kitabı da olan Kırdığımız oyuncaklar, Goodreads'te de 5 üzerinden 4.01 puan almış.

Sunay Akın Kimdir? Sunay Akın'ın Kitapları...

"Çocukluğumuzda oyunumuz; oyun değil, en ciddi uğraşımızdır." diyen Sunay Akın, 12 Eylül 1962 yılında Trabzon'da doğdu. İki çocuğu olan Sunay Akın yazarlığının dışında; tiyatrocu, şair ve gazetecidir. 87'de Halil Kocagöz Şiir ödülü'nü, 90'da Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü'nü kazanmıştır.

23 Nisan 2005 yılında dünyanın dört bir yanından topladığı oyuncaklarla, İstanbul Oyuncak Müzesi'ni tarihi bir konakta açtı. Bu müze, 2010 yılı Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne de aday gösterildi.

Pek çok kültür sanat programı, radyo programı ve belgesel hazırlanmasında rol oynayan Sunay Akın, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde öğretim görevlisi olarak da ders verdi. Sunay Akın'ın en çok okunan kitaplarından bazıları şu şekildedir;
  • Hayal Kahramanları 4,06 puan
  • Geyikli Park 4,13 puan
  • Bir Çift Ayakkabı 4,12 puan
  • Çorap Kaçığı 3,88 puan
  • Ay Hırsızı 3,98 puan
  • Tuncay Terzihanesi 4,06 puan
  • Kız Kulesindeki Kızılderili 3,91 puan
  • İstanbul'un Nâzım Planı 3,94 puan
  • İstanbul'da Bir Zürafa 3,85 puan
  • Yazarlarımızdan Masallar ve Öyküler 4,20 puan
  • İki Şair Arasında İstanbul 4,33 puan
  • Yazarın diğer kitaplarına bu linkten ulaşabilirsiniz: GoodReads
istanbul oyuncak müzesi

İstanbul Oyuncak Müzesi

Sunay Akın'ın 23 Nisan 2005'te tarihi bir konakta açtığı İstanbul Oyuncak Müzesi'nde 1700'lerden günümüze kadar çeşitli zamanlara ait oyuncakları görebilirsiniz. Kadıköy ilçesinin Göztepe semtinde bulunan müze, Sunay Akın'ın 20 yılda 40'ı aşkın ülkede açık arttırmalardan ve antikacılardan satın aldığı oyuncaklarla kurulmuştur. Müzenin dekoru Ayhan Doğan tarafından dizayn edilmiştir.

2012 Kasım'ında Sunay Akın tarafından gerçekleştirilen ve dünyada bir ilk olan TOYCO-2012 İstanbul buluşması (Avrupa Oyuncak ve Çocuk Müzeleri Birliği) Türkiye'de gerçekleştirilmiştir. Böylece İstanbul Oyuncak müzesi, müze birliğinin kurulmasına öncülük etmiş ve İstanbul'a "oyuncak müzelerinin başkenti" ünvanını kazandırmıştır. 

İstanbul Oyuncak Müzesi'nin ardından ülkemizin çeşitli şehirlerinde de oyuncak müzeleri açılmıştır. Antalya Oyuncak Müzesi, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Düştepe Oyun Müzesi, Kartal Masal Müzesi ve Canik Oyuncak Müzesi Sunay Akın'ın danışmanlığında ziyaretçilerine kapılarını açmışlardır.

Avrupa Yılın Müzesi Ödülü

Avrupa'nın en prestijli müze ödülü olan "Avrupa Yılın Müzesi Ödülü" (EMYA) 47 Avrupa ülkesini kapsayan ve Müzelerin Oscar'ı olarak bilinen bir ödül. 1977 yılında düzenlenmeye başlayan organizasyona katılma şartları oldukça basit. Son iki yıl içerisinde açılan veya son 2 yıl içerisinde yeniden dizayn edilen tüm müzeler bu yarışmaya katılabiliyor.

Birkaç farklı kategoride verilen ödüllerde ülkemizden de bu ödülü kazanan pek çok müze oldu. Bu müzelerden bazıları şunlardır;
  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 1997, Ankara, Avrupa Yılın Müzesi Ödülü
  • Masumiyet Müzesi, 2014, İstanbul, Avrupa Yılın Müzesi Ödülü,
  • İstanbul Arkeoloji Müzesi, 1993, İstanbul, Avrupa Konseyi Ödülü
  • Baksı Müzesi, 2014, Bayburt, Avrupa Konseyi Ödülü
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın