2022 Yılı İnşaat Mühendisi ve Mimar Maaşları

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği TMMOB'un her yıl açıkladığı asgari inşaat mühendisi ve mimar maaşlarını 2022 yılı için brüt 7.850 TL olarak belirledi. 2019 yılında 4.500 TL- 2020 yılında 5.000 TL olan brüt olan asgari maaş tutarı 2021 yılında 5.750 TL olarak belirlenmişti. Bu yıl bu tutarın 7.850 TL olması beklentilerin altında kaldı. Brüt tutarın artış oranı %36,5 oldu.
2022 Yılı İnşaat Mühendisi ve Mimar Maaşları


21 Aralık 2021 tarihinde açıklanan 2022 yılı asgari inşaat mühendisi ve mimar maaşları kamu sektöründe bu şekilde. Peki özel sektörde durum nasıl? Kamudaki mühendis ile özel sektördeki mühendisin maaşı aynı mı? Peki inşaat mühendisi danışmanlık ücretleri ne kadar?

Devlette Çalışan 2022 Yılı İnşaat Mühendisi ve Mimar Maaşları

Devlette çalışan inşaat mühendisi ve mimar maaşları, hizmet yılı, kademe, dil tazminatı vb. sebeplerle değişebilir. Devlette çalışan inşaat mühendisi ve mimar maaşlarını etkileyen faktörler şunlardır:
  • Hizmet yılı
  • Kademe
  • Eşinin çalışıp çalışmaması durumu
  • Çocuk sayısı
  • Görev yapılan il ve ilçe
  • Görev yolluğu
  • Yabancı dil tazminatı
  • Sendika üyeliği

Özel Sektörde Çalışan 2022 Yılı İnşaat Mühendisi ve Mimarların Maaşını Neler Etkiler?

Özel sektörde çalışan mimarların ve inşaat mühendislerin maaşları, devlette çalışan mühendis ve mimarlara göre çok daha fazla sayıda değişkene göre belirleniyor.

En başta şu durum unutulmamalıdır ki; mühendis veya mimarın maaşını, çalıştığı firmanın uzmanlık alanı da etkiler. Örneğin çalıştığınız firma proje firması değilse, STA4CAD biliyor olmanız bir anlam ifade etmeyecektir. Yine aynı şekilde, çalıştığınız firma bu defa proje firması ise, 25 yıllık şantiye tecrübeniz iyi bir maaş almanıza yeterli olmayacaktır. 

Özel sektörde maaşı etkileyen ana faktörler şunlardır:
Tecrübe konusu zaten başlı başına bir sebep. Çalışılan firmanın durumunu yukarıda açıkladım. Çalışılan şehir ve yabancı dil yine maaşı etkileyen faktörlerden. Yetkinlikler maddesiyle şunu anlatmak istedim. Bildiğiniz paket programlar, office programları, autocad vb. maaşınızı etkileyecektir. Bilenle bilmeyen hiç bir olur mu?

Hatta şunu söyleyebilirim. Yazılıma dair bir şeyler biliyor olmak bile inşaat sektöründe sizi bir adım öne çıkartabilir. Çünkü firmalar zaman zaman ufak yazılımlara ihtiyaç duyarlar. Bu konularda çözüm adamı olmak sizin maaşınızı etkileyebilir.

Özel sektörde maaşı etkileyen ikincil faktörler de şunlardır:
  • Mezun olunan üniversite
  • Yüksek lisans
  • Yurt dışı tecrübesi
Bu maddeleri ikincil faktörler olarak nitelememin sebebi, bu maddelerin genelin değil, belli başlı firmaların talepleri olduğundan dolayıdır. Tabi ki bu faktörler kişiyi geliştiren ve bakış açısını değiştiren faktörlerdir. Şartlar uygun ise mutlaka gerçekleştirilmelidir.

Peki Özel Sektörde İnşaat Mühendisi ve Mimarların Maaşı Ne Kadar?

Yurt içinde net maaş ortalamaları yaklaşık olarak şu şekildedir:
  • 0-5 Yıl: 4.500 TL - .5.500 TL
  • 5-10 Yıl: 5.500 TL - 7.500 TL
  • 10 Yıl ve üzeri için yaklaşık bir şey söylemek oldukça zor. Bu rakam kişiye, firmaya ve diğer koşullara göre değişkenlik gösterecektir. Ancak 2021 yılı için kariyer.net adresinde girilen en yüksek inşaat mühendisi maaşının 11.020 TL olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu değeri TMMOB'un açıkladığı artış oranı ile güncellersek en yüksek mühendis maaşının 15.000 TL bandında olacağını söylemek mümkün.
Güncel kur ile en yüksek mühendis maaşının 
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

2 yorum

  1. 22 Şubat, 2022 14:30
    İnşaat mühendisi olmak zulüm. Eşim inşaat mühendisi aldiği maaş. 4.500 tl yol parası maaştan gidiyor geriye kalan parayi siz hesaplayın. Ingilizcesi cok guzel. Hesabini kitabinida yapiyor. Pc de cizimde yapiyor. Yeri geliyor geceye kadar calisiyor. Haftanin 7 gunu calisiyor izni yok. Bu zulüm degilde nedir? Resmen rezillik. Hal boyleyken neye gore bu maasi veriyorlar bilmiyorum. Okulunu bahane edecekte birsey yok. Kara harp okulunda okudu hocalari prf. Sadece 1 senesini omü. De okudu oda memleketine 1 saat yakin diye. Odtu yede gidebilirdi. Herneyse bahane edecekleri hicbirseyleri olmamasina ragmen bu maasla zulüm ediyorlar resmen.
    1. 06 Mart, 2022 22:14
      Ne deseniz haklısınız. Okullarda çok fazla kontenjan açılması ve çok sayıda mühendisin mezun olması, işverenlerin de bu tutumu sergilemesine neden oluyor. Biri işten çıkarsa diğer kapıda bekliyor çünkü.

      Günümüzde usta, mühendisten daha kıymetli maalesef. Tek çözüm #1şantiye1şef kampanyasının hükümet tarafından uygulanması ve kontenjanların acilen azaltılması.