Kaba İnşaat Maliyeti Kaç TL? 2021 Kasım Güncel Fiyatlarıyla

Kaba İnşaat Maliyeti Kaç TL? 2021 Kasım Güncel Fiyatlarıyla
Malzemelere her gün gelen zamların ardından betonarme inşaat maliyetinin artışı gibi kaba inşaat maliyetleri de artıyor. Art arda gelen zamlar, döviz kurundaki hızlı yükseliş bu maliyet artışlarındaki başlıca sebepler. Şimdi gelin, güncel malzeme ve işçilik fiyatlarıyla güncel kaba inşaat maliyetine bir göz atalım.

Güncel Kaba İnşaat Maliyeti Kaç TL?

Wintergarden Plaza projesinde kaba inşaatımı Kasım 2021 itibariyle tamamladım. Kaba inşaattan kastım; betonarme imalatlar, çatı, tuğla vb. kaba işler. Hatırlayacağınız gibi güncel betonarme inşaat maliyetleri başlıklı yazımda betonarme inşaat maliyetlerimden detaylı bir şekilde söz etmiştim.

O yazıda da bahsettiğim gibi harçlar, zemin iyileştirme masrafları, proje paraları gibi unsurları dışarıda bıraktığımızda yani sadece beton, demir, işçilik, SGK, maaş gibi giderlerle betonarme inşaat maliyetim 725.000 TL çıkmıştı.

1.000 metrekarelik bir inşaat alanım olduğu için de birim metrekare maliyetim 725 TL/m² olmuştu. 

Gelelim kaba inşaatım tümünü analiz etmeye. Kaba inşaatımın tamamı 940.000 TL'ye mal oldu. Yani kaba inşaat birim metrekare maliyetim 940 TL/m² oldu. Zaten kaba inşaat maliyetimin de bu dolaylarda olmasını bekliyordum.

Geçen sene kaba inşaat için birim metrekare maliyetim 550 TL/m² idi. O yazının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz: 2020 yılı kaba inşaat maliyeti. Bu maliyet artışı %71 dolaylarında. Oldukça yüksek bir oran. Yani kaba inşaatlar için enflasyon oranı hiç de resmi verilerdeki gibi değil.

Hangi kaleme ne kadar para harcadım?

Kaba inşaatını tamamladığım projede;
  • 165.000 TL beton maliyeti (grobeton dahil), (Bkz: Güncel hazır beton fiyatları)
  • 370.000 TL demir donatı maliyeti,
  • 190.000 TL betonarme işleri için; işçilik, SGK, maaş, sarf giderler vb. giderler,
  • 100.000 TL tuğla işleri (tuğla ve tuğla işçiliği dahil)
  • 95.000 TL çatı işleri (oluk, baca şapkaları, çatı malzemesi, çatı işleri işçiliği dahil)
  • 20.000 TL diğer giderler, sabit personel maaşı, yevmiyeler, faturalar, sarf giderler vb. giderler,
yaklaşık olarak benim kaba inşaat maliyetimi oluşturan kalemler oldu.Bu kalemlerin toplamı da 940.000 TL oldu.
tuğla nasıl örülür? tuğla kaba inşaatın yüzde kaçıdır?
Sarf giderleri ana kalemlere paylaştırarak ilerlersek bir kaba inşaatın;
  • %75'i betonarme inşaat
  • %13'ü tuğla işleri
  • %12'si çatı işleri oluyor. (Binanın kaç katlı olduğuna göre bu oranlar tabi ki değişecek.)
Kaba inşaatı kalemlere böldük. Bir de betonarme inşaata göz atalım. Betonarme inşaat maliyetini malzeme ve işçilik olarak ayıracak olursak, betonarme inşaatın;
  • %75'i malzeme (beton ve demir)
  • %25'i işçilik 
olarak söylenebilir. Gerçi malzeme fiyatları işçilik fiyatlarından hızlı yükseldiği için önümüzdeki sene malzeme fiyatlarının oranının %74'ten fazla olacağına inanıyorum.

Hangi malzemeyi kaç TL'ye satın aldım?

Bu inşaatta tuğlayı 0,95 TL+KDV fiyattan satın aldım. Tuğla duvar örerken dikkat edilmesi gerekenler adlı yazıma ise tuğlayı 1,10 TL+KDV fiyattan almışım gibi yazdım çünkü güncel fiyatı o.

Kumun tonu 80 TL+KDV'den (nakliye dahil) ve çimentonun torbasını da 21,19+KDV+nakliyeden satın aldım. Nakliyeyi 2 TL/ad olarak düşünebiliriz. Kireci ise 14,25 TL + KDV'den satın aldım.

Gelelim çatı işlerindeki fiyatlara... Çatı kerestesinin metreküp fiyatı 1.800 TL + KDV idi. Projede antrasit rengi beton kiremit kullandık ve bunun da fiyatı 3,70 TL + KDV oldu. Mahyaların fiyatları da 11 TL + KDV oldu.
Bu inşaatta tuğlayı 0,95 TL+KDV fiyattan satın aldım. Tuğla duvar örerken dikkat edilmesi gerekenler adlı yazıma ise tuğlayı 1,10 TL+KDV fiyattan almışım gibi yazdım çünkü güncel fiyatı o.
Baca şapkaları için yaklaşık 15.000 TL KDV dahil ödeme yaptım. Selçuklu miğferi ya da Çin şapkası denilen modeli seçtim. Modeli her iki isimle de anıyorlar. Oluklar için de 7.000 TL KDV dahil ücret ödedim.

Peki inşaatım tamamı ne kadar mâl olacak?

Gelelim asıl meseleye. Kaba inşaatın birim metrekare maliyetini 940 TL/m² buldum ama inşaatım tamamı kaç TL'ye mâl olacak? Geçen seneki inşaatımda bu oran %25 dolaylarındaydı, hatırlarsınız. Bu inşaatımda bu oranın %30 dolaylarında olacağını ön görüyorum çünkü dış cephede alüminyum kompozit uygulaması yapmayacağım. Ayrıca asansör için ithal markalardan yerli markalara dönüş yaptım. Çünkü döviz kuru ateş pahası oldu.

Eğer ön gördüğüm gibi %30 oranını yakalayabilirsem; 3.000.000 TL - 3.100.000 TL bandında bu inşaatı sonlandırabilirim. Gelecek zamlara göre bu rakam bir miktar artabilir ancak ne yaparsam yapayım 3.000.000 TL'nin altına düşeceğimi sanmıyorum. Zaten hemen hemen tüm malzemelerimin bağlantısını yaptım. Boş bir vaktimde analiz etmem gerekecek.

Kendime notlar

Bu bölüm kendime bıraktığım notlardan oluşuyor.
  • Çatı tahtasını 2'likten aşağı kullanma. 2'liği bıçak payı vs. deyip daha düşük kalınlıkta iteliyorlar. Burada baştan bunu ön görmen iyi oldu.
  • Satın aldığın beton kiremit çok gevrekti. Bir daha o malzemeyi şantiyeye sokma.
  • Poliüretan köpük harcama konusunda standart yakalayamadın. Analiz etmeye devam et.
  • Gazbeton daha hafif bir malzeme. Bir sonraki projende hafifliğinden ve yalıtım konusundaki avantajından ötürü değerlendirebilirsin. Not: Kalifiye usta bulmak zor gazbeton için.
  • Baca şapkaları için alternatif üret. Çok pahalıya mâl oluyor.
  • Kolon kalıp kuşağı için mutlaka çelik kuşak kullan.
  • Kolonlarda ve kirişlerde pas payını 5 cm olacak şekilde projelendir.
  • Kolon etriyelerini en az 10mm'lik olacak şekilde projelendir.
  • Demir donatı için; İDÇ, Karabük Demir Çelik, Habaş gibi markaların dışında kullanma.
  • Şantiyeye gelen betonun slump değeri 22-23 dolaylarında olsun.
  • Daha çok betonarme perde!
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

6 yorum

  1. 12 Aralık, 2021 12:58
    Paşam ellerinize sağlık. Çok iyi ve detaylı anlatmışsıniz. Ayrıca siteden dolayı da tebrik ederim. İşinizi beğendim, yolunuz devamlı olsun.
    1. 12 Aralık, 2021 14:38
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim 🙏
  2. 12 Aralık, 2021 20:05
    paspayi ve malzemede hilekarlik
    şapkaları kalıp çakılıp yapilablir 4 5 9 10 katlı binada şapka satın almak saçmalık
    1. 12 Aralık, 2021 20:13
      Dediklerinizi anlamadım. Daha açık yazarsanız yardımcı olabilirim.
  3. 04 Şubat, 2022 01:31
    Kabası bitmis halde toplam 3 kat 70+70+70 toplam 210 m2 trple× tarzi bir evin catısı sandevic panel olmak sartiyla saten 3 kat sandecic panel onin altinda daire olcak kabası bitmis alttan ısitma sistemiyle camlar panjurlu sekilde kac bine cikar ortalma
    1. 16 Şubat, 2022 17:38
      Merhaba, metraj ve maliyet konusunda detaylı hesap için şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden danışmanlık alın lütfen.