Gün Gün İnşaat - Tuğla Metrajı, Tuğla Örme Maliyeti

Gün Gün İnşaat - Tuğla Metrajı, Tuğla Örme Maliyeti
Gün gün inşaat yazı dizisinin 13. bölümü olan tuğla metrajı ve tuğla örme maliyeti yazımda; tuğla metrajının çıkarılmasının inceliklerinden, tuğla sayısı hesabından, tuğla zaiyatından, tuğla işçiliği maliyetinden ve tuğla örme maliyetinden bahsedeceğim. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Detaylı tuğla metrajı videosunu aşağıdan izleyin.

Tuğla metrajı nasıl yapılır? Pratik tuğla metrajı yöntemi nedir?

Tuğla metrajı genel anlamda daha önce bahsetmiş olduğum ytong (gazbeton) metrajına benzerlik gösterir. Tuğla metrajı için ilk olarak duvarın eni ile boyunu çarpmamız ve alan hesabı yapmamız gerekir. Bütün tuğla duvarlar için bu işlemi tekrarlamamız gerekir.

Örneğin duvar uzunluğu 4 metre ise ve kat yüksekliği 2,50 metre ise 4x2,50=10m² tuğla duvar alanı buluruz. Tabi tuğla metrajı çıkarırken dikkat edilmesi gereken birkaç ayrıntı var.

Tuğla metrajı çıkarırken dikkat edilmesi gerekenler

tuğla metrajı çıkarırken nelere dikkat etmek gerekir, tuğla metrajı nasıl çıkarılır, tuğla örme maliyeti nedir?
Ytong (gazbeton) metrajı için yazdığım yazıda kullandığım görseli buraya da koydum. Çünkü temel olarak tuğla metrajında da aynı ayrıntılara dikkat etmek gerekiyor. 

Bunlardan ilki tuğla metrajı çıkarırken sadece mimari projenin yeterli olmayacağı. Çünkü tuğla metrajındaki en önemli iki unsurdan biri statik projeye bağlı. Örneğin kat yüksekliğimiz 3 metre olsun. 15cm'lik döşeme kalınlığını aklınızda tuttunuz ve tuğla metrajı yaparken duvarın yüksekliğini hep 2,85 metre kabul ediyorsunuz. Peki atladığınız ayrıntı ne?

Hemen söyleyeyim; kirişler! Eğer tuğla duvarlar kirişlere denk gelirse duvarın yüksekliği 2,85 metreden daha az olacaktır. Örneğin kiriş yüksekliği 50 cm ise, sizin duvar yüksekliğiniz doğal olarak 2,50 metre olacaktır.

Bu nedenle ben tuğla metrajı çıkarırken şu şekilde yapıyorum: ilk olarak statik projeye göre kirişlerin yerlerini mimari projeye işliyorum. Bunun için sarı renkli fosforlu kalemler epey iyi iş görüyor.

Dikkat edilmesi gereken ikinci unsur ise minha edilmesi gereken boşluklar. Örneğin kapı ve pencere boşlukları mutlaka eksiltme yapılarak hesaplanmalı.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise duvar kalınlıkları. Eğer tuğla metrajı çıkarırken en başta duvar kalınlıklarına göre excel üzerinde sütunları ayırırsanız, sonradan zorluk yaşamazsınız. Aynı tuğla duvar yüksekliklerini kategorize eder gibi, tuğla kalınlıklarını da ayrı ayrı kategorize edin.

Son olarak zaiyat konusu var. Bu konu tam bir muamma. Ön görmek oldukça zor. Ancak yazımın ilerleyen bölümlerinde bu zaiyatı nasıl hesapladığımı ve neye göre sipariş verdiğimi açıklayacağım.

Pratik tuğla metrajı yöntemi

Tuğla metrajı çıkarmanın pratik yöntemini yazmadan önce unutmamalısınız ki bu pratik yöntem sadece fikir vermesi açısından kullanılır ve yaklaşık sonuç verir. Kesin sonuç almak için proje üzerinden tek tek metrekarelerin hesaplanması gerekir.
  • Bodrum kat, dükkan katı gibi istisnalar haricindeki katların alanını toplayın ve 1,50 katsayısı ile çarpın. Katsayımız 1,40 ile 1,60 arası değişir. Bu size o katlarda öreceğiniz toplam tuğla duvar alanını verecektir. Eğer projenizde tek kalınlık tipinde tuğla varsa işiniz daha da kolay. 
  • Örneğin katların alanı 1.000 metrekare olsun. Yaklaşık 1.500 metrekare tuğla duvar örmeniz (1400 m² ile 1600 m² arası) gerekecek.
Ancak tekrar belirtmem gerekirse, bu pratik yöntem yaklaşık sonuç veren bir yöntemdir. Kat yüksekliği standardın üzerinde olan kamu binalarında, villa projelerinde veya gökdelenlerde bu hesap şaşabilir.

Bir metrekareye kaç tuğla gider?

Yavaş yavaş sipariş adımına ve maliyet hesabına doğru geçiş yapıyoruz. İşin içine para birimleri girince istemsizce heyecanlanıyorum. Bunu inkar etmeyeceğim.

Bir metrekareye kaç tuğla gider hesabını yapmadan önce tuğlanın ölçüleri ve nasıl örüldüğü önem arz eder. Bunun için öncelikle en sık kullanılan tuğla tiplerinin ölçülerine bir göz atalım.

En sık kullanılan tuğla tipleri;
  • 13,5'luk tuğla dediğimiz ölçüleri 13,5x19x19 cm olan yatay delikli tuğla,
  • 8,5'luk tuğla dediğimiz ölçüleri 8,5x19x19 cm olan yatay delikli tuğladır.
20 cm kalınlığında duvar elde edilmek istenirse, 13.5'luk tuğla yatık örülür ve 19 cm'lik kalınlıktan yararlanılır. Bunları kavradığımıza göre artık asıl sorumuzun cevabına gelebiliriz.
  • 13.5'luk tuğla dikine örülürse (kalınlık 13.5 cm olursa) bir metrekareye 25 tuğla gider.
  • 13.5'luk tuğla yatık örülürse (kalınlık 19 cm olursa) bir metrekareye 35 tuğla gider.
  • 8.5'luk tuğla dikine örülürse (kalınlık 8.5 olursa) bir metrekareye 25 tuğla gider.

Tuğla zaiyatını nasıl hesaplayabilirim?

Tuğla zaiyatını tam olarak ön görmek pek mümkün değildir. Ancak ben şöyle yapıyorum. 13,5'luk tuğla metrajını çıkardıktan sonra; bir metrekareye gitmesi gereken 25 adet tuğla yerine, 26 adet tuğla gidecekmiş gibi sipariş veriyorum. Böylece %4'lük bir zaiyat payı koymuş oluyorum.

Tuğla Örme Maliyeti Nedir? Tuğla İşçiliği Fiyatı Nedir? 

Şantiyeme ihtiyacım olan toplam 30.000 tuğla için üç ayrı yerden aynı marka tuğla için fiyat aldım. Diğer şantiyelerimde kullandığım İpek Tuğla'dan oldukça memnundum. Yerel yapı malzeme firmalarının fiyatları daha yüksekti ve şehir dışından malzemeyi temin ettim.

Manitou ile katlara nakletme maliyetim ise tır başına 400 TL'yi buldu. Bu aslında 2 saatlik manitou çalışması ücreti. Bir tır 34 palet tuğla ile geldi ve her palette 278 adet 13,5'luk tuğla vardı. Yani bir tırda toplam 9452 adet tuğla vardı. 8,5'luk tuğlalarla birlikte (bir palette 442 adet 8,5'luk tuğla bulunur) 3 tırda nakliyem tamamlanacaktı.

Malzeme, nakliye, indirme ve katlara nakletme giderim tuğla başına 73 kuruşa tekabül etti. Şimdi gelelim 1 m² tuğlanın işçilik ve malzeme dahil ne kadara mal olduğuna.

Bir metrekare tuğla duvar için biraz önce bahsettiğim zaiyat hesabıyla birlikte 26 adet tuğla harcadığımı varsayacağım. Bu da 26 x 0,73 TL = 18,98 TL yapıyor. Bunu 19 TL'ye yuvarlayalım. Tuğla işçiliği de metrekare başına 10 TL civarlarında geziyor. Gelelim harç giderine.

Tuğla örülmesi maliyeti hesabında harç gideri

tuğla duvar için harç hesabı nasıl yapılır
Görsel 1
Görsel 1 de gördüğünüz üzere; tuğla duvar örülmesini, daha rahat anlaşılması için şaşırtma yapılmadan örülmüş gibi karelaj yaparak göstermeye çalıştım. 13,5'luk tuğlayı dikine ördüğünüzde diğer iki yüzeyi 19 cm'e 19 cm olacağından, harcıyla beraber her 1 metrede 5 adet tuğlanın sığacağını göstermeye çalıştım.

Yani hiç zaiyat olmasa bir metrekare tuğla duvar için 25 adet tuğla harcanacağını söylemek mümkün. Ancak daha önce de söylediğim gibi, zaiyatıyla birlikte 26 adet harcanacağını hesaplamak en mantıklısı.
tuğla duvar için harç hesabı nasıl yapılır
Görsel 2
Görsel 2'de ve Görsel 3'te gördüğünüz gibi; tuğlaları birbirine bağlamak için yatayda ve düşeyde 5 adet harç şeriti oluşuyor. Bu harç şeritlerinin her biri 1 metre olduğundan ve her bir eksende 5 adet olduklarından 1 m² tuğlada toplamda 10 metrelik harç şeriti olduğunu ifade edebiliriz. Burayı iyi anlamanız çok önemli.
tuğla duvar için harç hesabı nasıl yapılır
Görsel 3
Zaiyatıyla birlikte 1,5 cm harç harcandığını düşünürsek; 10 metre x 0,135 (tuğla kalınlığı) x 0,015 (harç kalınlığı) = 0,02 m³ harç harcanır. Yani 1 m² tuğla duvar için gerekli olan harç miktarı sadece 0,02 m³'dür.

Öyleyse gelelim harç maliyetine. 1 m³ harç için yaklaşık olarak 6 torba çimentoya ve 2 ton kuma ihtiyacım olacak. Kumun tonu KDV dahil 56 TL ve çimentonun torbası KDV dahil 13 TL. Yani 1 m³ harç maliyetim 190 TL. Kafanızdaki soruya cevap vereyim; evet, bu hesapta su maliyetini önemsemedim.

Öyleyse 1 m² tuğla duvar için gerekli olan harç miktarı 0,02 m³ ile 190 TL tutarı çarptığımda, 1 metrekare tuğla için harç giderimi bulabilirim. Bu da 3,80 TL'ye tekabül eder. Bunu da 4 TL'ye yuvarlayalım.

Kama veya Köpük Gideri

Tuğla örülürken göz önünde bulundurulmayan giderlerden biri de kama veya köpük gideridir. Ben bu şantiyemde kama yerinde köpük kullandım. Kamanın noktasal sıkıştırmasına nazaran köpüğün yayılı bir şekilde tuğla duvarı sıkıştırması bana daha etkili geliyor. Bunun için de her katta 18 adet köpük harcadım. Toplamda 540 TL'ye malolan bu harcama yaklaşık olarak 2,50 TL/m²'ye mal oldu. Kama kullansaydım bu tutarı çok daha aşağıya çekebilirdim.

Lento Gideri - Lento Maliyeti

Lento ölçülerini kapılar için 120 x 10 x 15 yaptık.  Pencereler için pencere ölçüsünü her ki taraftan 15 cm geçecek şekilde lentolarımızı hazırladık. Kapılar için her katta 0,25 m³ harç harcandı. Pencereler kiriş altına kadar olduğu için çatı katı haricinde lento yapılmadı. Lentolar için de ayrı bir işçilik bedeli ödemedim. Bu nedenle lento giderim ihmal edilebilecek kadar az oldu. Bu nedenle bu kalemi maliyete eklemedim.

Not: Yığma binalarda ise lento konusu biraz daha farklı. Lento ölçüleri, TBDY 2018'e göre yığma binalarda; yanındaki duvarlara en az 20 cm basmalı ve lento yüksekliği en az 15 cm olmalı.

Tuğla Örülmesi Birim Fiyatlar

Gelen zamların ardından tuğla maliyetini güncelledim. Lütfen bu yazıyı okuyun: 2021 Kasım ayı fiyatlarıyla tuğla duvar örülmesi maliyeti
  • Tuğla; 19 TL
  • Harç; 4 TL
  • İşçilik; 10 TL
  • Köpük; 2,50 TL (kama kullanarak bu tutarı çok daha aşağı çekebilirsiniz)
1 metrekare tuğla duvar için birim maliyetim 35,50 TL/m² oluyor.

Tabi ki bu fiyatlar, zamana göre ve şehire göre değişiklik gösterecektir. Bu nedenle bunu birtakım değişkenlere bağlayarak yeniden yazayım.

  • Tuğla; 26 x (Bir tuğla maliyeti, nakliye, indirme, katlara dağıtma dahil)
  • Harç; Tuğlanın nasıl örüldüğüne göre değişir ancak 13.5'luk duvar için; 0,02 m³ harç x harç maliyeti (harç maliyetinin kum fiyatına ve çimento fiyatına göre hefresaplanması gerekir)
  • İşçilik; İşçilik maliyetinde bacalar, yıkılması gereken duvarlar vs. hesaplanmalıdır.
  • Köpük; Her 12 metrekare duvar için bir adet köpük gidiyor. 

Biz şantiyede neler yaptık?

Tuğla işine başlarken ilk olarak harç kullanmadan, sadece tuğlaları tek sıra olacak şekilde dizerek odaların ve dairelerin bölüntüsünü tamamladık. Bunu yaparken amacımız; mimari projede yapılması gereken tadilatlar varsa bunları tespit etmek, tuğlayı ördükten sonra "keşke şunu da şöyle yapsaydık" dememekti. Yapılmasını uygun gördüğümüz birkaç ufak tefek değikliği yaptık.

Özellikle dış cephede yapmayı planladığımız alüminyum kompozit cephe için; dış cepheden görünecek tuğla duvarların birbiri ile dengeli uzunlukta olmasını sağladık. Çünkü aksi halde yapmayı tasarladığımız kuleli dış cephede bazı kuleler diğerlerinden büyük veya küçük olmak zorunda olabilirdi ve bu da kötü bir görüntü oluştururdu.

Unutmadan yazayım; tuğla örerken pencere boşluklarını kör kasa paylarını hesap ederek bıraktık. Oda kapıları için net 90-215 cm, çelik kapılar için ise 95-212 cm bıraktık. Lento ölçülerini ise kapılar için 120 x 10 x 15 yaptık.  Pencereler için pencere ölçüsünü her ki taraftan 15 cm geçecek şekilde lentolarımızı hazırladık.
tuğla duvar nasıl örülür?

tuğla duvar nasıl örülür?
Yine unutmadan yazmam gereken bir detay daha! Oda ve mutfak bacaları için tavandan ölçülen mesafe oda bacakları için 50 cm, mutfak bacaları için 5 cm olmalı. Böylece mutfak bacaları ışık bantlı asma tavanın içinde kalıyor. Salondaki baca da iskan kontrolünde rahatlıkla görülebiliyor ve kontrol edilebiliyor.
tuğla duvar örülmesinin incelikleri
Tuğla ustamız Mustafa Usta, daha önce çalıştığımız bir taşeron değildi. Ancak işçiliği oldukça iyiydi. Ve oldukça sabırlı bir karaktere sahip. Tuğla duvarları örerken yaptığımız revizeleri büyük bir sabırla uyguladı.
tuğla duvar örülmesinin incelikleri
 Tüm tuğla birleşim noktalarında tuğlalar arasında kilit yapılması oldukça önemli.
tuğla duvar örülürken kilit yapılması

tuğla duvar örülmesi

tuğla için harç karılması
Biz de inşaat mühendisi Yasin Bey ile birlikte, inşaatın bundan sonraki aşamalarını planladık ve hangi malzemelerin siparişini hızlıca vermemiz gerektiğini tasarladık.(Bkz: Hangi aşamada hangi malzemenin siparişi verilir?) Biliyorsunuz, şantiyemizin yanında 1983 Beyoğlu Kafe olduğu için oldukça şanslıyız. Konforlu bir şantiye ortamımız var. Konusu açılmışken, bu yazı da ilginizi çekebilir: Kütahya'nın sosyal mekanları - gezilecek yerleri
şantiye şefleri, inşaat mühendisi, kütahya inşaat firmaları,

 tuğla örülmesi

iş programı yapılması, iş programı nasıl yapılır?
Yaptığımız iş programının ardından alüminyum kompozit cepheler için, pvc doğramalar için, dış cephe mantolaması ve iç sıvalar için ekiplerle görüştük. Çatı malzemesinin siparişini verdik.
pvc ölçülerinin alınması

lentoların terazi ile kontrolü
Üstteki fotoğrafta lentoların terazisi kontrol ediliyor. Alttaki fotoğraflar ise kameramın azizliğine uğrasa da adeta bir sanat çalışması. Çünkü bütün köşelerin ve dönüşlerin tek tek şakül ipi ile örüldüğü tek bir karede görülebiliyor. Fotoğrafa yakınlaşarak baktığınızda bunu daha net bir şekilde görebilirsiniz. Fotoğrafta yaklaşık 15 adet şakül ipi var.
şakül iplerinin estetik görüntüsü, tuğla örme işleminde şakül ipleri

şakül iplerinin estetik görüntüsü, tuğla örme işleminde şakül ipleri

Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Gün Gün İnşaat Yapım Aşamalarının Sıradaki Bölümleri

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

14 yorum

  1. 11 Eylül, 2020 12:35
    şans eseri denk geldim basit dille cok guzel paylasimlar yapiyosun meslektaşim devamini bekliyorum hayirli isler...
    1. 11 Eylül, 2020 13:39
      Güzel yorumunuz ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim :)
  2. 14 Kasım, 2020 20:27
    İhtiyaç duyduğumuz bilgileri paylaşımınız için emeğiniz için teşekkür ediyoruz. İyi çalışmalar diliyorum.
    1. 14 Kasım, 2020 20:31
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
  3. 21 Mart, 2021 16:19
    Fikirleriniz ve kolay aydınlatıcı bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum.
    1. 21 Mart, 2021 22:00
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

  4. 13 Aralık, 2021 17:58
    Baylasimlariniz için teşekkürler,en son yeni 2022 tuğla işçilik fiyatı nedir acaba tam olarak ogrenebilirmiyim?teşekkürler
    1. 14 Aralık, 2021 01:06
      Merhaba, 2021 Kasım ayı işçilik fiyatlarını bu yazımda kaleme aldım. Diğer maliyetleri de kalem kalem yazdım. Keyifli okumalar dilerim: https://www.emirhanaydin.com.tr/2021/11/tugla-duvar-orerken-dikkat-edilmesi.html
  5. 15 Mayıs, 2022 13:52
    Merhbaa ben köydeki yerim için 60 metre kare yer yaptircam ama kris falan istemiyorum düz şekilde üstünde çatı koyulcak acaba ortalama ne kadara mal olur bilgi verebilirmisiniz
    1. 12 Temmuz, 2022 15:38
      Lütfen bölgenizde bulunan bir inşaat mühendisi ile birlikte, isteklerinize göre detaylı analiz yapın.
  6. 06 Mart, 2023 16:24
    Delikli tuglalari yasaklansa
    1. 08 Mart, 2023 18:20
      Merhaba, betonarme sistemlerde tuğlalar, gazbetonlar, briketler, bimsler taşıyıcı değildir. Bölme duvarlarıdır.
  7. 06 Mart, 2023 16:27
    Ates tugla daha dayanikli depremde yerinde duran bina duvarlari patladi ucuz yapin pahalisatin devlat yasaklasi.n duvar dedigin demirgibi olmali
    1. 08 Mart, 2023 18:21
      Merhaba, betonarme sistemlerde tuğlalar, gazbetonlar, briketler, bimsler taşıyıcı değildir. Bölme duvarlarıdır. Yığma binalarda tuğlaların taşıyıcılığı olur.