Gün Gün İnşaat - Yerden Isıtma Maliyeti - Dikkat Edilmesi Gerekenler

yerden ısıtma maliyeti, yerden ısıtma yapılırken dikkat edilmesi gerekenler

Gün gün inşaat yazı dizisinin 19. bölümünde yerden ısıtma maliyeti, yerden ısıtma nasıl yapılır, yerden ısıtmada dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi konuları açıklayacağım. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Bu videoyu izlemeden yerden ısıtma yaptırmayın!

Esasında bu yazıyı tesisat işleri nasıl yapılır başlıklı yazının içinde paylaşmalıydım. Ancak yerden ısıtma sistemi ile alakalı çok fazla soru geldiği için bunu ayrı bir başlıkta değerlendirmeye karar verdim.

Yerden ısıtma sisteminin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Yerden ısıtma sistemi ya da bir diğer tabirle alttan ısıtma sistemi veya zeminden ısıtma sistemi; oldukça avantajlı bir sistemdir. Hem peteklerden ötürü yer kaybı yaşanmaz hem de ısı daha homojen bir şekilde odaya yayılır.

Tabi yerden ısıtma sisteminin sadece avantajlarını söylemek olmaz. En büyük dezavantajı ısınan havanın yerdeki mikro toz tanelerini de havaya kaldırmasıdır. Evet, bilimsel olarak böyle bir çalışma görmedim. Ama benim bu konuyla ilgili şahsi bir tespitim var. Toza karşı alerjim var ve evde yerden ısıtma sistemi çalıştığı anda burnum tıkanıyor. Çünkü ısınan hava yukarı çıkarken mikro toz tanelerinin de burnuma gelmesine neden oluyor. Özetle benim bilimsel çalışmam tamamen burnuma olan güvenimden ibaret. Yine de hiçbir inşaatımda yerden ısıtmadan vazgeçmem. 

Yerden ısıtma borularının ve köpüklerin özellikleri - Hangi markalar seçilmeli? Hangi markalar daha kaliteli?

Yerden ısıtmada kullanılan boruların ve köpüklerin kaliteli olması oldukça önemli. Bu malzemeler farklı tiplerde ve farklı özelliklerde. Gelin kısaca bunlara bir göz atalım.

Yerden ısıtma borusu seçerken nelere dikkat edilmeli? En iyi yerden ısıtma borusu markası hangisi?

İlk olarak yerden ısıtma borusunun oksijen bariyerli olması oldukça önemli. Oksijen bariyerli boruların en büyük avantajı boruların içerisinde kirliliğin, paslanmanın ve bakterilenmenin daha az olması. Bu da malzemede uzun ömürlülüğü sağlayan ve verimi artıran bir etken. Oksijen bariyerli boru kullanılmazsa, birkaç yıl içerisinde ısıtma tesisatının verimi düşer.

Yerden ısıtma borusu bükülerek kullanılan bir malzeme olduğu için aşırı gevrek bir malzeme seçilmemesi de oldukça önemli. Burada da daha önce kullanılıp denenmiş malzemelerin kullanılmasını tavsiye ediyorum. Ben Çetin marka boru kullanıyorum. Oldukça da memnunum. Esnek ve kaliteli bir malzeme.

Yerden ısıtma köpüğü nasıl olmalı? Folyolu köpük ve folyosuz köpük karşılaştırması

Gelelim köpüğe. En sık sorulan soru folyolu köpük kullanmanın avantajının olup olmadığı. Aklımdaki cevap genelde şu oluyor: "Deli misiniz tabi ki avantajı var." Ama bunu içimden söylüyorum tabi.

Zaten folyolu köpük ve folyosuz köpük arasındaki fiyat farkına bakarsanız cevap kafanızda şekillenmeye başlayacaktır. Unutmayın; para yalan söylemez.

Gelelim yerden ısıtmada folyolu köpüğün avantajına. Tabi ki en büyük avantajı enerji tasarrufu. Isıyı doğrudan yansıtan folyolu köpükler, köpüklerden kaynaklı ısı ve enerji kaybının önüne geçmiş oluyorlar. Ayrıca da folyosuz köpük gibi en ufak darbede dağılmıyorlar. Şap atılırken bu oldukça avantajlı bir durum oluyor. Borunun zarar görmesini istemezsiniz. Spoiler vereyim; patlamış yerden ısıtma borusunu tamir etmek oldukça zahmetli.

Yerden ısıtma boruları nasıl döşenir? Püf noktalar nelerdir? 

Gelelim yerden ısıtma borusunun döşenmesine. Bu konuda bir makine mühendisi kadar bilgi sahibi değilim, öncelikle bunu söylemem gerekir. Çünkü bu onların uzmanlık alanı. Ancak bana verdikleri ufak sırları sizinle paylaşacağım. 

Yerden ısıtma boruları 240 metre uzunluğunda geliyor. Bunu üçe bölmeniz önemli. Çünkü yerden ısıtma borularında bir zone'un 80 metreden uzun olması tercih edilmiyor. Bir diğer önemli konu ise döşenen bütün zone'ların eşit uzunlukta olması. Yani ilk beş zone 80 metre uzunluğunda iken altıncı zone 40 metre uzunluğunda olursa, su kısa taraftan dönüş yapacak ve ısınma problemi oluşturacak.

Ayrıca da her bir metrekareye 7 metre yerden ısıtma borusu döşemeye özen gösteriyorum. Makine mühendislerinin bana verdikleri projelerde de metrajlar bu yönde zaten. 

yerden ısıtma borusu seçimi, hangi yerden ısıtma borusu daha iyi, oksijenli yerden ısıtma borusu
Yerden ısıtma borusu döşenirken, kaçıncı metrede olduğunuzu borunun üzerindeki metrajlardan da anlamanız mümkün. Bu çok iyi düşünülmüş bir ayrıntı.

folyolu yerden ısıtma köpüğü maliyeti, folyolu köpüğün avantajları nelerdir, folyolu köpük metrekaresi kaç tl
Folyolu köpüğün folyosunu üstteki fotoğrafta gösterdim. Folyo hem ısı verimi sağlıyor hem de köpüğe dayanım kazandırıyor. 
yerden ısıtma döşenirken borular kaç metre olmalı, zone uzunluğu
Üstteki fotoğrafta ise yerden ısıtması döşenmş bir odayı görüyorsunuz. Zone'ları eşit ayarlamak için her bir metrekare alana harcanan boru miktarı 7 metrenin üzerine çıkabiliyor. Bu oda da onlardan biri.
yerden ısıtma sisteminin avantajları ve dezavantajları

yerden ısıtma borusu güvenlik önlemleri, yerden ısıtma borusu kaçak önlemi
Yerden ısıtma borusu döşenmesi işlemi bittiğinde, herhangi bir çalışanın veya meraklının bu dairelere girmemesi için buraların kapılarına şeritler çevirdim. Tabi li her dairenin başına bir bekçi dikemem ama bu sayede en azından ikazda bulunmaya çalıştım.

Yerden ısıtma uygulamasında dikkat edilmesi gerekenler

Peki yerden ısıtma borusu döşenmiş bir alanda yürürken nereye basmak gerekir? Sık yapılan bir hata, borular kırılmasın diye sadece yumurtalara basarak yürümeye çalışmaktır. Ancak doğrusu, homojen bir şekilde hem yumurtaya hem de boruya basmak olacaktır. Çünkü sadece yumurtalara basmak, yumurtaların ezilmesine neden olur. Sizden sonra yürüyen bir kişi, yumurta çoktan ezildiği için doğrudan boruya basmak durumunda kalır. Bu nedenle hem boruya hem de yumurtaya basacak şekilde yürümek en doğrusudur.

Gün Gün İnşaat - Yerden Isıtma Maliyeti - Dikkat Edilmesi Gerekenler

yerden ısıtma borusu kaç tl, köpük kaç tl, işçilik kaç tl

Yerden Isıtma Maliyeti - Maliyet Kaç TL?

Yerden ısıtma malzemeleri için 5 ayrı firmadan teklif aldım. Gelen teklifler farklı fabrikaların ürünüydü. Ancak Çetin marka yerden ısıtma borusu ve folyolu yerden ısıtma köpüğü kullanmak istedim. Folyolu 30 dansite yerden ısıtma köpüğü için aldığım en ekonomik teklif 18,86 TL / m² idi. Oksijen bariyerli Çetin borular için aldığım en ekonomik teklif ise 2,23 TL / metre idi.

80 metrelik zone'ları yakalamak için ön gördüğümden daha fazla boru harcadım. Toplamda 3760 metrelik boru kullandım. Yaklaşık 500 m²'lik de köpük kullandım. Böylece metrekare başına ortalama boru kullanımım 7.50 metre oldu.

Maliyet konusuna gelirsek; boru için 3760 metre x 2.23 TL = 8.385 TL ve köpük için de 500 m² x 18.86 = 9.430 TL harcadım. Yerden ısıtma işçiliği için ise 14 x 350 = 4.900 TL ödedim. Böylece toplam maliyetim sarf giderlerle birlikte yaklaşık 23.000 TL oldu.

Bu da yerden ısıtma sistemi (boru, köpük, işçilik ve sarf giderler) her bir metrekare için 46 TL'ye mal oldu.

Yani 100 metrekarelik bir alanda yerden ısıtma yapmanız gerekirse boru, işçilik ve köpük maliyetiniz yaklaşık 4.600 TL'yi bulacaktır. Tabi bu yazdıklarım 2020 yılı Ekim ayı fiyatlarına göre... Yerden ısıtma m² maliyeti 2021 için tıklayınız: Yerden ısıtma m² maliyeti 2021

Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Gün Gün İnşaat Yapım Aşamalarının Sıradaki Bölümleri

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

14 yorum

  1. 17 Aralık, 2020 04:49
    Evimiz 20 küsür yaşında ve kiracı çıktıktan sonra kapsamlı bir renovasyon yapmak istiyoruz. Bu bağlamda parkaleri vs de değiştirmek istiyoruz. Onları sökmüşken peteklerden de kurtulup ısıtmayı yerden yapmak mantıklı bir fikir midir? Fikrinizi almak istedim.
    1. 17 Aralık, 2020 18:31
      Petekli sistemden vazgeçip yerden (alttan) ısıtmayı sonradan yapmak mantıklı mı? Bence değil. Mevcut şap betonunu kırmanız gerekecek. Çok fazla iş çıkacak. Ben olsam o işe kalkışmazdım. Ayrıca bazı kombiler yerden ısıtmalı sistemlerde yeterli verimi yakalayamıyor. Bu konuyu bir de makine mühendisi ile konuşmanızı tavsiye ederim.
  2. 27 Ocak, 2021 20:33
    1. folyolu tercih edilerek köpük altına ısı/ses yalıtım keçesi kullanmayarak ordaki maliyeti karşılanabilir. yada illada kullıcam diyenler daha ucuz olandan kullanır.
    2. şap işleminden önce duvar diplerine en az 10 cm lik yalıtım bandı yapıştırmışsınızdır umarım....Şap genleşmesi ve duvardan ses ve ısı yalıtımı için.
    1. 29 Ocak, 2021 10:15
      Merhaba, değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Hayır, duvar diplerine yalıtım bandı kullanmadım.
  3. 07 Şubat, 2021 21:44
    MERHABA 100 METREKARE YAZLIK VAR. KIŞ GÜNLERİNDE DE KULLANMAK İÇİN YERDEN ISITMA YAPAYIM DİYE DÜŞÜNÜYORUM ŞU AN ŞAP ATMA AŞAMASINDA ANTGALYA KAŞ'TA YERİM. DOĞALGAZ VS YOK KOMBİ Mİ ALMAK GEREKİR YA DA NE OLABİLİR
  4. 20 Şubat, 2021 10:36
    Çok yararlı bir paylaşım olmuş, emeğinize sağlık.
    1. 26 Şubat, 2021 16:32
      Teşekkür ederim.
  5. 13 Mart, 2021 22:00
    değerli bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim ,emeğinize sağlık
    1. 15 Mart, 2021 00:48
      Rica ederim, değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim.
  6. 24 Aralık, 2021 18:16
    100 m2 lik bir dairenin yerden ısıtma sistemi kaca mal olur ev esyalı
    1. 07 Ocak, 2022 02:06
      Merhaba, bu artık güncelliğini kaybetmiş bir yazı. Youtube kanalımı takip ederseniz güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz: https://www.youtube.com/c/insaatmuhendisiemirhanaydin
  7. 21 Ocak, 2023 20:33
    Merhaba, geçen yıl bir müteahhitten sıfır daire satın alarak ev sahibi olduk. Fakat yerden ısıtma sistemimiz hiçbir şekilde standartlara ve hesaplamalara uyulmadan yapılmış. Şöyle ki kullanılan köpük plakalar 18-20 dns yalıtım başarısı yok gibi birşey. Ama daha büyük sorunumuz şu, net alan 135m2 olmasına rağmen 640metre boru kullanılmış. Ve debi ayarı, kesme vanası vs. olmayan, radyatör için üretilmiş kollektörle dağıtılmış. M2ye düşen boru metrajı 5metre dahi gelmiyor (4,7m.). Haliyle yüksek sıcaklıkta kullanmak durumunda kalmamıza rağmen ısınamıyoruz, zemin ısısı yükseldiğinde sistem sağlık için olumsuz bir hal alıyor. (Toz kalkmasıyla astım bronşit gibi, varis vb. sağlık sorunlarına elverişli hale geliyor.) Ve komşulara göre %50 civarında yüksek fatura ödüyoruz. Müteahhit hiçbir şekilde durumu kabul etmiyor tesisatın doğru olduğunu savunup tatsız şekilde tartışma yoluna gidiyor. Bunun için nereye başvurmalıyız ? Resmi olarak bu tesisatın uygulanmasıyla alakalı standardı içeren dökü…