Mantolama Maliyeti - 2022 Ocak

Bu yazımda; 2021 yılı Aralık ayı içerisinde tamamladığım mantolama işlerinin güncel maliyetini sizlerle paylaşacağım. azıya başlamadan önce bu imal...

 Mantolama Maliyeti - 2022 Ocak, kütahya wintergarden plaza projesi

Bu yazımda; 2021 yılı Aralık ayı içerisinde tamamladığım mantolama işlerinin güncel maliyetini sizlerle paylaşacağım.

Yazıya başlamadan önce bu imalatımda mantolama malzemesi olarak taş yünü malzemeyi kullandığımı söylemeliyim. Geçen seneki projemde karbonlu EPS kullanmıştım hatırlayacağınız gibi. Hatırlamayanlar için: Mantolama maliyeti 2021

Ancak bu seneki projemde hem yangına karşı daha dayanıklı olduğu gerekçesiyle hem de karbonlu eps malzemelerde yaşadığım yoğunluk problemi sebebiyle taşyünü malzemeyi tercih ettim. Taşyünü mantolama imalatı hakkında hazırladığım videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Araştırdığımız markalarda - hatta daha önce kullandığımız markalarda - dansitelerin düşürüldüğünü fark ettik. Biliyorsunuz, mantolama köpüklerini önce terazide tartıyorum ve ondan sonra satın alıyorum. Yine aynısını yapmaya çalıştığımda hiçbir malzemenin standartları sağlamadığını fark ettim. Akabinde bu ulusal markanın temsilcisine Linkedin üzerinden mesaj attım. Kendisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden sınıf arkadaşım olur.

Bana, söz konusu ürünü, markanın ürün gamından çıkardıklarını söyledi. Yani artık o ürün o markanın raflarında yer almayacak. Belki de bu nedenle standartları düşürmüşlerdir, bilemiyorum. Ama netice olarak çok sevdiğim o markanın karbonlu EPS ürününü artık kullanamayacağım.

Wintergarden Plaza projesinin dış cephe çalışmalarının detayları

Wintergarden Plaza projesinde dış cephemizde macun kaplama uygulaması, ateş tuğlası uygulaması ve birtakım dekoratif kule uygulamalarıyla birlikte shieldex kaplama uygulaması var. En nihayetinde dekoratif şemsiyelerimiz de binaya son görüntüsünü kazandıracak.

Tüm bu sürece mantolama uygulamasıyla başladık. Taşyünü mantolama işleminin ardından shieldex kaplamalar için çelik profillerimizi hazırladık. Kör kasalardan da çelik sakallar çıkarttık ki son aşamada koyacağımız korkuluklarımızı ona sabitleyebilelim.

Ardından Weber markasının dış cephe macunu malzemesi ile macun uygulamasını yaptık. Macun uygulamasının ardından sıra boya rengi seçimine geldiğinde; baştan beri tasarladığımız antrasit renginden ziyarde açık renk kullanmaya karar verdik. Bu karardaki en önemli faktör, kullanacağımız ateş tuğlasının renginin koyu olmasıydı. Ateş tuğlasının yanında boyayı da koyu kullanırsak cepheyi boğacağına kanaat getirdik.

Boya işlemi de tamamlandıktan sonra ateş tuğlası döşeme işlemine başladık. [Güncellenecek...]

Taşyünü mantolama maliyeti kaç TL? - 2022 Ocak

  • 600 m² taşyünü levha 5 cm x 30,51 TL = 18360 TL (1 paket 2,88 m² geliyor)
  • 128 torba "Atışkan levha yapıştırıcı-101" x 15,68 TL = 2006 TL 
  • 110 torba "Atışkan levha sıva-102" x 16,53 TL = 1818 TL 
  • 700 m² 160 gram file x 3,61 TL = 2527 TL 
  • 250 boy fileli köşe çıtası x 3,39 TL = 848 TL 
  • 3000 adet çelik çivili dübel (11.50 cm) x 0,64 TL = 1907 TL 
  • 45 torba "Atışkan mineral sıva-ince-D15" x 20,34 = 915 TL 
  • 2 cm'lik XPS (Pencere kenarlarında kör kasa ile birleşen alanlar için) 4 x 212 TL = 848 TL
Böylece 600 m²'lik mantolama alanım için (boşluklar düşülmüş halde) toplam malzeme maliyetim kdv hariç 29.229 TL oldu. Kdv dahil yaklaşık 34.500 TL. Tabi bu maliyete boya dahil değil. Ayrıca ön cephede ve yan cephelerde (yan cephelerimde bina olduğu için bu alanlar az) mineral sıva yapmadığım için değerlendirirken bunu da göz önünde bulundurmalısınız. Eğer ön cephede ve yan cephelerde de mineral sıva yapsaydım o zaman toplam maliyet yaklaşık kdv hariç 32.000 TL bandında olacaktı. Bu ne demek? Her bir metrekare için mantolama malzemesi maliyetim yaklaşık kdv hariç 53,50 TL demek. Kdv dahil ise 63,13 TL demek.

Geçen sene bu maliyetim 36 TL/m²'ydi hatırlayacağınız gibi. Tabi bu inşaatta kullanılan malzemeler daha farklı. Bunu göz ardı edemeyiz.

Dış cephe taşyünü mantolama işçilik fiyatları kaç TL? - 2022 Ocak

Biz mantolama işleri çözüm ortağımız Adem Usta ile sözleşme imzalarken karbonlu EPS ile mantolama yapacağımızı planlıyorduk. Bu nedenle ilk sözleşmemizi ona göre yapmıştık. Ancak sonradan taşyününe rotayı çevirdiğimiz için fiyatlar biraz değişti. Şimdi her iki durum için de fiyat listesini sizinle paylaşacağım.

Fiyat anlaşmamızı yaparken; iskele kurulumu bedeli olarak pencere boşluklarını düşmeyeceğiz diye anlaştık. Yani ayrıca iskele kurulumu bedeli ödemeyeceğim. Ancak karşılığında metraj çıkarırken pencere boşluklarını düşmeyeceğim.

Taşyünü mantolama işçilik fiyatları

  • Dış cephede kaba sıva + taşyünü mantolama + mineral sıva + boya işçiliği = 50 TL/m²
  • Dış cephede kaba sıva + taşyünü mantolama = 45 TL/m²
  • Dış cephede kaba sıva işçiliği = 12 TL/m²
  • Dış cephede kaba sıva + sıyırma + mineral sıva + boya işçiliği = 30 TL/m²

EPS mantolama işçilik fiyatları

  • Dış cephede kaba sıva + EPS mantolama + mineral sıva + boya işçiliği = 40 TL/m²
  • Dış cephede kaba sıva + EPS mantolama + mineral sıva = 35 TL/m²
  • Dış cephede kaba sıva işçiliği = 12 TL/m²
  • Dış cephede kaba sıva + sıyırma + mineral sıva + boya işçiliği = 30 TL/m²
Anlaşmamızda belirlediğimiz bu kalemlerle işçilik tutarı toplamı 40.500 TL bandında çıkıyor. Bu tutarın içinde Adem Usta'nın bacalara ve kalkan duvarların iç kısımlarına yaptığı imalatların işçiliği de var.

Bu işçilik kalemlerine ilaveten kullandığımız kule şeklindeki söveler için ve kat silmeleri için ekstra ücretler yazacağız. Ayrıca dış cephe macun uygulaması için de yine ekstra ödemelerimiz olacak. Çünkü bu kalemler taşerona zarar ettiren kalemler. Bu işler için taşeron metrekare fiyatı verdiğinde, işten zarar etmemek ya alelacele yapıp kusurlu bir iş çıkarmak zorunda kalıyor ya da kusursuz bir iş çıkarıyor ama işten para kazanamıyor.

Bu nedenle Adet Usta ile bu konuda çalışan yevmiyelerini belirleme ve yevmiyelerin üzerine kâr payı eklemek üzerine anlaşma yaptık. Bu nedenle şimdilik dış cephe için ödeyeceğim toplam işçilik tutarını net olarak bilmiyorum. Ancak 60.000 TL civarlarında olacağını tahmin ediyorum.

Jotun boya fiyatları ne kadar?

Ben bu şantiyede Jotun marka boya kullandım. Toplam boya harcamam astarlarla ve sarf malzemelerle beraber 13.000 TL civarında oldu. Bir kova Jotun boyanın KDV dahil fiyatı 900 TL. Bir kova astarın fiyatı da KDV dahil 472 TL.

Weber dış cephe macunu kaç TL tuttu?

Weber dış cephe macunları için de toplam 1.500 TL harcama yaptım.

Söveler, kuleler, kat silmeleri kaç TL tuttu?

Binanın arka cephesinde standart söveler ve kat silmeleri kullandım. Ön cephede ise oldukça büyük ebatlı kuleler ve kat silmeleri kullandım. Ayrıca görseli tamamlamak için kullandığım birkaç ufak çaplı söve de satın aldım. Tüm bu söve imalatları için toplamda 22.000 TL ödeme yaptım. 

Shieldex kaplama maliyeti kaç TL tuttu?

Shieldex kaplama yapacağım bölümler için 4.000 TL'lik shieldex satın aldım. Bunların profilleri ve işçiliği toplam 12.000 TL tuttu. Toplam 16.000 TL'ye bu imalatı tamamladım.

Korkuluklar

Dış cephede kullanacağım ferforje korkuluklar içinde işçilik ve malzeme dahil toplam 20.000 TL'lik bir anlaşma yaptım.

Şemsiyeler

Dış cephenin görselini tamamlayacak son parça olan şemsiyeler için de toplam 8.000 TL'lik bir fiyat aldım. Bu pazarlıkla ve dövizin oynaklığıyla aşağı yukarı hareket edebilir ama toplam maliyeti çok fazla etkilemeyecektir.

Toplam dış cephe maliyetim ne kadar oldu?

Tüm bu dış cephe imalatlarını topladığımda işçilik ve malzeme maliyetim toplam 175.000 TL oldu. Bu tutarı toplam mantolama alanına (pencere boşlukları düşülmüş net ölçü=600m²) bölersek birim metrekare dış cephe maliyetini 292 TL/m² olarak buluruz. (Ateş tuğlası imalatları hariç.)

Eğer söveleri ve süslemeleri komple iptal edip sadece taşyünü mantolamanın metrekare maliyetini merak ediyorsanız artık onu açıklamanın vakti geldi.
  • 65 TL/m² taşyünü ve yapıştırıcı grubu takım halinde
  • 60 TL işçilik SGK ve diğer giderler
  • 20 TL boya malzemesi
  • Toplam: 145 TL/m² 
Bu yazıyı hazırlamamda bana katkı sağlayan inşaat mühendisi Özkan Efecan'a teşekkürlerimle...
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

7 yorum

  1. 16 Şubat, 2022 17:36
    Iyi gunler ve yararli bilgiler icin sagolun, sadece 2.kat ve 20 m2 lik 2 yanda yapilacak dis mekan mantolamada ve bir yan bitince digerine gecmek uzere yeniden kullanilacak tek iskele fiyati bu maliyet icinde midir acaba, ayrica icinde degilse iskele tutari ne civarlardadir.. yanit icin simdiden tesekkurler
    1. 16 Şubat, 2022 17:40
      Merhaba, küçük metrajlı işlerde benim verdiğim fiyatlar geçerli olmaz. Sizinki gibi bir işte metraj, maliyeti kurtarmayacağı için mutlaka işi yapacak firmadan yazılı teklif almalısınız.
  2. 17 Şubat, 2022 17:39
    Tesekkurler 👍
    1. 06 Mart, 2022 22:15
      Rica ederim :)
  3. 02 Ağustos, 2022 17:25
    Merhaba taşyünü markalar arasinda fiyat farkı çok fazla. Hangi marka güvenilir izocam pahalı terrawool biraz daha ucuz.hangisi güvenilir
    1. 10 Ağustos, 2022 13:49
      Malzemelerin değerlerini kıyaslamanız gerek. Makine mühendisinizden veya inşaat mühendisinizden bu konuda destek alabilirsiniz.
  4. 27 Mart, 2023 13:04
    Merhaba 150 M2 3+1 Evin M2 Malzeme+İşçilik Maliyeti Ne Olur İyi Çalışmalar Dilerim