Gün Gün İnşaat: Grobeton Nedir?

Gün gün inşaat yapım aşamaları yazı dizisinin dördüncü bölümü olan Grobeton Nedir? Grobeton kalınlığı ne olmalıdır? Nasıl dökülür? Nelere dikkat etmek gerekir? konulu makalemde; grobeton, grobeton fiyatı, tesviye betonu gibi konular başlıca gündem maddelerim olacak...
Gün Gün İnşaat: Grobeton Nedir?
Gün gün inşaat yapım aşamaları yazı dizisinin dördüncü bölümü olan Grobeton Nedir? Grobeton kalınlığı ne olmalıdır? Nasıl dökülür? Nelere dikkat etmek gerekir? konulu makalemde; grobeton, grobeton fiyatı, tesviye betonu gibi konular başlıca gündem maddelerim olacak. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Grobeton Nedir?

Grobeton; taşıyıcı olmayan, zemini düzeltmek için kullanılan, temel betonunu topraktan uzak tutan ve bu sayede toprakta bulunabilecek sülfat gibi kimyasalların temel betonuna zarar vermesini engelleyen düşük dayanımlı betondur.

Grobeton Nerelerde Kullanılır?

Grobeton betonun olduğu her imalatta kullanılabilir. Binada temellerin altında, sulama kanallarında, karayolları menfezlerinde, köprülerde vb. pek çok alanda grobeton kullanılır. 

grobeton nerelerde kullanılır?
Demircinin betonarme demirini döşeyebilmesi için düzgün bir yüzeye ihtiyacı vardır. Çünkü demircinin imalat alanında yürümesi, pas payını koyabilmesi, aynı şekilde kalıpçının kalıbını çakması, alanda rahat hareket etmesi grobetona bağlıdır.

Grobeton sadece beton imalatın altına gelecek şekilde dökülmemelidir. Çalışma payları, işçinin rahat yürümesi ve rahat çalışması için mutlaka grobeton dökülmesi gereken alanlardandır. Ayrıca kalıpçının kalıbını rahat çakabilmesi, temel kalıp takviyesini (çapraz destekleri) düzgün yapabilmesi de yine grobeton sayesinde gerçekleşir. (Bkz: Kalıp nasıl çakılır?)

2012 yılında yaptığımız bir kamu işinde (Kütahya Kent Park) havuzlar, düğün salonu, yürüyüş yolları, kafeterya vb. pek çok imalat vardı. Şantiye alanı 43.000 m²'ydi ve her tarafta bir inşaat vardı. O sene o kadar çok grobeton dökmüştük ki şantiye şefimiz Kamil Bey'in adı o şantiyeden beri Grobeton Kamil olarak kaldı.

Grobetonun Avantajları Nelerdir?

  • Temel dökümü için düz bir yüzey alanı elde edilmesini sağlar
  • Temel betonunu topraktaki kimyasallardan uzak tutar.
  • İşçi için çalışma kolaylığı sağlar.
  • Bitüm esaslı plastomerik su yalıtım malzemesi uygulaması için (temel bohçalaması) gereklidir.
  • İmalatın düzgünlüğünü sağlar.

Grobeton Dökerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Temel tesviyesi düzgün olmalıdır. Grobeton dökülecek alan makine ile yeteri kadar tesviye edilememişse elle tesviye yapılmalıdır.
  • Kotlar kontrol edilmelidir. Grobeton kotu; nivo yardımı ile grobeton dökümünden önce kazıklarla işaretlenmelidir. Bu işlemi yaparken kazıklara bant yapıştırılacaksa, kotları bantın altını baz alarak vermek tercih edilmelidir. Eğer bantın üstüne göre kot verilirse grobeton dökerken bant kaybolacağı için doğru kotta dökülüp dökülmediğinden emin olunamaz. Kot: bant altı!
  • Çalışma paylarına da grobeton dökülecek şekilde hesap edilmeli ve buna göre kalıp çakılmalıdır. Eğer kazı alanı çalışma paylarına göre birebir kazılmışsa grobeton kalıbı kurulmasına gerek kalmaz.
  • Temelde bohçalama yapılacaksa beton santralinden ince agregalı beton istenmeli veya helikopter perdahı yapılmalı. Buradaki amaç; yalıtımın zarar görmemesi, yırtılmaması.
Grobetonun Avantajları Nelerdir?

Grobeton Kalınlığı Kaç Cm Olmalıdır?

Grobeton kalınlığı teknik şartnamelerde 10 cm olarak belirtilse de bu kadarına gerek yoktur. Ben şantiyelerimde kot verirken grobetonu 7 cm olacak şekilde ayarlamaya çalışırım ve tesviyeyi buna göre yaparım. Grobeton dökülecek alanda dengesizlik varsa zaten bir bölüme 10 cm grobeton giderken bir bölüme 5 cm grobeton gider. Ortalaması 7-8 santimetre olur.

Grobeton Sınıfı Nedir? Grobeton C Kaçtır?

Grobeton sınıfı olarak genellikle C16/20 tercih edilir. Ben bu şantiyemde grobeton olarak C20/25 beton tercih ettim.

Grobetonun İngilizcesi Nedir?

Grobeton Sınıfı Nedir? Grobeton C Kaçtır?
Grobetonu ingilizceye lean concrete olarak çeviririz. Grobeton kelime kökeni olarak almancadaki grob kelimesinden gelmektedir. Almancada grob; kaba, kabaca anlamına gelir.

Güncel grobeton Fiyatı Nedir?

Ben bu şantiyede grobeton olarak C20/25 beton (Bkz: C20/25 beton ne demektir?) kullandım ve 1 m³ betonu 183 TL'ye satın aldım. Ekstra pompa ücreti ödemedim ve 17 m³ grobeton döktüm. Alanım yaklaşık 244 m² ve tam da beklediğim gibi 7 cm kalınlığında grobeton dökmüş oldum.

Güncel grobeton ve beton fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz: Güncel grobeton ve beton fiyatları

Grobeton Dökümü Videosu

Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Gün Gün İnşaat Yapım Aşamalarının Sıradaki Bölümleri

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

2 yorum

  1. 05 Mart, 2022 23:56
    Detaylı anlatımınız için kendi adıma teşekkür ederim. İnşaatta görüp neden yapıldığını merak ettiğim bir şeydi
    1. 06 Mart, 2022 22:16
      Rica ederim, değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim.