Kütahya Vazo Kule Seyir Terası

Her şeyden önce Kütahya Vazo Kule Seyir Terası, 20 yıldır atıl vaziyette duran Çiniciler çarşısına hareket katacaktır. Çiniciler Çarşısı'nı en son ne zaman ziyaret ettiniz bilmiyorum ama, Çiniciler Çarşısı'na; depo olarak kullanıla...
Kütahya Vazo Kule Seyir Terası
Kütahya Vazo Kule - Seyir Terası için en beğenilen projelerden biri
Kütahya şehri jeopolitik konum olarak; Ankara-İzmir ve İstanbul-Antalya yolları güzergahında bulunan oldukça önemli bir şehir. Ancak Kütahya'nın bu "yol üstü ticareti" hacminden Afyon kadar yararlanamadığı açık bir gerçek. Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık'ın da yakalamak istediği konu tam da bu ticaret potansiyeli. (Bkz: Gelişen Şehir Kütahya Nasıl Bir Şehir?)

Kütahya Vazo Kule Seyir Terası'nın nasıl bir yararı olabilir?

Her şeyden önce Kütahya Vazo Kule Seyir Terası, 20 yıldır atıl vaziyette duran Çiniciler çarşısına hareket katacak. Çiniciler Çarşısı'nı en son ne zaman ziyaret ettiniz bilmiyorum ama, Çiniciler Çarşısı'na; depo olarak kullanılan değersiz bir alan muamelesi yapılıyor. Halbuki orası oldukça kıymetli bir bölge.

Ne yalan söyleyeyim! Oldum olası Çiniciler Çarşısı'nın iyi bir "Barlar sokağı" olacağını düşünmüşümdür. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Haller'i nasıl değerlendirdiyse, aynı çalışma Çiniciler Çarşısı için de yapılabilir diye düşünüyorum. Neyse konuyu dağıtmayayım.

Kütahya Vazo Kule Seyir Terası 70 metre yüksekliğinde olacak. Bunun anlamı, Vazo Kule'nin Kütahya için yeni bir simge haline geleceği. Vazo Kule ve çevresindeki ticaret hacminin artacağını ön görmek mümkün. Bu da Kütahya esnafının yol üstü ticareti hacminden pay kapacağı anlamına geliyor.

Kütahya Vazo Kule Seyir Terası'nın maliyeti ne olacak?

Kütahya Belediyesi, bir önceki dönemden gelen kabarık borçları kapatmaya uğraşıyor. Oldukça borçlu bir belediye. Bu nedenle çok yüksek maliyetli bir işe girişileceğini sanmıyorum. Ancak yine de; 70 metre yüksekliğindeki bir yapı için proje maliyeti, inşaat maliyeti, dış cephe kaplaması maliyeti, zemin iyileştirmesi maliyeti ve asansör maliyeti epey yekün tutacaktır. Tüm bunlar bir araya geldiğinde 25-30 milyondan daha aşağıya mal olmayacağını söylemek mümkün.

Ancak "yol üstü ticareti" hacminden elde edilmesi muhtemel yıllık 8 milyon civarındaki gelir ile bu yatırımın Kütahya'ya 3-4 yılda geri dönmesi muhtemel. Bu da bu yatırımı oldukça kârlı bir yatırım haline getiriyor.

Kütahya Vazo Kule Seyir Terası Projesi Nasıl Belirlenecek?

Kütahya'nın yeni ve en büyük simgesi olacak olan Kütahya Vazo Kule Seyir Terası'nın görünüşünün nasıl olacağı beni en çok heyecanlandıran konulardan biri. Çünkü şehrin yeni silueti bir anlamda Vazo Kule olacak. Yerel facebook sayfalarında dolaşan birtakım projeler mevcut ancak benim beklentim; Kütahya'nın önümüzdeki yüz yılını ilgilendiren bu simgenin, halk oylaması ile seçilmesi gerektiği yönünde. Çünkü tüm Kütahya halkı bu konuda söz sahibi olmalı.

Zaten Kütahya Belediyesi de bu proje ile alakalı ulusal ve uluslararası proje firmalarından 3 adet avan projeyi halkın oylamasına sunacak. Halkın tercihine göre bu projelerden biri uygulanacak.

Projenin belirlenmesinin ardından projenin inşaatı için belediye tarafından ihale yapılacak. E-ihale sistemi ile yapılacak ihale sayesinde sadece Kütahya'nın inşaat firmaları değil, ülkenin dört bir yanından en iyi inşaat firmaları bu önemli yapıyı inşa etmek için teklif verecekler.

Projede seyir terasının yanında; bilim müzesi, kütüphane, restoran, sergi alanı gibi alanların da inşa edilmesi gündemde.

Üç mimari proje halkın oylamasına sunuldu!

Kütahya Belediyesi, resmi sitesinde yaptığı anket ile halkın 3 adet ön projeden birine oy vermesini istedi.
vazo kule seyir terası anket oylama

Oylamaya katılmak isteyenlerin buraya tıklayarak oy vermesi mümkün. Sizce hangi proje diğerlerinden bir adım öne çıkıyor? Proje ile ilgili görüşlerinizi sayfanın altında bulunan yorum bölümünden gönderebilirsiniz.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. 28 Kasım, 2020 18:16
    Bence Kütahyayı rahat bırakın.