Sta4Cad'de Eğik Kolon Nasıl Yapılır? - Mansart Çatı

Okurlarımdan sürekli olarak Sta4cad'de eğik kolon nasıl yapılır sorusu gelince, bu soruyla ilgili kısa bir yazı yazmayı uygun gördüm. Son zamanlarda özellikle mansart çatı projelerinde, çatı katlarında karşımıza çıkan eğik kolonları Sta4cad programında modell...
Sta4Cad'de Eğik Kolon Nasıl Yapılır? - Mansart ÇatıOkurlarımdan sürekli olarak Sta4cad'de eğik kolon nasıl yapılır sorusu gelince, bu soruyla ilgili kısa bir yazı yazmayı uygun gördüm. Son zamanlarda özellikle mansart çatı projelerinde, çatı katlarında karşımıza çıkan eğik kolonları Sta4cad programında modellemek oldukça kolay.

Sta4Cad Nedir?

Betonarme yapıların modellenmesinde, analizinde ve projelendirilmesinde kullanılan Sta4Cad programı, sadece Türkiye'de değil pek çok farklı ülkede kullanılmaktadır. Analiz sonuçları ETABS programı ile çok yakın olan Sta4Cad programı, günümüzün en güvenilir programlarındandır.

Paket program olarak adlandırılan Sta4Cad programı, yapının analizinden çıktılarına kadar her konuda mühendisin yardımcısı konumundadır. 

Sta4Cad'de eğik kolon nasıl yapılır?

Sta4Cad'de eğik kolon tanımlamak için ilk olarak "standart kolon" tanımlanır. Bu kolonu tanımlarken, kolonun üst noktasının doğru aksta olması çok önemli. Çünkü biz kolonun üst noktasını sabit tutup; kolonun alt kısmını istediğimiz noktaya kaydıracağız. Modellememizi doğru aksta yaptıktan sonra kolonun özelliklerine girelim.
sta4cad v14 eğitim

Kolonun özelliklerine girdiğimizde, Eğik Kolon alt Zy yazılı bir satır göreceğiz. Bu satırın yanındaki aks seçme tuşuna basalım. Veya Eğik Kolon alt Zx. Aks seçimini manuel olarak yapacağımız için bu kısım önemli değil.
sta4cad kiriş çizimi
Aks seçme tuşuna bastıktan sonra yapmamız gereken işlem çok basit; kolonun alt noktasının hangi aksa gideceğini işaretlememiz gerek. Aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi doğru aksı seçmemiz gerekiyor. Doğru aksı seçerken, 3 boyutlu modelden de doğru aksa kaydırıp kaydırmadığınızı kontrol edebilirsiniz.
sta4cad kolon çizimi
Kolonun alt aksını doğru aks olarak işaretlediğinizde, eğik kolonunuz hazır. Kolonun özelliklerine girip, Eğik Kolon alt Zy yazılı kutucuğun yanındaki değerden de yaptığınız işlemi görebilirsiniz. Eğer aks seçerek ilerlemek istemezseniz, Eğik Kolon alt Zy, ve Eğik Kolon alt Zx kutucuklarına değerleri girerek de kolonun alt bölümünü kaydırabilirsiniz.

Yani bu örneğimiz için -100 değerini yazmak yeterli oldu. Her iki yönde de kaydırmanız gereken durumlar oluşursa, her iki kutucuğa da değer girebilirsiniz.
Sta4Cad'de Eğik Kolon Nasıl Yapılır? - Mansart Çatı

Sta4Cad'de eğik kolon nasıl yapılır sorusunu cevapladık. Kafanıza takılan bir bölüm olursa, yorum bölümünden bana sorabilirsiniz. "Konsol kirişlerde gövde donatısı atmak gerekir mi?" başlıklı makaleyi mutlaka okumalısınız.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

4 yorum

  1. 03 Aralık, 2021 14:55
    başarılı
    1. 03 Aralık, 2021 17:02
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
  2. 03 Aralık, 2021 14:55
    umarım bunları youtube yayınındada paylaşırsınız
    1. 03 Aralık, 2021 17:03
      Merhaba, şantiyedeki işlerim hafiflediğinde bu konulara eğilmeyi düşünüyorum ancak kısa vadede değil :) İlginiz için teşekkür ederim.