Ytong (Gazbeton) Metrajı Nasıl Çıkarılır? Pratik Yöntem

Birimi metrekareydi, metreküptü, paletti derken hesabı en çok karıştırılan konu olan; "Ytong metrajı nasıl çıkarılır, pratik yöntemi nedir?" konusunun detaylı açıklamasını bu yazıda bulacaksınız...

Ytong (Gazbeton) Metrajı Nasıl Çıkarılır? Pratik Yöntemi Nedir?
Birimi metrekareydi, metreküptü, paletti derken hesabı en çok karıştırılan konu olan; "Ytong metrajı nasıl çıkarılır, pratik yöntemi nedir?" konusunun detaylı açıklamasını bu yazıda bulacaksınız.

Metraj nedir?

Metraj, en kısa tabirle; iş kaleminin miktarıdır. İnşaatta karşılaşılan her bir iş kalemi için, metraj hesabı yapılır. Metraj hesabı, iş kaleminin veya malzemenin fiyatından bağımsız bir olaydır. Örneğin, kaç m³ ytonga ihtiyacınızın olduğu ytong metrajı (gazbeton) hesabı ile ortaya çıkar. "Bu inşaatta kaç ton demir kullanılacak?" sorusunun cevabı, yine metraj çıkartarak bulunabilir.

Metraj hesabında kullanılan birimler, her bir iş kalemi için farklılık gösterebilir. Tuğla, kalıp, laminant döşeme, seramik döşeme gibi iş kalemleri için "m²" kullanılırken, beton metrajında m³ birimi kullanılır. Ytong (gazbeton) için hem "m³" hem "m²" hem de "palet" birim olarak kullanılabilir.

Örnek vermeye devam etmek gerekirse; inşaat demiri için "ton", süpürgelikler için "m" kullanılır. Tabi kullanım şekline göre, birimler de değişebilir. Örneğin bazı projelerde, kalıp taşeron firmasıyla kalıp işçiliğini "m³" cinsinden pazarlık ederken, bazı projelerde "m²" üzerinden pazarlık edebilirsiniz.

Ytong (Gazbeton) Nedir?

Ytong dediğimiz ürün esasında bir gazbeton markasıdır. Ancak Türkiye'de iyi bir pazarlama stratejisiyle isim olarak bilinirliği gazbetonun önüne geçmiştir. Bunu selpak markası gibi düşünebilirsiniz. Kimse "kağıt mendil" kelimesini kullanmıyor. Herkes "Selpak alacağım" diyor. Veya aynı örneği JCB için de kurabiliriz.

Ytong (gazbeton) malzemesi; hacminin %84'ü hava ile dolu bir malzemedir. Tuğla gibi malzemelere göre hem ısı yalıtımı özelliği daha iyidir. Hem de tuğla gibi malzemelere göre daha hafiftir. Hafif olmasının avantajı statik açıdan yüksektir. Çünkü biliyorsunuz ki yapı ne kadar ağır olursa; o kadar yüksek deprem kuvvetleriyle karşı karşıya kalır.

Ytong (Gazbeton) Metrajı Nasıl Çıkarılır?

Ytong metrajı çıkarmak aslında oldukça basittir. İlk olarak proje üzerinden ytong metrajı nasıl çıkarılır, ona bir bakalım. İlk olarak aynı tuğla metrajı çıkarır gibi ytong metrajını da metrekare olarak hesaplayacağız.

Duvarın uzunluğu ile duvarın yüksekliğini çarptığımızda; o duvarın metrekare olarak metrajını çıkarmış oluruz. Binadaki tüm ytong metrajını bu şekilde, tek tek hesaplamamız gerek. 

Örneğin 3 metre uzunluğunda ve 2,5 metre yüksekliğinde bir duvar örülmesi gerekiyorsa; 7,5 metrekare duvar inşa etmeniz gerekecektir. Peki ytong metrajı çıkarırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Hadi gelin buna bir göz atalım.

Ytong (Gazbeton) Metrajı Nasıl Çıkarılır? Pratik Yöntem
Ytong metrajı çıkarırken dikkat edilmesi gerekenler

Biz inşaat mühendisleri biraz aceleciyiz. Bunu bu meslekteki herkes bilir. Cinsiyetçilik yapma amacında değilim ama; erkek inşaat mühendisleri, kadın inşaat mühendislerine göre daha da aceleci. Özellikle de yapılacak iş metraj olduğunda.

Bu nedenle de zaman zaman gözden kaçırdıklarımız olabiliyor. Bu nedenle gazbeton metrajı çıkarırken dikkat edilmesi gerekenleri tek tek sıralacağım;

Sadece mimari proje ile ytong metrajı çıkarılmaz!

Ne alaka dediğinizi duyar gibiyim. Ama en çok yapılan hata; gazbeton metrajı çıkarırken sadece mimari proje ile hesaplamaları yapmaktır. Peki neden dersiniz? Tabi ki duvarın yüksekliğini tespit edebilmek için.

Mimari projelerdeki duvarların üstünde her zaman kiriş olacak diye bir kural yok. Bazen duvarların üzerinde kiriş bulunsa da, bulunmadığı zamanlar bizi yanıltmaya yetecektir. Kat yükseliği 3,00 metre olan konut projesinde 0,15 metre döşeme kalınlığı ve 0,50 metre kiriş yüksekliği olduğunu varsayalım. 

Siz duvar yüksekliklerini düz hesap 2,50 metreden veya 2,85 metreden hesaplarsanız; hesaplarınız yanlış çıkar. İşin doğrusu, kirişlerin yerlerini tek tek tespit etmek ve duvar yüksekliklerini ona göre hesaplamak olacaktır. Yani bazı duvarlar 2,85m yüksekliğinde, bazı duvarlar 2,50 metre yüksekliğinde olabilir. Projenin durumuna göre çok daha farklı duvar yükseklikleriyle de karşılaşabilirsiniz.

Pencere ve kapı boşluklarını minha etmeyi unutmayın.

Bunlar hep acelecilikten. Bir an önce bitirmek için bir bakıyoruz ki pencere boşlukları ve kapı boşlukları (varsa diğer boşluklar) hesapta minha edilmemiş. Tüm duvar boşlukları dikkatli bir şekilde tek tek minha edilmeli. (Minha etmek, eksiltmek demektir.)

Duvar kalınlıklarına göre gruplandırma yapın

Duvar kalınlıklarının bazıları 10 cm, bazıları 15 cm bazıları 20 cm (veya daha farklı değerler) olabilir. Bu nedenle ytong metrajı çıkarırken mutlaka bu kalınlıklara dikkat edin. Özellikle büyük projelerde şantiyeye yanlış sipariş vermeniz sizi epey zor duruma düşürebilir.

Ben gruplandırma işini şöyle yapıyorum. En kesin yol bana kalırsa bu. Autocad üzerinde açtığım mimari projeyi öncelikle yedekliyorum. Ardından tüm farklı duvar kalınlıklarını (yüksekliklerine dikkat ederek) projenin yanına taşıyıp duvarları uç uca ekliyorum. X yönündeki ve Y yönündeki duvarlar artı işareti oluşturmuş oluyor. Böylece uzunluklarını tek seferde, kafam karışmadan ölçebiliyorum. Tüm duvar yükseklikleri ve tüm duvar kalınlıkları için ayrı ayrı gruplarım olmuş oluyor. Gayet basit!

Zaiyatları göz ardı etmeyin

Şantiyede yanlış örülen duvarlar, projede yapılan değişiklikler, zayi olan malzemeler... Bunlar sizin ytong metrajınızı bir miktar şaşırtabilir. Bu nedenle ufak da olsa zaiyat payını göz önünde bulundurmanızda yarar var.

Kaç m³, kaç palet ytong sipariş etmelisiniz? 

Diyelim ki 10.000 metrekare ytonga ihtiyacınız var. Bunun 5.000 metrekaresi 15 cm'lik ve diğer 5.000 metrekaresi 10 cm'lik ytong olsun.
  • 5.000 metrekare x 0,15 m = 750 m³ (15 cm'lik)
  • 5.000 metrekare x 0,10 m = 500 m³ (10 cm'lik)
Toplamda 1.250 metreküp ytonga (gazbetona) ihtiyacınız var demektir. Peki bunlar kaç palet malzemeye tekabül eder? Bir palet; 1,08 m³ ytong alır. Bunu unutmamalısınız.
  • 750 metreküp / 1,08 metreküp = 695 palet 15 cm'lik ytonga ihtiyacınız var demektir.
  • 500 metreküp / 1,08 metreküp = 463 palet 10 cm'lik ytonga ihtiyacınız var demektir.

Ytong Metrajı Çıkarmanın Pratik Yöntemi Nedir?

Ytong metrajı çıkarmanın pratik yöntemini yazmadan önce unutmamalısınız ki bu pratik yöntem sadece fikir vermesi açısından kullanılır ve yaklaşık sonuç verir. Kesin sonuç almak için proje üzerinden tek tek metrekarelerin hesaplanması gerekir.

  • Bodrum kat, dükkan katı gibi istisnalar haricindeki katların alanını toplayın ve 1,50 katsayısı ile çarpın. Katsayımız 1,40 ile 1,60 arası değişir. Bu size o katlarda öreceğiniz toplam duvar alanını verecektir. Eğer projenizde tek kalınlık tipinde ytong varsa işiniz daha da kolay. 
  • Örneğin katların alanı 1.000 metrekare olsun. Yaklaşık 1.500 metrekare duvar örmeniz (1400 m² ile 1600 m² arası) gerekecek. Eğer projenizin tamamı 15 cm'lik ytonglardan oluşuyorsa; 225 m³ 15 cm kalınlığında ytonga ihtiyacınız olacak demektir.
Ancak tekrar belirtmem gerekirse, bu pratik yöntem yaklaşık sonuç veren bir yöntemdir. Kat yüksekliği standardın üzerinde olan kamu binalarında, villa projelerinde veya gökdelenlerde bu hesap şaşabilir.

Örnek Ytong Metrajı

Aşağıdaki ekte mimari projesi ve statik projesi verilen, döşeme üstünden döşeme üstüne 2,95 metre yüksekliği bulunan katın ytong metrajını çıkarınız. Metrekare, metreküp ve palet cinsinden sipariş metrajlarını yorum olarak sayfanın el altındaki yorum bölümünden gönderiniz. 

Doğru cevabı öğrenmek için, sayfanın sağında bulunan mail aboneliği bölümünden sayfaya abone olun ve doğru cevabı içeren detaylı metrajı yayımladığımda sonuçlardan anında haberdar olun.
Ek: mimari ve statik projeler
ytong metrajı örneğinin cevabı için abone ol

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

2 yorum

  1. 30 Mayıs, 2021 16:24
    çok güzel bir anlatım olmuş. bravo
    1. 30 Mayıs, 2021 22:44
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.