Gün Gün İnşaat: Jet Grout Zemin İyileştirme Yöntemi

Gün gün inşaat yapım aşamaları yazı dizisinin ikinci bölümü olan Jet Grout Zemin İyileştirme Yöntemi konulu makalemde; jet grout uygulama alanları, jet grout karot testi, jet grout yapım aşamaları, sıvılaşma, jet grout maliyeti ve zemin iyileştirme yöntemleri başlıca gündem maddelerim olacak...
Gün Gün İnşaat: Jet Grout Zemin İyileştirme Yöntemi
Gün gün inşaat yapım aşamaları yazı dizisinin ikinci bölümü olan Jet Grout Zemin İyileştirme Yöntemi konulu makalemde; jet grout uygulama alanları, jet grout karot testi, jet grout yapım aşamaları, sıvılaşma, jet grout maliyeti ve zemin iyileştirme yöntemleri başlıca gündem maddelerim olacak. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Jet Grout Nedir, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Yazıyı okumak yerine, videoyu izleyebilirsiniz.

Jet Grout Animasyon Videosu



Binaların en önemli bölgesi olan zemin, binanın inşa aşamaları sırasında binlerce ton yüke maruz kalır. Ortalama olarak her bir metrekarenin 2 ton ağırlık getireceğini varsayarsak, 1.000 m² inşaat alanı olan bir bina, 2.000 ton ağırlığında olacaktır. Deprem tesirleri gibi diğer tesirler de göz önüne alındığında binanın en hassas dengesinin zeminde kurulacağı açıktır. Bilinmeyenlerle dolu olan zemin, apayrı bir bilim dalıdır. Zemin bilimi, aynı zamanda binanın inşa aşamalarında en önemli bölümü oluşturur.

Yeni binada neden çatlak olur sorusunun cevabı da çoğunlukla zemin kaynaklıdır. Zemindeki farklı oturmalar, hesap hataları veya hesaplanamayanlar... Zeminle ilgili her işlem ayrı bir sanat gerektirir ve jeoloji biliminde ufak hataların büyük bedelleri olur.

Zemin iyileştirme yöntemlerini ve Jet Grout zemin iyileştirme yöntemini anlatmaya başlamadan önce konunun ciddiyetini vurgulamak istedim. Hadi başlayalım!

Gün Gün İnşaat Yapım Aşamaları: Zemin İyileştirme

Gün gün inşaat yapım aşamaları bölüm 1'de anlattığım üzere,  projeleri ve yapı ruhsatını otopark yönetmeliği yürürlüğe girmeden önce yetiştirmeye çalışmıştım ve yetiştirdiğim günün akşamında otopark yönetmeliği 31 Mart 2020 tarihine kadar ertelenmişti.

Yine o makalemde belirttiğim gibi zemin etüdü sonuçları, elimdeki projeyi inşa etmek için yeterli bir zemine sahip olmadığımı anlamamı sağlamıştı. Bu nedenle de zemini iyileştirmem gerekiyordu. Peki bunu nasıl yapmalıydım?

Zemin İyileştirme Yöntemleri

Mini Kazık Yöntemi (İksa İçin)

Genellikle iksa sistemleri için tercih edilen mini kazık yöntemi, şevli kazının yapılamadığı durumlarda çevredeki yapıları korumaya yönelik olarak inşa edilen, çapı 30 cm veya daha az olan kazık türüdür. Donatılı olarak imal edilen mini kazıklar pratik uygulanabilirliği sayesinde sık başvurulan bir yöntemdir. Ancak mini kazık yöntemi bir zemin iyileştirme yöntemi değildir. Daha çok iksa gibi geçici durumlar için inşa edilir.

Taş Kolon Yöntemi

Vibratör ile zeminden toprak çıkarmadan; silindir çukur açılır ve kırmataş ile geri dolgu yapılır. Ancak bu geri dolgu işlemi, vibrasyonun yarım metre hareket etmesiyle dolgunun sıkıştırılması ve dolgunun bombelenenmesi üzerine yapılır. Çapı 1 metreyi bulan taş kolonlar; sıvılaşma potansiyelini azaltır ve zemin taşıma gücünü artırır. Aşağıdaki görselde uygulamanın nasıl yapılması gerektiği özetlenmiştir. 
Taş Kolon Yöntemi nasıl uygulanır, tavsiye, yorum
Ancak ne yazık ki bu vibrasyon ile taş kolon inşası, çevre binaları çok fazla sarstığı için şehir içinde uygulanamamaktadır. Bunun yerine vibrasyonsuz bir şekilde yalancı taş kolon yöntemi uygulanmaktadır. Yani önce zeminden toprak çıkarılmaktadır. Çıkarılan toprağın yerine, 1 metreden çok daha dar çaplarda kırmataş gelişigüzel boşaltılmaktadır. Kepçe vasıtasıyla bu taş dolgunun sıkıştırıldığı iddia edilse de, bu sıkıştırmanın vibrokompaksiyon yöntemindeki sıkıştırma düzeyinin yanına bile yaklaşamayacağı açıktır.

İşin daha da kötüsü bazı belediyeler ve yapı denetim firmaları göz göre göre bu aldatmacaya göz yummaktadırlar. İş bilmez "taş koloncu firmalar" da vicdan ve merhametten uzak bir şekilde halkı ve müteahhitleri kandırmaktadırlar. Ben bu yöntemi kesinlikle tavsiye etmiyorum.

Deep Soil Mix Yöntemi (Derin Toprak Karıştırma)

Deep Soil Mix makinasının ucundaki burgu palet sayesinde jet grout yöntemine göre düşük basınç ile çimento ve su zemine enjekte edilir. Bu esnada dönen burgu, çimento ile zemini harmanlayarak zeminin çimento ile bütünleşmesini sağlar. Taş kolon sistemine göre çok daha sağlıklı bir şekilde uygulanabilen sistem, taş kolon sistemine göre daha pahalı ancak jet grout sistemine göre daha ucuz bir sistemdir.
Islak ve kuru Deep Soil Mix yöntemleri dışında mass mixing (kütle karıştırma) adlı farklı yöntemleri de bulunan Deep soil mix zemin iyileştirme yöntemi; sadece zemin güçlendirme için değil, geçirimsizlik perdelerinde, rıhtım yapılarında, iksa yapılarında da tercih edilebilir.

Jet Grout Zemin İyileştirme Yöntemi

Bu yöntemde çimento ve su karışımı 400-450 bar basınç ile zemine enjekte edilir. Bu sayede zeminin taşıma gücü ve elastisite modülü artarken, zeminin geçirgenliği azalır. Zemin iyileştirmesi, tünel inşaatları, geçirimsizlik perdeleri, şev ve heyelan stabilizasyonu gibi alanlarda uygulanabilen Jet Grout zemin iyileştirme yöntemi; mobilizasyon açısından diğer yöntemlerden bir miktar daha fazla zahmetlidir. Çimento silosu, karıştırma ünitesi yapısı, yüksek basınç pompası yapısı, kompresör ve delgi makinesinin şantiye alanına getirilmesi ve kurulması gerekir.
Jet Grout Zemin İyileştirme Yöntemi yapım aşamaları
Su jeti ile zeminden hiç toprak çıkarmadan, hedef derinliğe ulaşan delgi makinesi, sert zemine ulaştıktan sonra 400-450 bar basınç ile çimento ve su karışımını enjekte etmeye başlar. Yüksek basınçlı enjeksiyondan ötürü, zeminin gevşek bölgelerinde, tasarlanan kolon çapından çok daha yüksek çaplı jet grout kolonları elde edilebilir. Bu nedenle jet grout yönteminde standart kolon çapından bahsetmek zordur. Bu durumun avantajı ise, sürtünmenin artması ve gevşek bölgelerin enjeksiyonla doldurulmasıdır.
jet grout basınç

Jet 1 (tek akışkanlı sistem), Jet 2 (çift akışkanlı sistem) ve Jet 3 (üç akışkanlı sistem) adı altında yöntemleri bulunan Jet grout zemin iyileştirme yöntemi, klasik enjeksiyon yöntemlerine göre çok daha hızlı bir yöntemdir. Kimyasal açıdan zemini kirletmez. Bütün zemin cinslerinde kullanılabilir. İmalata istenilen derinlikte başlanır ve istenilen derinlikte sonlandırılır. Vibrasyonsuz bir yöntem olduğundan şehir içinde de rahatlıkla kullanılabilir.

Jet grout zemin iyileştirme yönteminin avantajları

  • Hemen hemen her türlü zeminde uygulanabilen bir yöntemdir.
  • Diğer iyileştirme yöntemlerine göre hızlı, ekonomik ve güvenilir bir yöntemdir.
  • Jet grout ile sadece zeminin taşıma gücünü artırmakla kalmazsınız, aynı zamanda zeminde oluşabilecek sıvılaşmaya karşı da önlem almış olursunuz.
  • Kimyasal bir enjeksiyon tipi olmadığı için çevreye zarar vermez.
  • Ekipman boyutlarının büyük olmaması sebebiyle dar alanlı şantiyelerde de pratik bir şekilde kullanılabilir.
  • Enjeksiyon, istenilen derinlikte başlar ve istenilen derinlikte sona erdirilebilir. Yani hafriyat yapmadan da jet grout kazıklarınızı inşa edebilirsiniz.
  • Vibrasyonsuz ve gürültülü olmayan bir yöntemdir.

Jet grout zemin iyileştirme yönteminin dezavantajları

  • Koşulları ve standartları net olmayan bir yöntemdir. 
  • Kolon çapları, zeminden zemine değişir. İlk olarak test kazığı yapılması ve ardından imalata başlanması gerekir.
  • Tecrübeye ve teste dayalı bir yöntemdir.

Jet grout zemin iyileştirme yönteminin uygulama alanları

  • Taşıma gücünün yeterli gelmediği durumlarda,
  • Sıvılaşma riskinin olduğu durumlarda,
  • İnşa edilecek yapıda hesaplanan oturma düzeyinin azaltılması gerektiği durumlarda,
  • Geçici iksa ihtiyacı olduğu durumlarda jet grout zemin iyileştirme yöntemi uygulanır.

     Jet Grout Yapım Aşamaları

    29 Şubat 2020 günü şantiyeme ulaşan 2 adet tır ve 1 adet vinç ile; 2 adet konteyner, delgi makinesi ve çimento silosunu şantiyeye indirdik ve kurulumlarını yaptık. Zemin iyileştirme projesine göre, subasman kotuna göre -3.95 metre kotundan başlayan kazıklar -14 metre kotuna kadar ulaşmalıydı. Yani yaklaşık 10 metrelik jet grout kolonlarım oluşacaktı.

    Çift kat grobeton, ocak taşı dolgu vb. işlemleri hesaba kattığımızda, jet grout kazıklarını mevcut arazi kotundan 2.50 metre aşağıda bırakmalıydım. Aklınıza şu soru gelmiş olabilir. Neden kazı kotuna kadar araziyi kazmadım? Çünkü bölgede su seviyesi oldukça değişken ve zaman zaman oldukça yüksek. Eğer kazı kotuna indirirsem ve su seviyesi delgi makinesinin hareket etmesini zorlaştırırsa, bu benim için büyük bir sorun oluşturacaktı.

    Jet Grout Yapım Aşamaları

    Gün Gün İnşaat: Jet Grout Zemin İyileştirme Yöntemi
    Jet grout zemin iyileştirmesi aşamaları şu şekilde; 
    1. Şantiye suyu su haznesine basılır.
    2. Çimento silosundaki çimento ve su haznesindeki su karıştırma ünitesine gönderilir.
    3. Karıştırma ünitesinde karıştırılan su ve çimento, yüksek basınç pompasına gönderilir.
    4. Yüksek basınç pompası, karışımı 400-450 bar basınç ile delgi makinesine gönderir.
    5. Delgi makinesi, 10 metrelik kolon için yaklaşık 500 litre su ile hedef kota iner. Ardından bu karışımı zemine enjekte ederek yukarı doğru çıkar.
    Gün Gün İnşaat: Jet Grout Maliyeti
    Kurulumun ardından imalat 2 Mart Pazartesi günü başladı. İlk gün 5, ikinci gün 17, üçüncü gün 18 adet jet rout kolonu inşa edildi. Dördüncü gün inşa edilen 15 kolon ve beşinci gün inşa edilen 12 kolon ile birlikte 67 kolondan oluşan jet grout iyileştirme yöntemi bu şantiyem için sona ermiş oldu. 7 Mart 2020 tarihinde ise yol kapatma izinlerini aldım ve zemin iyileştirme ekibi tüm ekipmanlarını toplayarak şantiye alanınıyla beni baş başa bıraktı.

    Jet Grout Zemin İyileştirme Yönteminin Maliyeti

    Jet Grout Zemin İyileştirme Yöntemi, Deep Soil Mix yönteminden ve taş kolon yönteminden oldukça pahalı bir yöntem. Ancak Jet Grout'tan alınan verim; diğer ikisinden çok çok fazla. Benim görüşümü diğer makalelerimde ve bu makalemde belirttiğimden zaten biliyorsunuz. Taş kolon zemin iyileştirmesi yöntemini kesinlikle desteklemiyorum. Mümkün mertebe kaçınılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü unutmayın ki; TEMELDE TASARRUF OLMAZ!

    Jet Grout Zemin İyileştirmesi Yönteminin maliyetine gelecek olursak; her şantiye için farklı maliyetler çıkacağını belirterek cümleye başlamalıyım. Çünkü kazık aralıkları, kazık boyları, zeminin mevcut durumu vs. maliyeti etkileyen faktörlerden bazıları.

    Bu şantiyede ben toplam 670 metre jet grout kolonu inşa ettim. İnşa eden firma; vinç, tır ve diğer mobilizasyon giderleri olarak yaklaşık 10.000 TL para harcadı. Şantiyede bilfiil 3 usta çalıştı ve yaklaşık 10 gün boyunca benim şantiyeme vakit ayırdıklarını düşünürsek 10 günlük maaş maliyeti en az 5.000 TL'yi buldu. Firma toplamda 5.500 TL'lik mazot kullandı. Yani taşeron firmanın görünür gideri 20.500 TL civarında. 

    Tabi buna ilave edilmesi gereken amortisman masrafları vs. olmalı. Ayrıca da ben bu ustaların hiç durmadan çalıştıklarını hesaplayarak maaş maliyeti koydum. Eğer sürekli olarak iyileştirme yapamıyorlarsa bu maaş maliyeti de artacaktır. (3 ustanın sigorta ve yemek dahil maaş toplamının 15.000 TL olacağını varsayarak, 10 günlük bedeli baz almıştım.)

    Tabi bu söylediklerim taşeron firmanın giderleri. Benim bu taşeron firmayla anlaşmam zemin etüdü ve zemin iyileştirme projesi dahil ve KDV dahil 37.000 TL'ydi. 92 ton PÇ 42.5 çimentoyu da 200 TL +KDV'den mâlettim. Su sayacımın kırılması ve içindeki suyu geri alamamış olmam gibi öngörülemeyen giderlerle birlikte 1.000 TL'lik (250 TON) de su masrafım oldu. Diğer genel giderlerle birlikte benim jet grout zemin iyileştirmesi maliyetim 175 m² temel için 60.000 TL'yi buldu. Bir metre jet grout kazığının bedeli ise 89,50 TL oldu.

    2021 Yılı Nisan Ayı Jet Grout Fiyat Güncellemesi

    2021 yılı Nisan ayında iki yeni projem için jet grout zemin iyileştirmesi yaptırdım. Bu defa farklı bir taşeronla çalıştım. Bu nedenle birtakım ekstra giderlerim ortaya çıktı. Tüm bu giderlerimi kalem kalem şu şekilde oldu:
    • İşçilik için KDV dahil 29,5 TL / metre ücret ödedim.
    • Kolonlarım 60 cm çapındaydı ve 15 metre derinlikteydi.
    • 260 m² temel alanı için 108 adet jet grout kolonu yaptım. (Hedef taşıma gücüne göre sayı değişir!)
    • Çimentoyu 295 TL + KDV / ton üzerinden satın aldım. (450 doz)
    • Zemin iyileştirme projesini 4.000 TL + KDV olarak ödedim.
    • Mobilizasyon için yaklaşık 8.000 TL ödedim.
    • Kaide betonu için 2.000 TL ödedim.
    • Jeneratör ve jeneratörün mazotu için günlük 700 TL (350 kira+350 mazot) ücret ödedim.
    Tüm giderleri üst üste koyduğumda;
    • İşçilik: 15 x 108 x 29,5 = 48.000 TL
    • Çimento: 322 ton (zemin kustuğu için zaiyatlı miktar) x 295 x 1,18 = 112.000 TL
    • Proje: 4.720 TL
    • Mobilizasyon: 8.000 TL
    • Kaide betonu: 2.000 TL
    • Jeneratör: 7.000 TL
    • Su: 2.000 TL
    olmak üzere toplam yaklaşık 185.000 TL'ye mâl oldu. Bir metre işin bedeli ise her şey dahil 114 TL / metre oldu. Yani 2020 yılından 2021 yılına jet grout işi %27 daha pahalı hale geldi.

    Jet Grout Nasıl Yapılır? Video ve Fotoğraflar



    Üstte koyduğum videoları şantiyemin hemen yanında bulunan kafeden çekmiştim. Ah koronavirüs salgınından önceki güzel günler. Şimdi bu kafelerin hepsi kapalı.

    Jet Grout Animasyon Videosu



    Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

    Jet grout zemin iyileştirme yöntemiyle ilgili sık sorulan sorular

    1. Zemin iyileştirmeden sonra taşıma gücü ve yatak katsayısı değişir mi?

    Evet, bu değerler değişir.

    2. Zemin iyileştirmeden sonra zemin grubu değişir mi?

    Hayır, zemin grubu değişmez.

    3. Zemin iyileştirmeden sonra spektrum değerleri değişir mi?

    Hayır, bu değerler zemin grubu değişmediği için değişmez.

    Gün Gün İnşaat Yapım Aşamalarının Sıradaki Bölümleri

    Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

    11 yorum

    1. 10 Ocak, 2021 15:03
      tam anlamıyla görseller ile desteklenmiş yapıcı ve yardımcı bir çalışma. okuyana işte bu iş bu anlatım böyle olur dedirtiyor. tebrikler
      1. 11 Ocak, 2021 20:32
        Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
    2. 12 Nisan, 2021 19:23
      Merhaba, Fethiye için 49 kazıklı bir jet grout uygulamasını şimdi ne kadara mal edebilirim. Teşekkürler
      1. 12 Nisan, 2021 21:04
        Merhaba, kazık derinliği ve kazık çapı nedir? Bu ikisi önemli faktörler. 60 cm kazık çapının olduğunu ve 15 metre kazık derinliği olduğunu varsayalım;

        15 metre x 49 kazık x 29.50 TL / metre = 21.682 TL işçilik
        3,14 x 0,6 x 0,6 / 4 = 0,28 m² kesit alanı var.
        0,28 x 49 kazık x 15 metre x 450 kg/m³ = 92 ton çimento
        92 ton x 295 TL / ton x 1,18 = 32.000 TL çimento bedeli.
        8.000 TL mobilizasyon bedeli.
        2.000 TL kaide betonu harcaması.
        Jeneratör ve mazotu: 5 gün x 700 = 3.500 TL

        Toplam gider: 67.500 TL civarında olacaktır. Yazdığım birim fiyatlar güncel. Bu ay iki yeni projemin jet grout zemin iyileştirmesi için harcadığım rakamlar.

        Bu defa farklı bir taşeron ekiple çalıştım. Bu nedenle jeneratör ve jeneratörün mazotu benim ekstra giderim oldu. Bu ekibin silosu büyük olduğu için siloya kaide betonu hazırlamak zorunda kaldım. Bu da benim ekstra giderim oldu.
    3. 25 Mart, 2022 14:46
      Merhaba,

      Jet grout malzemesinin dayanımı için elinizde bilgi var mı? Zemine bağlı serbest basınç dayanımı ve zemin sertleştikten sonraki dayanımın için bilgi varsa paylaşabilir misiniz? Teşekkürler.
      1. 25 Mart, 2022 17:57
        Merhaba, jet grout malzemesi dediğiniz çimento ve harçtan oluşan şerbet. Buradan numune alarak tasarımdaki değeri sağlayıp sağlamadığına bakabiliyoruz. Yükleme deneyi ile ilgili de yukarıdaki videoda birtakım detaylara değindim. Oturmanın sınır değerler içerisinde kalması gerekiyor. Jet grout işlemini nasıl projelendirdiğinize ve neyi hedeflediğinize göre işlem sonrasındaki durumu öngörebilirsiniz.
    4. 30 Ocak, 2023 14:41
      Slm size nasıl ulaşabilirim
    5. 16 Şubat, 2023 16:32
      merhaba;
      yıl 2023 bahsettiğiniz fiyatlar ;masal gibi görünüyor:( 2023 için bir güncelleme yaparmısınız.

      siz yine %20 zamlı yapında okuyana dek değişir malum:)
    6. 30 Mayıs, 2023 09:54
      Maliyet araştırınca bir sürü firma bağlantısı çıkıyor ve reklam var, bilgi yok. Emeğine sağlık arkadaşım, bildiklerini açık açık anlatmışsın.
      1. 02 Haziran, 2023 02:17
        Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.