Gün Gün İnşaat - Mutfak Dolabı ve Tezgah Maliyeti Ne Kadar?

Gün gün inşaat yazı dizisinin 26. bölümünde mutfak dolaplarından, mutfak dolabı yaptırma maliyetinden, mutfak dolabı yaptırırken dikkat edilmesi g...

Gün Gün İnşaat - Mutfak Dolabı ve Tezgah Maliyeti Ne Kadar?

 Gün gün inşaat yazı dizisinin 26. bölümünde mutfak dolaplarından, mutfak dolabı yaptırma maliyetinden, mutfak dolabı yaptırırken dikkat edilmesi gereken özelliklerden, tezgah tiplerinden, mermeritten, kuvars tezgahlardan ve tüm bunların maliyetlerinden bahsedeceğim. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Mutfak dolabı modelleri: Lake, Akrilik, High Gloss ve Membran Kapak Farkları

Mutfak, bir dairenin en önemli bölümlerinden biridir. Benim gibi amerikan mutfak tarzı daire severlerdenseniz ya da evin diğer bölümlerine nazaran, mutfakta daha çok vakit geçirenlerdenseniz mutfak; sizin için daha da çok anlam ifade ediyor demektir. Hem sürekli görüş alanınızda olması, hem tarzınızı yansıtması hem de dekorasyonun en önemli parçalarından biri olması sebebiyle mutfak dolabı, tezgah ve seramik bütünlüğü oldukça önemlidir.

Mutfak dolaplarında doğal ahşap kullanımı; güçlendirilmiş halleriyle bizlere dört ayrı seçenek sunmaktadır: lake, akrilik, high gloss ve membran. Gelin bu dört dolap türünü inceleyip, hangisinin mutfağınız için en doğru seçenek olacağına karar verelim.

Ancak başlamadan önce, temelde bunların ayrı bir dolap malzemesi olmadığını belirtelim. Membran, lake, high gloss ve akrilik esasında ham mdf malzemeye dayanıklı yüzeyler eklenmesiyle elde edilirler.

Lake Dolap Yaptırmanın Avantajları ve Dezavantajları (10/10 puan)

Lake dolaplar MDF yüzeyinin zımparalanıp lake boya ile boyanmasıyla elde edilirler. Parlak ve pürüzsüz bir yüzey elde etmenizi sağlayan lake boya ile boyanmış lake kapaklar uzun ömürlü ve dayanıklı olurlar. Özellikle de göze gerçekten iyi hitap ederler. Diğer üç seçenek; high gloss, akrilik ve membran kapaklar fabrikasyon malzemeler iken, lake tamamen doğaldır. Bunu da kullanıcılarına hissettirir.

Doğal malzeme severler için lake kapaklar, mutfak dolaplarında ilk tercih olmalıdır. Çünkü anlatacağım diğer kapak türlerinde pvc kaplamalar bulunmaktadır. Ancak lake, tamamen MDF'nin zımparalanıp boyanmasıyla elde edilir.

Lake dolapların avantajları

  • Parlak ve süper pürüzsüz yüzeye sahiptir.
  • Renk seçenekleri ve desen seçenekleri sınırsızdır.
  • Kaliteli ve doğal görünüme sahiptir.
  • Dayanıklıdır.
  • Prestijlidir. Üst segment projelerde lake kapak kullanılır.
  • Yenilenebilirdir.
  • Çok tercih edilen country veya rustik mutfaklar için uygun bir malzemedir.

Lake dolapların dezavantajları

  • Yüksek maliyete sahip olması lake dolapların en büyük dezavantajıdır.
  • Güneşte renk solması olabilir.

Akrilik Dolap Yaptırmanın Avantajları ve Dezavantajları (8/10 puan)

Akrilik kapaklar, ham MDF yüzeyine 1 mm'lik PVC yüzeyin yapıştırılmasıyla elde edilir. Oldukça parlak yüzeye sahip olan akrilik kapaklar, tasarımsal olarak güzel görünseler de membran kapataki gibi ya da lake kapaktaki gibi desen seçeneği yoktur. Çizilmeleri oldukça güç olan akrilik kapakların en büyük dezavantajı parmak izi gibi lekeleri belli etmesidir.

Akrilik dolapların avantajları

  • Parlak ve pürüzsüz yüzeye sahiptir.
  • Güneş ışığına karşı dayanıklıdır.
  • Çizilmeye karşı çok dayanıklıdır.
  • Lake dolaplara göre daha ekonomiktir.
  • Suya karşı dayanıklıdır.
  • Genel olarak high gloss ve membran kapağa göre daha dayanıklı bir malzemedir.
  • Uzun ömürlüdür ve yıpranması az olur.

Akrilik dolapların dezavantajları

  • Lekeler ve parmak izleri belli olur.
  • Membran dolaplara göre ve high gloss dolaplara göre daha pahalıdır.
  • Renk ve desen çeşitliliği açısından membran kapaklara göre kısıtlı seçeneğe sahiptir.

High Gloss Dolap Yaptırmanın Avantajları ve Dezavantajları (4/10 puan)

Ham MDF'nin 0,30 mm PVC ile kaplanmasıyla elde edilen High Gloss kapaklarda sadece ön yüz PVC ile kaplanır ve kenarlara bant çekilmesi gerekir. Bant, büyük bir dezavantaj oluşturur. Bu ürünü önermiyorum.

High Gloss dolapların avantajları

  • Görsel olarak göze hitap ederler.
  • Pürüzsüz yüzeye sahiptir.

High Gloss dolapların dezavantajları

  • Kenar bandı ile kaplanmak zorundadır.
  • Kenar bandından ötürü köşelerde nem çekme ve şişme problemleri olabilir.

Membran Dolap Yaptırmanın Avantajları ve Dezavantajları (7/10 puan)

Ham MDF malzemenin PVC ile kaplanmasıyla (preslenmesiyle) elde edilen membran kapaklar, ekonomik olmasıyla ve dayanıklı olmasıyla ön plana çıkmaktadır. İstenilen renkte ve desende üretilebilen membran kapaklar, lekelere, suya ve ısıya karşı oldukça dayanıklıdır. Membran kapaklar için fiyat/performans ürünü desek, abartmış olmayız.

Membran dolapların avantajları

  • İstenilen renkte ve desende üretilebilir.
  • Lekelere karşı dayanıklıdır.
  • Suya karşı dayanıklıdır.
  • Isıya karşı dayanıklıdır.
  • Ekonomiktir.
  • Pürüzsüzdür.
  • Kenar bandına gerek yoktur. Bütün halde kaplanır.
  • Çok tercih edilen country veya rustik mutfaklar için uygun bir malzemedir.

Membran dolapların dezavantajları

  • PVC folyonun soyulması ihtimali vardır.
  • Yenilenemez.

En kaliteli mutfak dolapları hangileri?

En kaliteli mutfak dolapları hangileri sorusuna herkes farklı bir yanıt verecektir. Ancak genel görüş en kaliteli mutfak dolaplarının lake mutfak dolapları olduğu yönündedir. Parlak ve süper pürüzsüz yüzeye sahip olması, renk ve desen seçeneklerinin bulunması ve en önemlisi de doğallığı nedeniyle insanı içine çekmesi lake dolabı bir tık öne geçiren sebeplerdendir.

Üstelik prestij projelerinde, villalarda, özel tasarımlarda daima lake dolap kapakları kullanılır. Bu nedenle en kaliteli mutfak dolabı sorusunun cevabı lake dolaplardır.

Tezgah Çeşitleri: Kuvars Tezgahlar, Granit Tezgah, Mermer Tezgah, Mermerit Farkları

Doğal tezgahlar grubu

Granit tezgah (4/10 puan)

Granit; benzersiz, sert bir doğal taştır. Bir benzerini bulmak mümkün değil. Granit tezgahlar çizilmeye karşı ve ısıya karşı oldukça dayanıklıdır.

Granit gözenekli bir yapıya sahip olduğu için üzerine cila işlemi uygulanması gerekir. Sıkı durun, en önemli noktaya geliyoruz. Üzerine uygulanan cila işlemi, zamanla etkisini yitirdiği için 2-3 yılda bir bu cilanın yenilenmesi gerekir. Ki bu granit tezgahların en büyük dezavantajıdır.

Cila işlemi 3-4 yılda bir tekrarlanmadığında cila aşınır ve gözenekler su emmeye başlar ve leke tutar. Cilanın aşınmasıyla birlikte tezgahta çatlamalar görülebilir.

Granit tezgahların bir diğer dezavantajı ise tasarım konusunda karşımıza çıkar. Granit görünüm açısından karışık bir doğal taş olduğu için mutfak dolabıyla, alın seramiğiyle her zaman uyum sağlamayabilir. Bu nedenle eğer granit tezgah kullanılacaksa, önce granit malzeme seçilmeli, ardından alın seramiği ve mutfak dolabı seçilmelidir.

Ayrıca granitle ilgili olarak radyasyon yaydığı dedikodusu vardır ki, bu benim uzmanlık alanım olmadığı için bu konuda bir şey söylemem mümkün değil.

Mermer tezgah (5/10 puan)

Mermer tezgahlar estetik olarak göze oldukça hoş gelir. Mermer tezgah kullanıldığında mutfak dolabıyla ve alın seramiğiyle uyum yakalamak kolaydır. Mermer tezgahlar da granit tezgahlar kadar olmasa da ısıya, kırılmaya karşı oldukça dayanıklıdır. 

Mermer tezgahlar boşluklu yapısından ötürü leke tutar. Mermer tezgahların çok dikkatli kullanılması gerekir.

Kuvars tezgahlar 

Kuvars tezgahlar kuvars ve reçine karışımdan meydana gelirler. Kuvars tezgahların en büyük avantajı dayanıklılıktır. Kuvars tezgahlar çizilmeye, darbeye, kırılmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Fabrikasyon üretim olduklarından dolayı boşluksuz malzemelerdir. Leke tutmazlar. Su emmezler. Kuvars tezgahlarla ilgili tek dezavantaj fiyat olarak diğer tezgah çeşitlerinden pahalı olmasıdır.

Çimstone kuvars (quartz) tezgah (9/10 puan)

Merkezi İzmir olan firma, kuvars tezgah kavramını Türkiye ile ilk buluşturan firmadır. Onlarca farklı renk seçeneği barındıran çimstone, garantili bir malzemedir. Sektörün öncülerindendir. Eğilme dayanımı diğer tüm kuvars malzemelerden daha yüksektir. Ancak su emme oranı silestone'dan ve belenco'dan yüksektir.

Eğilme dayanımı: 40-70 MPa
Su emme: Maksimum %0,1

Grado kuvars (quartz) tezgah (7/10 puan)

Benim yeni keşfettiğim bir ürün olan Grado kuvars tezgahlar, kuvars tezgah grubunun en ekonomik markalarından biri.Eğilme dayanımı silestone'dan ve belenco'dan yükske olan ürünün tek dezavantajı su emme oranının diğer kuvars tezgahlardan yüksek olması.

Eğilme dayanımı: 40-58 MPa
Su emme: Maksimum %1,1

Silestone kuvars (quartz) tezgah (10/10 puan)

Kuvars tezgah serisinin en üst segmenti olan Silestone kuvarz tezgah, kalitesini inanılmaz derecede düşük su emme oranıyla ispatlıyor. Bu ürünün bir başka özelliği de garanti süresinin 25 yıl olması. Bu mükemmel!

Eğilme dayanımı: 25-40 MPa
Su emme: Maksimum %0,05

Belenco kuvars (quartz) tezgah (10/10 puan)

Silestone'un bir alt segmenti olan Belenco, benim de inşaatlarımda çok sık kullandığım bir tezgah. Eğilme dayanımı Çimstone'un gerisinde kalsa da su emme oranında neredeyse Silestone'a kafa tutuyor olması, Belenco'yu tercih sebeplerinden biri. Silestone'a nazaran tercih sebeplerinden biri de ürünün yerli olması. Tıpkı çimstone veya grado gibi! Üstelik Belenco, 15 yıl garantili.

Eğilme dayanımı: 35 MPa
Su emme: Maksimum %0,07

Coante kuvars (quartz) tezgah (Puan yok)

Coante kuvars tezgahlar ile ilgili yeterli teknik detay bulamadığım için ne yazık ki bu ürünün verilerini paylaşamıyorum. Ancak adını duyduğum ve teknik verilerinin Belenco'ya yakın olduğu konuşulan bir ürün. Yine de, hiçbir şantiyemde kullanmadığım için bu tezgahla ilgili yeterli bilgi veremiyorum.

Mermerit tezgahlar

Mermerit tezgah döküm atölyesi

Mermerit tezgah örneği

çimstone belenco görünümlü mermerit tezgah

[Bu bölüm güncellenecek...]

Mutfak dolaplarında malzeme ve renk seçimi

Mutfak dolapları için iki ayrı firmadan fiyat teklifi almıştım. Hatta bununla ilgili detayları ve gelen fiyatları hangi aşamada hangi malzemenin siparişi verilir adlı yazıda detaylıca ele almıştım. Ulusal firmadan gelen teklifin diğer teklife göre çok yukarıda kalmasının ardından, yerel firma ile anlaşmaya karar vermiştim.

Hatırlayacağınız üzere o yazıdaki notlarım şu şekildeydi;

"Mutfak dolapları için ulusal ve yerel firmalardan teklif aldım. Ulusal firmadan gelen teklifte 1 no'lu dairenin mutfağı için 3.460,00 TL + KDV (L=2 metre), 2 no'lu dairenin mutfağı için 3.560,00 TL + KDV (L=2,30 metre) ve 3 no'lu dairenin mutfağı için gelen teklif de 4.460,00 TL + KDV (L=3,30 metre) oldu.

Yerel firmalardan gelen teklifler ise KDV dahil olmak üzere sırasıyla 1.650,00 TL, 1.650,00 TL ve 2.500,00 TL oldu. Malzemelerin özellikleri ise her iki firmada da hemen hemen aynı; suntalem gövde, membran kapak, alttan mandallı frenli çekmece rayı, frenli kapak menteşesi ve metal kulp."


grado marka kuvars tezgah, belenco, çimstone

Malzeme Özellikleri

Yaptığım sözleşmeye göre belirlediğimiz işçilik ve malzeme özellikleri şunlardı;
  • Dolap kapakları pvc membran kapak olacak. Kapağın tasarımı müteahhitin istediği şekilde olacak.
  • Dolapların gövdeleri star birinci kalite suntalem olacak.
  • Alttan mandallı frenli çekmece rayı kullanılacak ve bunun markası hetic marka olacak.
  • Frenli kapak menteşesi kullanılacak olup bunun markası hetic marka olacak.
  • Kapakların ve çekmecelerin kulpları müteahhit firma tarafından katalogdan beğenilecek ve bu uygulanacak.
  • Baza metal demonte ayak sistemi olacak.
  • Yan gövdelerin birleşim noktalarında D3-D4 würth tutkal ve vida kullanılacak.
  • Raf sistemi çok delikli hareketli sistem olacak.
  • Tüm malzeme ve işçilik 2 yıl süre ile garanti kapsamında olacak.

Mutfak yaptırma maliyeti ne kadar? Dolap, tezgah, evye, seramik...

Mutfak dolapları

Toplam 14 adet mutfağımın boyu yaklaşık 38 metreydi. Ve toplam membran kapaklı dolap maliyetim 27.000 TL oldu. (KDV dahil) Yani 1 metre dolap maliyetim (alt ve üst dahil) 710 TL oldu. 3 metrelik ortalama bir 3+1 daire mutfağı için dolap maliyetinin 2.100 TL olduğunu düşünebiliriz.

Tezgahlar

Tezgah olarak kuvars tezgah markalarından Grado markasını tercih ettim. Bir tabakası 4,39 m² gelen üründen 8 tabaka sipariş ettim (35,133 m²) ve bunun için KDV dahil 15.952 TL ödeme yaptım. (Bir tabaka KDV dahil 1994 TL)

Neden 8 tabaka sipariş ettiğime gelirsek; zaiyat, kalınlaştırma ve alın seramiğinin tezgahla birleşim bölgesinde kullanacağım malzemeleri de hesaba kattım.

Böylece tezgah malzemesinin metresine 420 TL ve işçiliğine de 150 TL ödedim. Toplamda 570 TL ödemiş oldum. 3 metrelik ortalama bir 3+1 daire mutfağı için tezgah maliyetinin 1.710 TL olduğunu düşünebiliriz.

mutfak dolapları, membran kapak mutfak dolapları
Bu arada diğer kuvars tezgah markalarının bu seneki fiyatları oldukça pahalıydı. İşçilik dahil 570 TL'ye mal ettiğim mutfak tezgahının sadece malzemesi diğer markalarda en düşük 900-1000 TL bandındaydı. Tabi ki Grado'nun malzeme kalitesi Çimstone'dan, Silestone'dan ve Belenco'dan düşük ancak bana kalırsa Grado; bu fiyat politikasını korursa tam bir fiyat performans ürünü olarak önümüzdeki yıllarda piyasaya hakim olacaktır.

Evyeler

Mutfak evyelerinin tanesini KDV dahil 150 TL'den satın aldım. Tek gözlü çelik evye tercih ettim. Aşağıdaki fotoğrafta mermer tozundan ötürü evye belli olmasa da esasında çelik evye. Bu fotoğrafı çekme sebebim ise kenarlardaki rodaj işlemini size göstermek. 
mutfak için çelik evye

Evye Bataryaları

NewArc Loft evye bataryasını 371 TL'ye satın aldım.

Alın seramiği

mutfak yaptırma maliyeti ne kadar? mutfak dolabı kaç tl?
Seramik kaplama maliyeti kaç TL başlıklı yazımda banyoda kullandığım seramikleri ne kadara mal ettiğimi yazmıştım. Alın seramiklerini ise daha pahalıya mal ettim. Çünkü beğendiğim model pahalıydı. Vitra'dan aldığım rektefiyeli seramiğin metrekare maliyeti KDV dahil 100 TL oldu. Yaklaşık 40.50 m² seramik satın aldım. 4.050 TL ücret ödedim. Ortalama 3 metrelik bir mutfak için seramik maliyeti analizi şu şekilde olacaktır:
  • Seramik malzemesi: 320 TL
  • İşçilik: 200 TL
  • Köşe çıtası: 20 TL
  • Seramik yapıştırıcısı (1 torba): 11 TL
  • Derz dolgusu gideri (yarım torba): 35 TL
Böylece yaklaşık 3 metrelik bir mutfak için alın seramiği gideri işçilik dahil 586 TL oluyor. Metrekare maliyeti ise 183 TL oldu. Ancak mutfak alın seramiği özel bir imalat olduğu için banyo seramiği maliyetine göre katbekat pahalı olması oldukça normal.

Mutfak yaptırma maliyeti...

Tüm bu giderleri topladığımızda ortalama olarak mutfak yaptırma maliyeti 3 metrelik dolap ölçüsü için 4.917 TL oluyor. Tabi ki bu hesaba çöp kovası, ankastre takımı gibi ürünler dahil değil. Hesaba dahil olanlar sadece mutfak dolabı, tezgah, evye, evye bataryası ve alın seramiği.
Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Mutfak dolabının maliyetini hesaplama

İnşaat mühendisi Yasin Yiğit tarafından hazırlanan bu içeriğin de çok işinize yarayacağını düşünüyorum. Yasin Bey bu görsellerle mutfak maliyeti yaptırma maliyetini basit bir matematikle hesaplamamızın yolunu açmış. Peki nedir bu hesap?
Mutfak dolabının maliyetini hesaplama

Mutfak dolabının maliyetini hesaplama

Yasin Bey'in yöntemine göre basit yoldan mutfak dolabı yaptırma maliyetini hesaplamak mümkün. Bunun için ilk olarak mutfak dolabında kullanılacak kapak alanını hesaplamamız gerekiyor. Buzdolabı için, bulaşık makinası için, davlumbaz için bırakılacak boşlukları göz önünde bulundurduktan sonra kullanılacak kapak alanını hesaplayacağız.

Kapak alanını hesapladıktan sonra bir metrekare membran kapak fiyatını öğrenmemiz gerekecek. Üstteki görselde yazılı fiyatlar artık güncel değil. Her bir metrekare kapak için 4 kat sunta harcandığı tespit edilmiş. Yani dolabın içindeki malzeme. 

Buna ilaveten menteşe, ray, kulp gibi aksesuarları eklemeniz gerek. Vida, tutkal, pvc kaplama gibi tüm malzeme fiyatlarını da ekledikten sonra toplam malzeme fiyatının %50'si kadar da işçilik yazmanız gerek. Tabi bu benim anlaşma oranım. Belki sizin atölyeniz daha yüksek kâr marjlarıyla çalışıyor olabilir. Böylece bir metrekare için toplam maliyetinizi bulabilirsiniz.
      Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

      4 yorum

      1. 07 Şubat, 2021 15:24
        Emirhan faydali bilgiler icin cok tesekkur ederim.Ben de Balikesirde giris kati dukkan birinci kat 3 adet mutfagi ayri 1+1, ikinci kat iki adet 2+1 cati kati terasli dubleks ve bir adet 1+1 den olusan badrum kati olan bir bina yapicam.Mimar su an ciziyor. Ruhsati alinca inssata baslayacagim. Sizin gibi birini bulmam gerek.Tebrikler ve basarilainizin devamini dilerim.ilhan KAYA
        1. 07 Şubat, 2021 20:06
          Merhaba İlhan Bey, Balıkesir İnşaat Mühendisleri Odası'na talepte bulunursanız size inşaatınız boyunca şantiye şefliği yapacak ve resmi şantiye şefiniz olacak bir inşaat mühendisini yönlendireceklerdir. Sadece formaliteden şantiye şefliğine imza atanlarla çalışmayın. Unutmayın ki ucuz görünen aslında daha pahalıdır.

          Projenizin hayırlı olmasını dilerim.
      2. 03 Temmuz, 2023 02:01
        Süper bir çalıpma olmuş, bir bunu şimdiki fiyatlarla yapsanız çok iyi olur. 2 yılda Maliyetler 10 katına çıkmış. Temmuz 2023 başında 4 m mutfak dolabı için 25 bin ila 45 bin arası teklifller aldım. MDF gövde Akrilik kapak. Yapı Firmaları çok istiyor, yerel esnaflar daha ucuz ama çok uğraştırıyor.

        6 m2 banyo fanas banyo dolabı lavabosu ve 4 M2 mutfak yatak odasına 6 kapılı dolap 2 komidin ve vestiyer için 120 bin TL ödedim. Yapı firmaları ortalama 230 bin civarı teklif verdi.

        Mutfak MDF gövde Akrilik kapak, yatak odası MDF gövde mebran Kapak banyo dolabı lavabosu aynası 14000 TL çimstone ve evye 11000 tl
      3. 13 Ekim, 2023 06:39
        Değerli bilgiler için teşekkür ederim mdf nin plaka fiyatını biliyormusunuz