Gün Gün İnşaat - Mermer Kaplama Maliyeti

Gün gün inşaat işleri yazı dizisinin bu bölümünde mermer işlerinden, mermer kaplama metrekare fiyatından, mermerin muhafazasından bahsedeceğim...
Gün Gün İnşaat - Mermer Kaplama Maliyeti

Gün gün inşaat işleri yazı dizisinin bu bölümünde mermer işlerinden, mermer kaplama metrekare fiyatından, mermerin muhafazasından bahsedeceğim. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Mermer nedir?

Metamorfik olaylar sonucu oluşan mermer, kalkerin (CaCO3) ısıya ve basınca maruz kalmasıyla oluşur. Birbirine kenetlenmiş kalsit kristallerinden oluşan mermer, içeriğinde pirit, mika, kuvars, demir oksit gibi mineralleri de içerir.

Esas rengi beyaz ve açık gri olan mermer, içerdiği minerallere göre son rengini alır.

Mermerin kullanım alanları nerelerdir?

Binaların ortak kullanım alanlarında, merdiven ve sahanlık kaplamalarında, mutfak tezgahlarında sıkça gördüğümüz mermer, otellerde, peyzaj işlerinde, alışveriş merkezlerinde de sıkça kullanılır. 
Gün Gün İnşaat - Mermer Kaplama Maliyeti
Sadece yapısal eleman olarak düşünmezsek; masa, biblo gibi tasarımsal ürünlerde de mermer sıkça kullanılır.

Mermerin tarihi yapılarda kullanımı

Mermer; tarih boyunca sıkça tercih edilen bir yapı malzemesi olmuştur. Osmanlı dönemindeki pek çok sarayda, hamamda, mukarnas yapılarında da mermer kaplamalar bulunmaktadır.

Daha eski tarihlere gidersek; altıncı yüzyıla uzanmamız gerekecek. Bizans döneminden kalma Yerebatan Sarnıcı, içindeki devasa mermer sütunlarla mermerin tarihi yapılarda kullanımına en güzel örneklerden biridir.
tarihi yapılarda mermer kullanımı
Daha eski dönemlere gitmemiz gerekirse, günümüzde ayakta kalan son Zeus Tapınağı olan Aizanoi Antik Kenti'nin sütunları da yine mermerden yapılmıştır.

Mermer Kaplama Maliyeti

Gelelim bir binanın yapım aşamalarında en önemli kalemlerden biri olan mermer kaplama maliyetine. Aşağıda, aldığım malzemelerin KDV dahil fiyatlarını yazdım.
  • Bej mermer 2'lik cilalı ebatlı: 206 TL/m² (asansör kenarları)
  • Bej mermer 2'lik cilalı ebatlı: 12 TL/mtül (süpürgelikler - h=15cm)
  • Siyah cilalı 1,2'lik ebatlı mermer: 177 TL/m² (bina girişi yan duvarlarda ara renk)
  • Bej mermer cilalı 3'lük ebatlı: 266 TL/m² (düz basamaklar)
  • Bej mermer cilalı 2'lik ebatlı: 120 TL/m² (rıhtlar)
  • Bej mermer cilalı 2x30xSerbest boy: 120 TL/m² (döşeme)
  • Bej mermer cilalı 3'lük plaka: 285 TL/² (döner basamaklar)
  • Duşakabin altı mermerleri: 15 TL/ad
  • Çelik kapı eşikleri: 30 TL/ad
  • Wc-banyo eşikleri: 25 TL/ad
Bu malzemelere bina giriş bölümü, süpürgelikler, teraslar için denizlikler, banyolar için duşakabin altı mermerler, çelik kapı eşikleri, wc-banyo eşikleri ve asansör etrafı kaplamaları dahil. Yani standart bir mermer alımı ile bu bina için mermer malzeme giderim 44.000 TL (KDV dahil) tuttu. Bildiğiniz üzere binam, B+Z+4+Ç şeklinde yani binada 7 kat ve 6 adet merdiven bulunuyor.

Mermer kaplama işçiliği kaç TL?

Gelelim mermer kaplama işçilik fiyatlarına...
  • Düz basamak kaplaması: 20 TL/mtül
  • Döner basamak kaplaması: 22 TL/mtül
  • Döşeme kaplaması: 22 TL/m²
  • Süpürgelik: 12 TL/mtül
  • Asansör çevresinin mermer ile kaplanması: 300 TL/ad
  • Bina girişine çift renk ile lambiri tipi kaplama yapılması: 50 TL/mtül
  • Çelik kapı eşiklerinin konulması: 30 TL/ad
  • Islak hacim eşiklerinin konulması: 25 TL/ad
  • Balkonlara küpeşte mermerinin konulması: 20 TL/mtül
Böylece işçilik için ödediğim toplam tutar 11.000 TL oldu.

Tüm bunlar göz önüne alındığında ortalama bir rakam yazmak oldukça zor. Çünkü bina girişi, asansör etrafı kaplaması, süpürgelikler vs. ortalamayı değiştirebilecek çok fazla değişken var. Ancak çok düz bir hesap yapmamız gerekirse; 120 cm genişliğinde merdiveni olan ve 3 metre yüksekliğinde kat yükseklikleri olan 7 betonarme döşemeli bir bina için, asansör çevresi, eşikler, bina girişi, bina girişi duvar kaplamaları, süpürgelikler, merdiven ve sahanlık kaplamaları dahil, malzeme işçilik ve KDV dahil tutar 55.000 TL oluyor.

Sadece merdiven ve sahanlık döşemesini değerlendirecek olursak eğer;
  • Malzeme 30.000 TL
  • İşçilik: 6.000 TL
Olmak üzere toplam 36.000 TL (KDV dahil) maliyeti oluyor. 7 katlı projemde 6 adet merdiven olduğundan; merdiven başı maliyeti 6.000 TL olarak düşünebiliriz.

Şantiyede neler yaptık?

İmalat aşamaları

  • Pencere mermerleri, mantolamanın son aşamasından önce muhakkak konulmalıdır. Daha önce de konulabilir ancak mantolamanın son aşaması bu işin son sınırıdır.
  • Şaptan sonra duşakabinin duş bölümü ile kalan bölümü ayırmak için mermer konulmalıdır. Bu sayede farklı yönlü iki eğim süzeklere verilebilir.
  • Şaptan sonra merdivenin mermer kaplaması yapılır. Kotlu ve itinalı çalışılırsa şaptan önce de mermer kaplaması yapılmaya başlanabilir. 
  • Kapılar takıldıktan sonra eşik mermerleri konulabilir.

Mermer Kaplama Maliyeti kaç tl? mermer fiyatları, en ucuz mermer, bej mermer kaç tl?

Mermer işçiliği kaç tl? mermer işçiliği fiyatları, en ucuz mermer işçiliği, döner basamak işçiliği

Mermer işçiliği kaç tl? mermer işçiliği fiyatları, en ucuz mermer işçiliği, döner basamak işçiliği

çelik kapı eşiği mermeri, eşik mermeri, eşik mermeri fiyatı kaç tl?

mermer süpürgelik, mermer süpürgelik fiyatı kaç tl? mermer süpürgelik işçiliği fiyatı

ıslak hacim eşik mermeri, banyo eşik mermeri, iç kapı eşik mermeri fiyatı kaç tl?

asansör etrafı mermer kaplama işçiliği, asansör mermeri işçilik maliyeti kaç tl?

mermer kaplamaya neden talaş dökülür?

Mermer kaplama nasıl muhafaza edilir? Alçı şerbeti ve talaş!

Mermerin çizilmemesi için, deforme olmaması için inşaat aşamasında birtakım önlemler alırız. Bunların başında alçı şerbeti ve talaş gelir. İlk olarak alçı şerbetinden bahsedeyim.

Diyelim ki pencerelerin mermerlerini taktınız. Bunun üzerine mantolama filesini serip, alçıyı suyla şerbet yapıp dökerseniz; mermerin iş sonuna kadar çizilmesini engellemiş olursunuz. Çünkü dış cephe çalışmalarında, pencere takarken vs. mermerler sürekli çizilmeyle karşı karşıya kalırlar. 

İş sonunda, bu harcın üzerini sünger ile ıslatıp, bir süre bekleyip, mantolama filesini tutup çekerseniz, mermeriniz ilk günkü gibi karşınıza çıkmış olur.

Talaşı ise merdivenlerin mermer kaplamasını alçı işlerinden korumak için kullanırız. Merdiven kovasının alçı imalatları sona kaldığı için (tamirat, son kat vs.) alçı sürekli olarak mermer kaplamaya damlar. Merdivenden inip çıkanlar da bunu ayaklarıyla her tarafa bulaştırırlar. 

Bunu önlemek için de mermer kaplamanın üzerine talaş sereriz. Bu sayede alçının mermere yapışmasını önlemiş oluruz.

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

2 yorum

  1. 17 Mart, 2021 02:53
    Binalarda ses yalıtımı için nasıl çözümler üretilebilir inşaat aşamasında?
    İçerik güzel her zamanki gibi.
    Esenlikler.
    1. 17 Mart, 2021 17:11
      Merhaba, öncelikle değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Çok güzel bir konuya değindiniz. 2017 yılında ses yalıtımı ile alakalı bir yönetmelik yürürlüğe girdi. İlgili yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz: Yönetmelik

      Yönetmeliğe göre; tıpkı mimari proje hazırlar gibi ya da enerji kimlik belgesi hazırlar gibi akustik uzmanları tarafından binaların gürültüye karşı korunmasıyla ilgili belgeler hazırlanacak.

      Bu konuyla ilgili bilgilendirici bir makale yazmak istiyorum. Sağda bulunan mail aboneliği bölümünden mail adresinizi yazarak sayfaya abone olursanız, makaleyi yayımladığımda size mail gelecektir.

      İyi günler dilerim.