Örnek Şantiye Stajı Defteri Fotoğraflı Beton + Metraj

İnşaat mühendisliği inşaat teknikerliği ve mimarlık okuyanlar için 2021 yılında yazılmış güncel bir şantiye staj defteri örneğini paylaşıyorum....

Örnek Şantiye Stajı Defteri Fotoğraflı Beton + Metraj
 İnşaat mühendisliği inşaat teknikerliği ve mimarlık okuyanlar için 2024 yılında yazılmış güncel bir şantiye staj defteri örneğini paylaşıyorum.

2024 örnek şantiye stajı defteri fotoğraflı 1. gün

Bugün firmada ilk staj günüm. Güne şantiyede çalışanlarla tanışarak başladım. Hepsi çok sempatik ve yardımsever insanlar. Planlamamıza göre stajım; kalıp imalatları, demir donatı imalatları, beton dökümü gibi ağırlığı kaba inşaat olan konular üzerinde yoğunlaşacak. Arada kalan zamanlarda da beton metrajı, demir metrajı, kalıp metrajı ve taşeron hakedişi üzerine çalışmalar yapacağız.

Staj yaptığım firma pek çok alanda hizmet vermekte. Bu seneki projelerinden birinde ben de stajyer olarak yer alacağım. Benimle birlikte bir stajyer arkadaşım daha var.

İlk staj günümde beton dökümüne rastladım. Radye temel olan temel tipinin betonunu döktük. Beni ilk olarak mikserin ve pompanın yanına, numunelerin alındığı alana yönlendirdiler. Bu sayede beton numunesinin nasıl alındığını, slump deneyinin nasıl yapıldığını, beton numunesi alınırken kaç kez şişleme yapılması gerektiğini, slump deneyinin nasıl yorumlanması gerektiğini öğrenmiş oldum.

Betonun ilerleyen vakitlerinde ise beni beton dökümü yapılan alanda demirlerin üzerine çıkardılar. Bu sayede sahada da betonun nasıl döküldüğünü görmüş oldum. Beton dökerken vibratör kullanımının oldukça önemli olduğunu söylediler. Vibratör kullanılmadan hiçbir şekilde beton atılmaması gerektiğini belirttiler. 

Alınan numuneler korunaklı bir şekilde muhafaza edildi. Ertesi gün veya ondan sonraki gün laboratuvar görevlileri tarafından numunelerin alınıp laboratuvara, kür havuzuna götürüleceği söylendi. Bu numuneler 7 ve 28 günde kırılacak ve uygun değerler sağlaması durumunda imalat devam edecek.

Beton dökümünün tamamlanmasını takip eden saatlerde beton için kür işlemi başladı. Beton kür işlemesini başlangıcını takiben sürekli ıslak görünümünü koruyacak şekilde beton sulandı. O gece görevli bir personel şantiyede kaldı ve sabaha kadar betonu sulayacağı söylendi. Bu yazı da ilginizi çekebilir: Beton sulanmazsa betona ne olur?

Örnek şantiye stajı defteri 2. gün

Bugün aksların çakılması ile imalatlara devam edildi. Akslar şantiye şefi ve kalıpçı ustası ile birlikte proje üzerinden dikkatli bir şekilde ölçülerek tespit edildi. Ardından da aks beş-onları çakıldı. Aks beş-onların yanına aks beş-onlarına dik olacak bir şekilde açmaz beş-onları çakıldı Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kalıp nasıl çakılır?

kalıp nasıl çakılır, aks beş-onu nedir? beş-on nedir?
Kolon kalıpları dikildi. Aks verme işlemi oldukça uzun sürdü. Aksların kusursuz bir şekilde oturtulması gerektiği söylendi. Çünkü bu aşamada yapılacak bir yanlışlık, binanın bundan sonraki bölümlerini de etkiler denildi.

Ardından kolonların ölçülerini ve kolonların düşey yönde şaküllerini kontrol ettik.

Örnek şantiye stajı defteri 3 gün

Bugün kiriş tabanları teleskopların üzerine oturtularak yerleştirildi. Kirişlerin hazırlanmasının ardından döşemelerin hazırlanmasına geçileceği söylendi. Bu arada da şantiye şefi bize bir takım ödevler verdi. Bu yazıya da mutlaka göz atmalısınız: Kirişlerle ilgili püf noktalar

Bu ödevlere göre benim yarınki staj günüm için birtakım hazırlıklar yapmam gerekiyor. Ödevlerimden bazıları şunlar:

Kiriş tabanlarının tamamlanmasını takiben yine ölçüleri kontrol ettik. Bu aşamada da hiçbir imalat hatası karşımıza çıkmadı. Kiriş tabanlarının kolonlara olan bağlantılarının olduğu bölgeler oldukça önemliymiş. Bu konu kuşatılmış ve kuşatılmış kolon konusunda karşıma çıkacakmış. Ancak şimdilik bilmem gereken kirişlerin tıpkı projedeki gibi kolonlara bağlanması gerektiğiymiş.

Örnek şantiye stajı defteri 4 gün

Bugün döşeme kalıpları çakıldı ve tamamlandı. Döşeme kalıplarının üzerine çıktıktan sonra yine tüm ölçüleri tek tek kontrol ettik. Bütün ölçülerinin projesindeki gibi olmasına dikkat ettik. Binadan dışarı çıkan konsol kirişleri ve konsol döşemeleri tek tek ölçtük. Kalıp çakılması ile ilgili detaylı bilgi için sizi böyle alalım: Kalıp nasıl çakılır?

döşeme kalıbı nasıl çakılır? ızgaralar nasıl çakılır? döşeme kalıbı plywood mu yoksa pano mu olmalı?

Kalıpların kurulması konusunda aşağıdaki videonun da işinize fazlasıyla yarayacağını düşünüyorum. Staj defterinize buradan da bir şeyler ekleyebilirsiniz. Eğer işinize yararsa kanala abone olmayı unutmayın.

Örnek şantiye stajı defteri 5. gün 

Bugün demirciler şantiyeye geldi. Kolonların demirlerini hazırlamaya başladılar. Şantiye şefimiz demir imalatını kontrol ederken nelere dikkat etmem gerektiğini söyledi. Buna göre etriye gibi elemanları bükerken mutlaka etriye çapının 5 katı kalınlığında bir yerden döndüremem gerektiği söylendi. Zaten demircilerin kullandığı demir bükme makinası da yönetmeliğe uygunmuş. 

Örnek Şantiye Stajı Defteri Fotoğraflı, demir donatı, etriye, çiroz
Etriyelerin 135 derece olarak bükülmesi gerektiğini öğrendim. Kolonların içinde bulunan çirozların etriyelerle aynı çapta ve sıklıkta atılması gerektiğini öğrendim. Eskiden çirozlar birer atlamalı olacak şekilde yani daha seyrek bağlanıyormuş. Ancak yeni yönetmeliğe göre çirozların bütün kolon filizleri ile etriyelerin birleşim noktasını sarması gerektiğini öğrendim. 

Çirozları bağlarken elime kerpeteni tutuşturdular ve bağ atmayı öğrettiler. Ancak onların bağlama stili ile benimki birazcık farklı oldu. Yine de bir şeyler öğrenmiş oldum.

Örnek Şantiye Stajı Defteri Fotoğraflı, demir donatı, etriye, çiroz

Örnek şantiye stajı defteri 6. gün 

Kolonlardaki işlemlerin tamamlanmasının ardından yapı denetim görevlileri şantiyeye geldi. Yapı denetim görevlileri eşliğinde tek tek tüm kolonların kontrolünü yaptık. Yapı denetim görevlilerinin imalatı teslim almasının ardından önce kolonların içlerini elektrikli süpürge ve fırça yardımıyla yıkayarak ve süpürerek iyice temizledik. Bu bölgelerdeki bağ tellerini almak için mıknatıs kullandık. Ardından kolon kalıplarını kapatmaya başladık.
Örnek Şantiye Stajı Defteri Fotoğraflı Beton + Metraj
Kolon kalıplarının sızdırmazlığı oldukça önemli. Kolon kalıplarının beton ile birleştiği noktalarda ve kolon kalıplarının diğer kolon kalıpları ile birleştiği noktalarda sızdırmazlığı sağlamak için bu bölgelere silikon çektik. Silikon sayesinde bu bölgelerdeki sızdırmazlığı sağlayacağız. 

Biz kolon kalıplarını kapatırken demirci ekibi de üst katta kirişlerin demirlerini askıya alarak hazırlık yapmaya başladı.

Örnek şantiye stajı defteri 7. gün 

Bugün demirciler çalışmalarına devam etti. Katın kirişlerini hazırladılar. Kirişlerin askıya alınışını, burada hazırlıkların yapılışını, gönye boylarını ve etriyeleri tek tek kontrol ettim. Bu esnada şantiye şefimiz kısa kiriş teriminden ve kısa kirişlerde neler yapılması gerektiğinden bahsetti. 

Kısa kiriş; kirişin yüksekliği kirişin uzunluğunun dörtte birinden fazla olan kirişe denirmiş. Peki konsol kirişler, yani bir buçuk metre çıkması olan kirişler acaba kısa kiriş midir? Şantiye şefimiz bana bu soruyu sordu ve ben de bunun da kısa kiriş olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledim. Ancak şantiye şefimiz bunun sistem kirişi olmadığını ve bunun bir konsol kirişi olduğunu söyleyerek kısa kiriş olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Ardından da kısaca kısa kolonun ne olduğundan, kısa kolon probleminden bahsettik. Kısa kolonla ilgili notlar için sizi buraya alalım: Kısa kolon etkisi nedir?
Örnek Şantiye Stajı Defteri Fotoğraflı Beton + Metraj

Şantiye stajımın 7. Gününde kirişler ile ilgili epey bilgi edindim. Ardından tüm kontrollerimizi yaptık ve kirişleri indirdik.

Örnek şantiye stajı defteri 8. gün 

Şantiye stajının 8. gününde demirciler döşeme demirlerini hazırlamaya başladılar. Bir gün öncesinden şantiye şefimiz bana pilyelerin kırım noktasının neresi olması gerektiğine dair bir araştırma ödevi verdi. Ben de bu konuyla ilgili epey araştırma yaptım. 

Pilyelerin kırım noktasının; döşemenin aksan aksa ölçüsünün 5'te birinden olması gerektiğini öğrendim. Döşeme demirleri gün sonunda tamamlandı ve en sonlara doğru pilyeleri kırdık. Pilyeleri kırmamızın ardından çalışanlar paydos verdi. 

Ertesi güne sadece döşemenin ilave donatı dediğimiz donatılar kaldı. İlave donatıları da tamamlamamızı ardından yapı denetim görevlileri gelip yeniden döşeme demirleri ile kiriş demirlerini kontrol edip teslim alacak. Teslim almalarının ardından beton atabileceğiz. Merak edenler için: Demir işçiliği fiyatları kaç TL?

Örnek şantiye stajı defteri 9. gün 

Şantiye stajımın 9. gününde döşemedeki ilave donatılarımızı koyduk. Kiriş kanatlarımızın takviyelerini yaptık. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık ve elektrik taşeronu sahaya geldi. Gerekli boruları atarken yapı denetim görevlileri de sahaya geldi. Birlikte döşeme demirlerini ve kiriş demirlerini ve döşeme ebatlarını, yani kiriş tabanının genişliğini, konsol çıkmalarını uzunluğunu ve genişliğini tek tek ölçtük. Ardından yapı denetim görevlileri imalatı teslim aldığını belirtti. 
Örnek Şantiye Stajı Defteri Fotoğraflı Beton + Metraj
Zaten iş programında ertesi gün için beton programı yapılmış. Elektrik taşeronun da işlerini tamamlanmasının ardından artık imalatımız beton dökümüne hazır. Gün sonunda tüm silikonlanacak alanlar kontrol edildi. Kalıpların sızdırmazlığı kontrol edildi. Vibratörlerin çalışıp çalışmadığı, hazır olup olmadığı kontrol edildi. Firma bütün beton dökümlerinde çift vibratör ile çalışıyormuş. Vibratör nedir, vibratör kullanımının incelikleri ve püf noktaları nelerdir? Merak ediyorsanız sizi böyle alalım: Vibratör nedir?

Son olarak beton için nivo ve mira ile kotlar verildi.

Örnek şantiye stajı defteri 10. gün 

Şantiye stajımın 10. gününde sabah erken saatlerde beton dökümüne başlandı. Ben ilk olarak yapı denetim görevlileri ve laboratuvar görevlileri ile birlikte numunelerin alımını takip ettim. Çiplerin nasıl konulduğunu öğrendim. Çipler sayesinde kırılan numöunelerin doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sistemine düştüğünü öğrendim.
Örnek Şantiye Stajı Defteri Fotoğraflı Beton + Metraj

Bir süre sonra beni yine kalıbın üzerine çıkardılar. Betonun nasıl yerleştirildiğini, betonun yerleştirilmesi esnasında nelere dikkat edildiğini ve betonun ne kadar yükseklikten döküldüğünü, kaç kademede döküldüğünü tek tek tespit ettim. Bu konular oldukça önemli olduğu için şantiye şefimiz beni bu konularda özellikle tembihledi. 

Beton dökümü 4 saatin sonunda tamamlandı. Beton dökümünün tamamlanmasının ardından beton hafif priz aldıktan sonra betona can suyu verildi. Bu can suyu; yağmurlama gibi çok az düzeyde verilen bir su. Beton yüzeyi sertleşmeye başladığı için karışıma dahil olma riski yok. Betonun belli bir miktarda priz almasının ardından betona kür işlemi tamamen başlatıldı.

Şantiye şefi ile hazır beton fiyatlarından konuştuk. Hazır beton fiyatlarının ülke genelinde ortalama kaç TL olduğunu merak ediyorsanız sizi böyle alalım: Güncel hazır beton fiyatları

Örnek şantiye stajı defteri 11. gün 

Şantiye stajımın 11. gününde bir yandan kolonların ve kirişlerin dikey kalıpları, yani yanal kalıpları sökülürken bir yandan da bu kalıplar üst kata taşındı ve üst katın aksları çakıldı. Kolon kalıpları dikildi. Biz de şantiye şefi ile birlikte bu esnada kalıpçının ve demircinin hak edişlerini yaptık. 

Şantiye şefi bana hakediş formatını attı. Excel dosyası olan bu dosya ile hakedişin nasıl yapıldığını öğrendim ve kalıp taşeronu ile demir taşeronun hak edişini ben yaptım. Ardından aksların kontrolünü yaptık. Aksları sorunsuz bir şekilde oturttuk. 

Örnek Şantiye Stajı Defteri Fotoğraflı Beton + Metraj
Şantiye şefi ile birlikte kalıpları sökülen kolonları tek tek inceledik. Silikon sıkmamız sayesinde kolonlarda en ufak bir sızdırma problemi olmadığını gördük. Vibratörlemenin de önemini anlamış olduk. Çünkü kolonlarda hiçbir şekilde segregasyon gözlemlenmedi. Segregasyon neye denir? Sizi hemen böyle alalım: Segregasyon nedir?

Staj defterinizde kullanılacak daha çok metaryel için youtube kanalıma abone olun!
Büro/Ofis stajı için sizi böyle alalım: Örnek büro stajı

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

30 yorum

  1. 08 Ağustos, 2021 18:19
    nedenolmasinknkm@gmail.com
  2. 08 Ağustos, 2021 21:29
    sevvalozen55@hotmail.com
  3. 11 Ağustos, 2021 23:50
    m.6870@hotmail.com
  4. 12 Ağustos, 2021 09:46
    gokalpmgk44@gmail.com
  5. Unknown
    Bu yorum yazar tarafından silindi.
  6. 14 Ağustos, 2021 07:55
    volkanytatli@gmail.com
  7. 17 Ağustos, 2021 08:11
    adodogann@gmail.com
  8. 17 Ağustos, 2021 13:05
    Camioglu03@outlook.com
  9. 19 Ağustos, 2021 15:29
    srcn055@gmail.com
  10. 20 Ağustos, 2021 04:51
    taslakstudio@gmail.com
  11. 20 Ağustos, 2021 14:07
    abbas0celik@gmail.com
  12. 20 Ağustos, 2021 14:08
    abbas01celik@gmail.com
  13. 20 Ağustos, 2021 14:25
    hamza01sungu@gmail.com
  14. 21 Ağustos, 2021 01:41
    selinnurboluk@gmail.com
  15. 21 Ağustos, 2021 14:19
    eymenakbulut25@gmail.com
  16. 21 Ağustos, 2021 14:50
    kirikberkcaglayan@gmail.com
  17. 23 Ağustos, 2021 22:47
    aslinurcaglar74@gmail.com
  18. Mimari Düşünceler
    Bu yorum yazar tarafından silindi.
  19. 25 Ağustos, 2021 14:31
    merve99orhan@hotmail.com
    1. 01 Eylül, 2021 13:08
      @iremhamderii@gmail.com
  20. 01 Eylül, 2021 17:08
    akincioglutalha@gmail.com
  21. 07 Eylül, 2021 21:08
    devamına nereden ulaşabilirim şimdiden teşekkürler.
    1. 09 Eylül, 2021 09:26
      Merhaba, bu yazı aslında sadece örnek teşkil etmesi açısından yazdığım bir yazıydı. Bu nedenle devamı yok. Ancak youtube kanalımda, staj defterlerinde kullanılabilecek pek çok şey anlatıyorum. Bence bir göz atıp abone olmanızda fayda var: https://youtu.be/9blYfYJul24
  22. 28 Eylül, 2021 15:57
    egemen.yildirim1996@gmail.com
  23. 30 Eylül, 2021 11:42
    Staj evragimi dolduramiyorum☹️
    1. 02 Ekim, 2021 15:52
      Merhaba, youtube kanalımdan faydalanabilirsiniz :)
  24. 04 Eylül, 2022 15:58
    Devamına ulaşamazmıyım ?☹️
    1. 04 Eylül, 2022 16:00
      Devamı için youtube kanalımı kullanabilirsiniz.
  25. 07 Eylül, 2023 18:25
    merhaba devamına nasıl ulaşabilirim.
  26. 24 Eylül, 2023 15:26
    neredekafam23@gmail.com